Nadziewarka do pączków ułatwia precyzyjne i szybkie umieszczenie nadzienia w pączku i kontrolę zużycia surowców. Dzięki stosowaniu tego urządzenia cukiernie generują oszczędności, minimalizują straty, a także znacznie przyspieszają proces wytwarzania i zapewniają powtarzalność wyrobów.
Nadziewarki cukiernicze
Większość konsumentów przepada za pączkami wypełnionymi marmoladą, budyniem, czekoladą czy innym nadzieniem. Ręczna aplikacja masy jest czasochłonna, dlatego konieczne jest wyposażenie cukierni w urządzenie, które znacznie przyspieszy pracę. Rozwiązaniem jest nadziewarka do pączków. Maszyna znacznie ułatwia umieszczanie nadzienia w pączkach i sprawia, że aplikacja jest bardziej precyzyjna.
Nadziewarki cukiernicze należy dobierać pod kątem zapotrzebowania konkretnego zakładu – ważną rolę odgrywa między innymi skala produkcji czy rodzaj wykorzystywania surowców. Jednak wszystkie proponowane w HERT rozwiązania pozwalają na minimalizację pracy ludzkich rąk.
Niezależnie od wielkości produkcji, warto zwrócić uwagę na dodatkowe aspekty. Łatwe czyszczenie pozwala na zachowanie restrykcyjnych norm higienicznych oraz skraca czas przestoju maszyny. Wymienne leje pozwalają natomiast na szybką zmianę masy bez konieczności czyszczenia maszyny. Nadziewarki do pączków mają jeszcze tę zaletę, że zapewniają powtarzalność produktu, dzięki czemu za każdym razem ma on tę samą gramaturę i jednakową ilość nadzienia.
Nadziewarki automatyczne do pączków
Na jakie nadziewarki cukiernicze warto się zdecydować? Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest zestaw do nadziewania pączków Edhard z nadziewarką, podwójnym lejem 5,5 l i zestawem 2 igieł 7x57 mm do pączków. To najbardziej uniwersalna, a zarazem najczęściej sprzedawana przez HERT nadziewarka do pączków. Inna propozycja to dozownik BD3 Bakon Food Equipment – bardziej wydajna maszyna do nadziewania pączków z lejem 2,5 l, blokiem dozującym oraz pedałem nożnym.
W przypadku zestawu maszyn składającego się z dwóch smażalników WP Riehle (tzw. Variostacji) – prawego i lewego polecamy zastosowanie automatycznego urządzenia do odbioru pączków ze smażalnika i ich nadziewania. Jest ona wyposażona w wymienne leje, dzięki czemu umożliwia automatyczny odbiór pączków ze smażalnika i nadziewanie różnymi masami.
Do nadziewarek oferowanych przez HERT można w każdej chwili dokupić jedną z wielu specjalistycznych końcówek, rozszerzających możliwości wykorzystania do dozowania innych mas i produkcji innej żywności niż pączki.