PLN

Dzielarko-zaokrąglarka do bułek Multimatic PICO WP Bakery Technologies

Strona główna Piekarnictwo Formowanie bułek i pączków Dzielarki do bułek Dzielarko-zaokrąglarka do bułek Multimatic PICO WP Bakery Technologies
Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
WPF_MU_PICO
Marek Pogonowski
phone icon 507 [wyświetl numer]

Dzielarko-zaokrąglarka do bułek Multimatic PICO WP Bakery Technologies.


Najważniejsze cechy urządzenia:

  • Wykonanie ze stali nierdzewnej,
  • Lej na ok 25 kg ciasta w higienicznym, niebieskim kolorze,
  • Bęben werkujący w niebieskim kolorze,
  • Ciśnienie hydrauliczne regulowane manualnie z zewnątrz, kontrolowane przy pomocy manometru (60-120 bar) // (maks. 140 barów dla sztywnego ciasta),
  • Taśma o szerokości 1340 mm wykonana z higienicznego, niebieskiego filcu,
  • Posypywacz uchylny na taśmę werkującą,
  • Ręczne ustawianie wagi,
  • Regulacja szybkości przez falownik,
  • Część dzieląca wykonana z żeliwa odlewanego,
  • 1 standardowy tłok miarowy ø57mm, rozmiar 60-165 g,
  • Ręczna blokada każdego tłoka z osobna,
  • 1 standardowy bęben werkujący,
  • Nakręcana pokrywa bębna,
  • Taśma werkująca w kolorze białym,
  • Wał wylotowy pokryty powłoką antyadhezyjną,
  • Demontowalny tłok,
  • Konstrukcja zgodna z wymogami CE,
  • Tryb ręczny.


Zalety urządzenia:

  • Komponenty napędu są umieszczone oddzielnie w miejscu odpornym na kurz i zachlapania, co pozwala zachować zgodność z przepisami dotyczącymi higieny,
  • Łatwe czyszczenie,
  • Długa żywotność,
  • Zgodność z przepisami VDE,
  • Obróbka przyjazna dla ciasta,
  • Wysoka wydajność objętościowa,
  • Szeroki zakres zastosowań w dzieleniu ciasta dzięki prostej wymianie bębnów werkujących,
  • Długa droga zaokrąglania delikatnie oddziałuje na produkt,
  • Regulowane napięcie taśmy wpływa na optymalny wynik działania przy różnych gramaturach produktu,
  • Kontrolowana moc związana z produktem za pomocą aktywnego napędu sterowanego częstotliwością,
  • Niezawodność produkcji nawet przy dużym asortymencie produktów, dzięki regulowanej wysokości przenoszenia między taśmami,
  • Możliwa komunikacja z jednostką podrzędną, dzięki zmotoryzowanej regulacji wagi,
  • Duży otwór wlewowy w plastikowym zbiorniku oleju oraz wskaźnik poziomu napełnienia monitorowany czujnikiem,
  • Zwiększone bezpieczeństwo operacyjne, dzięki wyłącznikowi bezpieczeństwa,
  • Lepszy, uproszczony wgląd, dzięki perforowanej osłonie przedniej.


Dane techniczne:

  • Moc czynna: 0,75 kW,
  • Moc bierna: 2,3 kVA,
  • Ilość rzędów: 1/2,
  • Wysokość wejścia ciasta [mm]: 1.700±50,
  • Wymiary [mm] (bez transportera wylotowego): 950x1000x1700±50,
  • Tłok podwójny ø 57 mm (produkcja): 60 – 165 g,
  • Tłok podwójny ø 35 mm (produkcja): 24 – 60 g,
  • Tłok pojedynczy ø 121 x 55 mm (produkcja): 165 – 350 g,
  • Zakres wydajności maksymalnej (1 rząd): 1.440 sztuk / h.


* Maksymalna wydajność zależy od wagi kęsa ciasta. Wszystkie specyfikacje wagowe muszą być sprawdzane indywidualnie w zależności od ciasta i procesu i odnoszą się do standardowych ciast pszennych.


Zakresy wagowe bębna/ów komorowego/ych mają zastosowanie do ciast wykonanych z mąki pszennej typu 550 o zawartości białka 9-13%, wydajności ciasta (TA) 155 i 15-minutowego garowania w dzieży z następującymi składnikami, obliczonymi na bazie mąki:

Drożdże: 1,5 - 3%

Emulgatory: 1 - 3%

Sól: 1,8 - 2%

Tłuszcz: 0 - 2%

Zawartość żyta i ziarna: < 10%


Maszyna jest przeznaczona do ciast o wydajności (TA) 148 - 160 (wyższa wydajność ciasta jest możliwa po przeprowadzeniu testów ciasta).


Dane dotyczące wydajności ciasta w dużym stopniu zależą od jakości dostępnych surowców i stosowanych systemów ugniatania, dlatego nie można uniknąć wahań wydajności ciasta. Ciągła obróbka ciasta w temperaturze poniżej 22°C może prowadzić do problemów z płynnością (odchylenia wagowe).


W celu osiągnięcia stale płynnego procesu, zakres wahań indywidualnej temperatury ciasta musi być ograniczony do maksymalnie +/- 2°C. Jeśli ze względu na specyficzne uwarunkowania klienta wymagane są odstępstwa od powyższych specyfikacji, chętnie przeprowadzimy test w naszym centrum technicznym. Umożliwi nam to określenie odpowiedniego projektu maszyny/procesu, nawet w przypadku wymagających zastosowań.


Odchylenia w definicji bębna są możliwe w przypadku różnych receptur ciasta lub sposobu prowadzenia ciasta. Dzięki sterowanemu częstotliwościowo napędowi aktywnemu i krokowemu, moc jest płynnie regulowana i może być dostosowywana do potrzeb.