Piece obrotowe wózkowe

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Piece obrotowe (wózkowe) Rototherm® Green firmy Werner & Pfleiderer Bakery Technologies pozwalają na zaoszczędzenie do 25% zużycia energii w porównaniu do standardowych modeli pieców RE sprzed 2014 roku. Jest to możliwe dzięki nowoczesnej konstrukcji ciepło-wymiennika o dużej powierzchni, zastosowaniu nowoczesnych silników oraz wielu innym nowatorskim rozwiązaniom.

Piece obrotowe piekarnicze Rototherm® Green

Piec obrotowy piekarniczy Rototherm® Green został zoptymalizowany pod kątem otrzymywania wysokiej jakości wyrobów i niskiej energochłonności. Unikalne cechy pieca obrotowego Rototherm gwarantują energooszczędne pieczenie bez kompromisów. Najważniejszą innowacją wprowadzoną od 2014 roku, która znacząco obniża energochłonność pieca, jest zastosowanie nowoczesnych silników o mniejszej pojemności skokowej, wymagających dostarczania mniejszych ilości paliwa. W połączeniu z bardzo wydajnym ciepłowiemiennikiem o ulepszonej konstrukcji rozwiązanie to pozwala na ponad 20% zmniejszenie zużycia energii.

Od 2014 roku piece obrotowe Rototherm to maszyny piekarnicze o udoskonalonej koncepcji izolacji termicznej. Jest ona bardzo skuteczna i całopowierzchniowa i obejmuje również podłogę. Opuszczana rampa najazdowa i uszczelniana rama paroszczelnych drzwi przyczyniają się do utrzymania cennego ciepła i pary wewnątrz komory pieca oraz minimalizują straty ciepła. Mniejsze zużycie energii oznacza mniejsze koszty ponoszone przez piekarnie oraz mniejszy wpływ na środowisko poprzez niższą emisję CO2.

Piec piekarniczy wózkowy Rototherm gwarantuje najlepszą jakość pieczenia także dla bardzo wymagających wypieków. Bardzo wydajne zaparowanie z doskonałą parą, spełniającą najwyższe standardy, gwarantuje większą objętość i najbardziej soczyste, nie wysuszone wypieki. Optymalny obieg powietrza i wydajne zaparowanie kasakadowe sprawiają, że otrzymywane wypieki mają dużą objętość, chrupiącą, delikatnie łuszczącą się, odpowiednio skostkowaną skórkę i soczysty miękisz.

Strumień równomiernie nagrzanego powietrza jest precyzyjnie, jednakowo kierowany na produkt w każdym miejscu wózka do pieczenia, dzięki czemu uzyskuje się stałą, identyczną jakość wypieku wyrobów. Ponadto zoptymalizowany przepływ powietrza powoduje zwiększenie energii kęsów ciasta, skraca czas pieczenia, co ma wpływ na zwiększenie wydajności i sprawia, że wypieki nie są wysuszane. Piece obrotowe wózkowe Rototherm wyróżniają się długą żywotnością. Ich trwałość jest efektem zastosowania specjalnej stali WP. Łatwość utrzymania urządzenia w czystości zgodnie ze standardem WP CleanTec również ma spory wpływ na długi okres sprawności pieca.

Energooszczędne i intuicyjne piece wózkowe z HERT

Proste, intuicyjne sterowanie WP Navigo 3 pozwala na uzyskiwanie w sposób automatyczny świetnych, wysokiej jakości, powtarzalnych, zaplanowanych i powstających pod ścisłą kontrolą wypieków. Pozwala na indywidualną regulację temperatury oraz prędkości obiegu powietrza i pary, co umożliwia optymalizację czasu pracy pieca. Urządzenie zapamiętuje, przechowuje i chroni hasłami receptury. Wsparcie przy codziennej pracy zapewnia WP Assistant, posługując się łatwymi do zrozumienia krótkimi filmami wyjaśniającymi obsługę pieca. Możliwe jest połączenie z oprogramowaniem automatycznego załadunku, a w razie potrzeby – zdalna diagnostyka (WP SmartControl).

