Pędzle
Pędzle kuchenne, pędzle spożywcze i pędzle cukiernicze należą do akcesoriów najczęściej wykorzystywanych w zakładach piekarskich i cukierniczych. Oferowane przez nas pędzle należą do drobnych przyborów piekarskich wykonanych w standardzie profesjonalnym, z wysokiej jakości włosia. Produkty tu prezentowane przeznaczone są do użytku w zakładach piekarskich i cukierniczych oraz w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym. Są to głównie pędzle wykonane z PBT, o zróżnicowanej twardości i wymiarach. Są to narzędzia o uniwersalnych zastosowaniach - możemy je stosować wymiennie, tak w przygotowywaniu wypieków i wyrobów cukierniczych, jak i w utrzymywaniu czystości. Podstawowym zastosowaniem szerokich pędzli spożywczych jest w zakładzie piekarskim usuwanie nadmiaru mąki.
Podstawowe dane techniczne
Oferowane przez nas pędzle wykonane są z poliestru typu PBT. Jest to tworzywo odporne na wysokie temperatury. Każdy pędzel spożywczy i cukierniczy w naszej ofercie nadaje się więc do oczyszczania gorących wypieków i powierzchni roboczych. Oferujemy pędzle w różnych rozmiarach, m.in. 130x27 mm i 165x48 mm. Są to głównie pędzle miękkie, które najlepiej sprawdzają się przy oczyszczaniu wyrobów piekarskich (nie ma ryzyka uszkodzenia powierzchni wyrobu). Pędzle spożywcze, kuchenne i cukiernicze dostępne są w naszym sklepie w wielu kolorach. Ułatwia to utrzymanie porządku w zakładzie. Zastosowanie różnych kolorów wyklucza ryzyko pomylenia pędzli znajdujących się w użytku i zabrudzenia wyrobu.
Pędzle spożywcze
Pędzli spożywczych używamy w wielu celach: w zakładach piekarskich i cukierniczych służą one głównie do oczyszczania pieczywa i wypieków słodkich z pozostałości mąki. Szerokie pędzle spożywcze stosujemy także do usuwania innych produktów sypkich, takich jak mielone orzechy lub pestki i nasiona. Nadają się one także do oczyszczania powierzchni roboczych, stolnic, blach i forem z pozostałości surowców i wyrobów. Pędzel spożywczy pozwala na utrzymanie higieny w zakładzie cukierniczym i piekarskim, gdyż jest produktem dedykowanym do użytku spożywczego.
Pędzle kuchenne
Pędzel kuchenny służy do przygotowywania nie tylko wypieków, ale także mięs i innych potraw. Pędzle kuchenne pozwalają więc nie tylko na wygodne oczyszczanie produktów z mąki i innych artykułów sypkich, ale także na rozprowadzanie płynów (np. sosów, polew cukierniczych) lub usuwanie nadmiaru płynów z powierzchni wyrobu.
Pędzle cukiernicze
Pędzel cukierniczy służy głównie do tworzenia dekoracji na wyrobach cukierniczych - nie tylko ciastkach i innych rodzajach wypieków słodkich, ale także na deserach. Główne rodzaje pędzli cukierniczych to pędzle do lukrowania i pędzle do nakładania białka. Istnieją także specjalistyczne typy tych przyborów, takie jak pędzelki cukiernicze precyzyjne i do malowania ozdób. Niewielkie pędzle cukiernicze o płaskim profilu służą do oczyszczania delikatnych wyrobów cukierniczych z nadmiaru surowców sypkich (np. cukru pudru, maku). Mały pędzel cukierniczy pozwala więc na wygodne oczyszczanie ciastek i drobnych wypieków półsłodkich bez ryzyka ich uszkodzenia.