Mata silipatowa
Do produkcji wypieków coraz częściej stosowane są maty silikonowe perforowane. Mata silipatowa zastępuje jednocześnie stolnicę, jak też nieprzywierającą blachę do pieczenia. Matę można wykorzystać również na wiele innych sposobów, co czyni ten produkt wielofunkcyjnym.
Mata piekarnicza pokryta jest jakościowym silikonem odpornym na wysokie temperatury. Jak powstaje mata? Delikatny i lekki materiał siateczkowy zanurzony jest w silikonie. Dzięki temu mata jest niezwykle elastyczna i poręczna. Podczas przygotowania ciasta mata pozostaje w stabilnej pozycji. Nie trzeba obawiać się, że stolnica się przesunie i zniweczy całą pracę. Nie ma potrzeby stosowania mąki, ponieważ ciasto nie przywiera do maty. Wyroby cukiernicze można z jej użyciem przygotować szybko i bezproblemowo. W branży piekarskiej ma to ogromne znaczenie. Ta sama mata, który posłuży do wyrobu ciasta surowego jest jednocześnie podkładką nieprzywierającą. Ciasto można z powodzeniem umieścić w piecu. Maty nie trzeba pokrywać tłuszczem ani posypywać mąką czy bułką tartą. Podczas pieczenia produkt nie przywiera i nie przypala się. Mata piekarnicza jest więc doskonałym wyborem, gdy chodzi o wypiekanie produktów nienagannie czystych. Ponadto mata silikonowa doskonale przewodzi ciepło. Dzięki temu ciasto szybciej rośnie pod wpływem temperatury. Lekką matę można z łatwością wyciągnąć z pieca i zdjąć z niej gotowe produkty jednym ruchem.
Idealne wypieki cukiernicze dzięki matom cukierniczym
To jednak nie koniec zalet tego produktu. Mata silipatowa może bowiem posłużyć także do wyrobu wykwintnych deserów - zarówno na ciepło jak też na zimno. To idealna mata do wyrobu rolad. Mata cukiernicza może zostać użyta do wypieku biszkoptu oraz do jego zwinięcia po nałożeniu masy. Z jej użyciem zwinięcie ciasta jest dziecinnie proste, podobnie jak późniejsze jego wyciąganie. Mata silipatowa to także doskonały produkt dla wszystkich cukierników zajmujących się wyrobem dekoracji z masy cukierniczej i wyrafinowanych deserów. Chodzi również o desery wymagające uprzedniego zamrożenia, gdyż matę można poddawać zarówno wysokim, jak też niskim temperaturom. Gdy desery są już gotowe, matę silipatową można umieścić w zmywarce. Mata cukiernicza z silikonu perforowanego jest odporna na działanie wilgoci. Użytkowanie i oczyszczanie maty piekarniczej jest bezproblemowe. Wszystko to sprawia, że produkt ten znajduje szerokie zastosowanie w branży piekarniczej i cukierniczej. W przeciwieństwie do drewnianych stolnic mata silipatowa jest produktem trwałym, który nie straci swych walorów pomimo częstego użytkowania. Jesteśmy firmą z dużym doświadczeniem, dlatego oferujemy Państwu tylko wyroby uznanych producentów. Nasze maty piekarnicze to produkty SASA FIBERLUX-C francuskiej firmy SASA. To lider w skali światowej, w zakresie produkcji akcesoriów dla branży cukierniczej. Firma może pochwalić się 30 - letnim stażem w zakresie opracowywania nowych materiałów nieprzywierających.
Najwyższa jakość wypieków
Wysokiej jakości maty piekarnicze SASA FIBERLUX-C to doskonały wybór. Mogą posłużyć do przygotowania i wypiekania wyrobów. To również niezwykle pomocne akcesorium, gdy chodzi o przyrządzanie dekoracji cukierniczych. Oferujemy Państwu maty silipatowe najlepszych producentów.