Inwestując w piec obrotowy Rototherm nie ma konieczności wymiany na dedykowane wózki piekarnicze. Piece obrotowe Rototherm mają możliwość stosowania różnych typów wózków. System przeciwprądowego obiegu spalin pozwala na obniżenie temperatury spalin o 20% w stosunku do temperatury wypieku. Natomiast maksymalna redukcja mostków cieplnych, uszczelnienie ramy drzwi z rampą oraz nowoczesna izolacja wszystkich ścian i podwójna podłoga wózkowego pieca obrotowego zapewniają znaczące ograniczenia strat ciepła przez przenikanie.

Znany już z poprzednich wersji pieców wózkowych system Thermogate, który proponujemy jako opcję dodatkową, pozwala na kumulowanie energii pieca podczas rozładunku i załadunku kolejnego wózka. Skraca to czas dochodzenia do zadanej temperatury i umożliwia pieczenie wsad za wsadem. Dodatkowo ogranicza straty ciepła w piecu podczas wymiany wózków.

Inteligentne sterowanie energią WP IEC, w które piece obrotowe piekarnicze także mogą być wyposażone opcjonalnie, oznacza automatyczne oszczędzanie energii. Zasada działania jest tutaj podobna do funkcji start-stop działającej w samochodach podczas krótkich postojów, na przykład przed światłami lub w korku. Podczas przerwy na pieczenie inteligentne oprogramowanie funkcja czuwania zmniejsza temperaturę komory wypiekowej, co automatycznie zmniejsza zużycie energii. Przed następnym procesem pieczenia komora wypiekowa jest nagrzewana z powrotem do wymaganej temperatury dzięki funkcji automatycznego startu.

Piec piekarniczy wózkowy w HERT – różne przeznaczenie i opcje

Idealny obieg powietrza w komorze wypiekowej pozwala na zastosowanie pieca Rototherm do wszelkiego rodzaju produkcji – od cukiernictwa, przez garmażerię, do piekarnictwa. W piecach wózkowych Rototherm dostępna jest opcja Variopilot, która daje możliwość regulacji prędkości obrotowej. Jest to przydatne zwłaszcza przy delikatnych wypiekach o dużej zawartości cukru, gdy pełni funkcję pieca obrotowego cukierniczego, oraz przy produkcji pieczywa pół-zapiekanego, kiedy to odgrywa rolę pieca obrotowego piekarniczego.

Opcje pieców obrotowych Rototherm® Green

Rototherm® Green oferuje wiele opcji, dzięki którym można dostosować piec wózkowy do indywidualnych potrzeb i wyjątkowych, niestandardowych produktów:

  • WP Variopilot – regulacja prędkości obrotowej i ilości powietrza w komorze wypiekowej, co pozwala na idealne dopasowanie do wymagań danego produktu końcowego,

  • WP Thermogate – możliwość pieczenia wsad za wsadem,

  • WP (IEC) – inteligentna kontrola i automatyczne oszczędzanie energii,

  • WP OVEN Control – oprogramowanie sieciujące urządzenia i zdalna obsługa pieca,

  • WP CoreProbe – dodatkowy moduł do pomiaru temperatury rdzenia ,

  • wzmocnienie stołu obrotowego do 450 kg,

  • napęd stołu obrotowego z miękkim startem.

Model pieca obrotowego RE 1020 jest wyposażony w talerz obrotowy o średnicy 1100 mm i przeznaczony do wózków na blachy 600 x 800 mm. Natomiast talerz obrotowy o średnicy 1300 mm montowany w piecu RE 1280 przeznaczony jest do wózków na blachy 600 x 1000 mm.

WP Rototherm Green ma również nietypowe wersje dwudrzwiowe. Jest to przydatne przede wszystkim w zakładach, w których konieczne jest wydzielenie obszarów produkcyjnych i logistycznych – na przykład w przypadku wypieku produktów zawierających lub nie zawierających jajek bądź produktów tradycyjnych i bezglutenowych.

Proponujemy też dostawę pieca Rototherm w wersji Heavy Duty. To piec wózkowy skonstruowany do mocniejszej pracy, o możliwym obciążeniu talerza obrotowego do 750 kg. Wariant ten znajduje zastosowanie przy wypieku bardzo dużych ilości ciężkich produktów, na przykład chleba w stalowych formach, w przypadku wózków piekarniczych niestandardowych, większych rozmiarów lub wypieku równoczesnego na dwóch wózkach.