Kasty i koszyki
Kasty z tworzywa są nowoczesnym rozwiązaniem, które spełnia wszelkie standardy związane z zachowaniem odpowiedniej higieny produkcji. Spełniają standardy HACCP. Idealne do rozrostu bułek i pączków w produkcji ze świeżego ciasta lub z wykorzystaniem linii do formowania bułek.
Kasty do garowania są bardzo często wykorzystywanymi akcesoriami piekarniczymi. Dzięki takim kastom ciasta, które chce się wypiec można przechowywać w odpowiednich warunkach, przez określoną ilość czasu. Urządzenie służy także do przewracania bułek, dzięki czemu czynność ta realizowana jest w pełni bezpiecznie, z zachowaniem wszelkich najważniejszych norm. Przy okazji trwa to dużo krócej, a bułki przewraca się dużo swobodniej.
W każdej piekarni lub cukierni należy zadbać o to, aby nie zabrakło odpowiedniego wyposażenia. Wiadomo, że praca na nowoczesnym i wydajnym sprzęcie jest dużo łatwiejsza, a przy okazji zainteresowani mogą mieć pewność, że realizowane przez nich obowiązki zakończą się stuprocentowym sukcesem. W piekarniach na uwagę zasługują głównie kosze rattanowe, które odpowiedzialne są za rozrost ciasta. Jeśli ciasto nie zostanie prawidłowo ułożone w takim koszyczku, po pewnym czasie może się nadawać jedynie do wyrzucenia. W związku z tym zakłady piekarskie powinny się wyposażyć w takie koszyczki, najlepiej kompletne zestawy, aby zawsze mieć je pod ręką. Koszyczki rattanowe posiadają zróżnicowane wymiary, można wybrać zarówno te o zdecydowanie mniejszej głębokości oraz te bardzo głębokie. Wszystko zależy od tego, jakie produkty wykonuje się na co dzień w swoich piekarniach oraz cukierniach. Właściciele wiedzą o tym najlepiej, dlatego będą wiedzieć, jakie zamówienia powinni złożyć.