Maszyny dozujące stanowią niezastąpiony element wyposażenia każdej cukierni. Zapewniają precyzyjne porcjowanie nadzienia i powtarzalność wyrobu oraz wpływają na skrócenie czasu procesu dozowania. Jak jednak wybrać optymalne rozwiązanie? Eksperci HERT doradzą w zakresie jego doboru, przeprowadzając testy z urządzeniami i masami klienta w określonych warunkach produkcyjnych.
Urządzenia dozujące dla cukierni
Dozowniki cukiernicze sprawdzają się w pracy z masami o różnej gęstości – płynnymi, półpłynnymi, gładkimi lub zawierającymi cząstki stałe, na przykład bakalie, owoce lub kawałki czekolady. Maszyny dozujące mogą pracować samodzielnie lub zostać zintegrowane z linią produkcyjną – w drugim przypadku dobiera się odpowiedni model, dostosowany do takiego trybu działania. Dostarczane przez nas sprzęty składające się na wyposażenie cukierni są zbudowane w taki sposób, aby ich czyszczenie było łatwe, szybkie, a produkcja zgodna z restrykcyjnymi normami higienicznymi. Urządzenia są wykonane z materiałów i surowców dopuszczonych do kontaktu z żywnością, umożliwiając higieniczną i czystą pracę.
Wyposażenie zakładu w specjalistyczne urządzenia dozujące dla cukierni przynosi szereg korzyści. Główną zaletą jest oszczędność czasu i pieniędzy. Przedsiębiorstwa mają możliwość dokładnego przewidzenia kosztów produkcji, ponieważ proces dozowania staje się powtarzalny, co pozwala na ograniczenie strat i zużycia surowców, o które łatwo przy dozowaniu manualnym. Powtarzalność, jaką zapewniają dozowniki cukiernicze, sprawia również, że klienci zawsze otrzymują taki sam wyrób.
Dozowniki cukiernicze
Czym powinieneś się kierować, zaopatrując swój zakład w maszyny dozujące? Najważniejszym kryterium jest skala produkcji oraz rodzaj produkowanego asortymentu i wykorzystywanych w tym celu surowców. W powiązaniu z aspektem ekonomicznym – do wyboru są zarówno urządzenia zaawansowane i o dużych wydajnościach, jak i rozwiązania prostsze, tańsze w eksploatacji, o mniejszych wydajnościach i rozmiarach. Bardzo istotna jest łatwość i szybkość rozkładania, mycia i ponownego składania oraz przygotowania maszyn do pracy. Maszyny Unifiller pod tym względem znacznie prześcigają konkurencyjne urządzenia.
Specyficznym dozownikiem jest Multistacja Unifiller – urządzenie umożliwia składanie ciast, napełnianie, wydajną produkcję mini deserów i przekąsek, warstwowanie oraz dekorowanie. Wszystkie dozowniki cukiernicze Unifiller wyróżniają się bardzo dobrym wykonaniem, wytrzymałością i stabilną konstrukcją, zapewniając przy tym dozowanie produktu w sposób precyzyjny i delikatny, bez niszczenia jego struktury. Dozowniki Unifiller są przy tym urządzeniami uniwersalnymi: mają możliwość zmiany wielkości dozowanej porcji w określonym dla danego modelu zakresie dozy oraz pozwalają na regulację wysokości pracy w celu dopasowania do wyrobu, stanowiska pracy czy wzrostu operatora.
Dodatkowo oferujemy szeroki wybór akcesoriów w postaci wymiennych końcówek dozujących, igieł czy dysz rozszerzających zakres wykorzystania urządzenia. Nowoczesne oprogramowanie umożliwia również zapamiętanie ustawień oraz receptur.