Wybór smażalnika powinien być uzależniony od asortymentu, jaki ma być produkowany, oraz wydajności produkcji. Dobry smażalnik powinien charakteryzować się łatwą obsługą i możliwością kontroli temperatury oraz zabezpieczeniem przed przegrzaniem tłuszczu, od którego bardzo zależy jakość wyrobu końcowego. Inwestycja w dobrej jakości, nie najtańszy smażalnik szybko się zwraca za sprawą jego niskiej awaryjności. Eksperci HERT zapewniają doradztwo w zakresie wyboru optymalnego rozwiązania dla danej produkcji, jak również szybki serwis dzięki własnemu magazynowi części zamiennych.
Smażalniki do pączków
Dobierając wyposażenie cukierni i dokonując inwestycji w smażalnik do pączków, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego wydajność. Szczególnie ważnym dla branży cukierniczej świętem w Polsce jest Tłusty Czwartek – zbyt niska wydajność smażalnika nie powinna ograniczać szans na zwiększone zyski cukierni. Ponadto poza czasem wzmożonej produkcji pączków i faworków, smażalniki do pączków bez przeszkód mogą służyć do smażenia innych produktów.
Oferowane przez HERT smażalniki marki WP Rhiele serii L2000 usprawniają produkcję przez przewracanie oraz załadunek i rozładunek wszystkich pączków jednym ruchem ręki za pomocą specjalnej szalki załadowczej. W smażalnikach L2000 zastosowane są różne stopnie i opcje automatyczne, na przykład automatyczne otwieranie i zamykanie pokrywy, niezależnie od obecności obsługi lub jej braku. Smażalniki mogą być także wyposażone w garownię.
W przypadku Variostacji, czyli zestawu dwóch smażalników – prawego i lewego, można zautomatyzować wyciąganie pączków z gorącego tłuszczu po usmażeniu z ich nadziewaniem.
W HERT zapewniamy kompleksowe doradztwo w zakresie optymalnego rozwiązania dla danego rodzaju produkcji cukierniczej. Kompleksowe oznacza możliwość wyboru nie tylko samego smażalnika, ale też dopasowania pozostałych urządzeń, takich jak mieszałki, nadziewarki, pomadziarki, chłodnio-garownie oraz witryny eksponujące towar. Oferujemy też wsparcie w aranżacji pączkarni lub cukierni.
Smażalniki do cukierni
Przy zakupie smażalnika do cukierni warto postawić na współpracę z ekspertem o wieloletnim doświadczeniu w branży cukierniczej, takiego jak HERT. Dostarczamy wysokiej jakości, dobrze skonfigurowane maszyny, które są niezbędne w procesie produkcji wyrobów smażonych w głębokim zanurzeniu lub swobodnie pływających w tłuszczu – pączków, faworków, kulek twarogowych i podobnych.
Do smażenia niektórych produktów, na przykład kulek twarogowych, polecamy przelotowe smażalniki serii DLA, a do innych, typu pączki, smażalniki serii L2000. Automatyczny smażalnik L2000A WP Riehle występuje w kilku wariantach o różnym stopniu automatyzacji. Przekłada się to na wydajność, wygodę i bezpieczeństwo procesu produkcji, a jednocześnie gwarantuje powtarzalność otrzymywanych wyrobów. W zależności od wybranej wersji, sterowanie może być prawo- lub lewostronne. Ponadto dwa smażalniki można połączyć w Variostację.
Rozwiązaniem polecanym do smażonych wyrobów o stałych parametrach kolorystycznych bez „obrączki” jest przelotowy smażalnik serii DLA WP Riehle. Sprawdza się on zarówno przy przygotowaniu produktów głęboko zanurzonych w tłuszczu, jak i swobodnie w nim pływających. Wbudowany system dozujący i transportowy wpływa na skrócenie czasu smażenia wyrobów w porównaniu do nieprzelotowych smażalników nawet do 40%. Smażalnik przelotowy DLA300 WP Riehle to wersja smażalnika DLA150 o zwiększonej pojemności z 72 do 150 litrów tłuszczu.