Dzielarki do bułek

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 5

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 5

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Jedną z maszyn zapewniających usprawnienie procesu produkcyjnego w przemyśle piekarniczym jest dzielarka do bułek. Urządzenie precyzyjnie i powtarzalnie odmierza kęs ciasta o ścisłej wielkości i gramaturze, niezbędnej do dalszej automatyzacji obróbki ciasta, na przykład liczenia i pakowania maszynowego albo zachowania stałych, rygorystycznych parametrów wyrobu, wymaganych przed odbiorcę pieczywa. Powtarzalny, regularny kształt i małe wahania w gramaturze są ważnymi elementami oceny jakości wyrobów. Ponadto zastąpienie czasochłonnej i wymagającej dużej precyzji pracy ludzkich rąk precyzyjną maszyną pozwala na uniezależnienie produkcji od zmian osobowych w aktualnie pracującej w zakładzie załodze i eliminuje błędy człowieka.

Dzielarko-zaokrąglarka i formierka

Dzielarki do bułek nie tylko dzielą ciasto na porcje, ale kęs ciasta może być od razu formowany w określony kształt. Stąd stosuje się nazwy: dzielarka bułek, dzielarko-zaokrąglarka bułek, natomiast dla urządzeń manualnych i mniej zaawansowanych technicznie – formierka bułek lub dzielarko-formierka.

Jako element wyposażenia piekarni produkujących mniejsze ilości rzemieślniczych bułek i bagietek sprawdzi się dzielarko-formierka Atoupain Merand. Opatentowany system dzielenia ciasta i formowania bagietek Alveoform® sprawia, że kęs ciasta przy dzieleniu jest wyciskany i formowany jak w rękach piekarza. Powstały produkt nie ma rozdarć ani szwów na bokach, tylko zaokrąglenie typowe dla produktów wyrabianych ręcznie.

Dobrym rozwiązaniem dla piekarni rzemieślniczych jest bardziej zaawansowana dzielarko-zaokrąglarka Mini Quadro WP Kemper. Urządzenie jest przeznaczone do produkcji krótkich serii bułek ze wstęgi ciasta w różnorodnych kształtach: rombów, trójkątów, kwadratów, okrągłych oraz wydłużonych. Wyróżnia się małymi rozmiarami w stosunku do osiąganych wydajności oraz  do możliwości produkcji szerokiego, różnorodnego asortymentu.

Wydajne dzielarko-zaokrąglarki do formowania bułek i pączków

Dzielarki do bułek pracujące w automatycznych liniach i ciągach produkcyjnych o większych i przemysłowych wydajnościach to modele serii Multimatic i Tewimat. Występują w wersjach 4-, 5- lub nawet 6-rzędowych. Przeznaczone są dla ciast o wydajności (TA) 148-160. Wydajność w zależności od urządzenia i produktu wynosi od 600 do nawet 3000 sztuk na godzinę z jednego rzędu.

W dzielarkach tych zastosowano ciekawe rozwiązania, by produkcja bułek była jak najbardziej opłacalna, wydajna, higieniczna, a wyroby cechowały się wysoką jakością i powtarzalnością. Są to między innymi różnorodne bębny dopasowane do najlepszej wydajności werkowania (zaokrąglania), urządzenie odgazowujące, umożliwiające uchodzenie gazów powstałych przy garowaniu oraz rozwiązania techniczne pozwalające na zachowanie dużej precyzji dzielenia ciasta także przy małym ciśnieniu.

Przy wyborze modelu, opcji i indywidualnych rozwiązań zachęcamy do kontaktu z doświadczonym ekspertem HERT.