Dzielarko-zaokrąglarka do bułek Multimatic PICO WP Bakery Technologies
Dzielarko-zaokrąglarka do bułek Multimatic PICO WP Bakery Technologies.
Najważniejsze cechy urządzenia:
- Wykonanie ze stali nierdzewnej,
- Lej na ok 25 kg ciasta w higienicznym, niebieskim kolorze,
- Bęben werkujący w niebieskim kolorze,
- Ciśnienie hydrauliczne regulowane manualnie z zewnątrz, kontrolowane przy pomocy manometru (60-120 bar) // (maks. 140 barów dla sztywnego ciasta),
- Taśma o szerokości 1340 mm wykonana z higienicznego, niebieskiego filcu,
- Posypywacz uchylny na taśmę werkującą,
- Ręczne ustawianie wagi,
- Regulacja szybkości przez falownik,
- Część dzieląca wykonana z żeliwa odlewanego,
- 1 standardowy tłok miarowy ø57mm, rozmiar 60-165 g,
- Ręczna blokada każdego tłoka z osobna,
- 1 standardowy bęben werkujący,
- Nakręcana pokrywa bębna,
- Taśma werkująca w kolorze białym,
- Wał wylotowy pokryty powłoką antyadhezyjną,
- Demontowalny tłok,
- Konstrukcja zgodna z wymogami CE,
- Tryb ręczny.
Zalety urządzenia:
- Komponenty napędu są umieszczone oddzielnie w miejscu odpornym na kurz i zachlapania, co pozwala zachować zgodność z przepisami dotyczącymi higieny,
- Łatwe czyszczenie,
- Długa żywotność,
- Zgodność z przepisami VDE,
- Obróbka przyjazna dla ciasta,
- Wysoka wydajność objętościowa,
- Szeroki zakres zastosowań w dzieleniu ciasta dzięki prostej wymianie bębnów werkujących,
- Długa droga zaokrąglania delikatnie oddziałuje na produkt,
- Regulowane napięcie taśmy wpływa na optymalny wynik działania przy różnych gramaturach produktu,
- Kontrolowana moc związana z produktem za pomocą aktywnego napędu sterowanego częstotliwością,
- Niezawodność produkcji nawet przy dużym asortymencie produktów, dzięki regulowanej wysokości przenoszenia między taśmami,
- Możliwa komunikacja z jednostką podrzędną, dzięki zmotoryzowanej regulacji wagi,
- Duży otwór wlewowy w plastikowym zbiorniku oleju oraz wskaźnik poziomu napełnienia monitorowany czujnikiem,
- Zwiększone bezpieczeństwo operacyjne, dzięki wyłącznikowi bezpieczeństwa,
- Lepszy, uproszczony wgląd, dzięki perforowanej osłonie przedniej.
Dane techniczne:
- Moc czynna: 0,75 kW,
- Moc bierna: 2,3 kVA,
- Ilość rzędów: 1/2,
- Wysokość wejścia ciasta [mm]: 1.700±50,
- Wymiary [mm] (bez transportera wylotowego): 950x1000x1700±50,
- Tłok podwójny ø 57 mm (produkcja): 60 – 165 g,
- Tłok podwójny ø 35 mm (produkcja): 24 – 60 g,
- Tłok pojedynczy ø 121 x 55 mm (produkcja): 165 – 350 g,
- Zakres wydajności maksymalnej (1 rząd): 1.440 sztuk / h.
* Maksymalna wydajność zależy od wagi kęsa ciasta. Wszystkie specyfikacje wagowe muszą być sprawdzane indywidualnie w zależności od ciasta i procesu i odnoszą się do standardowych ciast pszennych.
Zakresy wagowe bębna/ów komorowego/ych mają zastosowanie do ciast wykonanych z mąki pszennej typu 550 o zawartości białka 9-13%, wydajności ciasta (TA) 155 i 15-minutowego garowania w dzieży z następującymi składnikami, obliczonymi na bazie mąki:
Drożdże: 1,5 - 3%
Emulgatory: 1 - 3%
Sól: 1,8 - 2%
Tłuszcz: 0 - 2%
Zawartość żyta i ziarna: < 10%
Maszyna jest przeznaczona do ciast o wydajności (TA) 148 - 160 (wyższa wydajność ciasta jest możliwa po przeprowadzeniu testów ciasta).
Dane dotyczące wydajności ciasta w dużym stopniu zależą od jakości dostępnych surowców i stosowanych systemów ugniatania, dlatego nie można uniknąć wahań wydajności ciasta. Ciągła obróbka ciasta w temperaturze poniżej 22°C może prowadzić do problemów z płynnością (odchylenia wagowe).
W celu osiągnięcia stale płynnego procesu, zakres wahań indywidualnej temperatury ciasta musi być ograniczony do maksymalnie +/- 2°C. Jeśli ze względu na specyficzne uwarunkowania klienta wymagane są odstępstwa od powyższych specyfikacji, chętnie przeprowadzimy test w naszym centrum technicznym. Umożliwi nam to określenie odpowiedniego projektu maszyny/procesu, nawet w przypadku wymagających zastosowań.
Odchylenia w definicji bębna są możliwe w przypadku różnych receptur ciasta lub sposobu prowadzenia ciasta. Dzięki sterowanemu częstotliwościowo napędowi aktywnemu i krokowemu, moc jest płynnie regulowana i może być dostosowywana do potrzeb.