Konserwatory do lodów mają przede wszystkim za zadanie utrzymać jakość sprzedawanych lodów. Dostarczane przez HERT konserwatory do lodów pozwalają na utrzymanie parametrów niezbędnych do przechowywania i sprzedaży lodów wysokiej jakości, o odpowiedniej temperaturze i konsystencji, oraz minimalizowanie zmian w masie lodowej pod wpływem czasu.
Konserwator do lodów w ofercie HERT
Konserwator do lodów umożliwia utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury, zapewniającej ochronę delikatnej struktury lodów. Narażenie ich na działanie wyższej od wymaganej temperatury mogłoby doprowadzić do częściowego lub całkowitego rozmrożenia, a w efekcie utraty właściwości i jakości lodów. Jest z tym związane również ryzyko namnożenia się niepożądanych mikroorganizmów, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, co grozi nie tylko utratą zaufania klientów, ale i odpowiedzialnością karną.
Zgodnie ze współczesnym trendem, sprzedaż wysokiej jakości lodów rzemieślniczych odbywa się z konserwatorów do lodów wyposażonych w zamknięte kuwety. Pozwala to na lepsze zachowanie właściwości masy lodowej, jej konsystencji oraz walorów smakowych.
System chłodzenia został oparty na mieszance glikolu i wody, który eliminuje wahania temperatury. Niektóre modele konserwatorów są dodatkowo wyposażone w kółka i rączki. Mobilna wersja urządzenia zwiększa możliwości jego wykorzystania – pozwala na sprzedaż lodów w ogródku, bez konieczności wchodzenia do lokalu. Niektóre modele mają też przewidziane miejsce na wymienną grafikę reklamową.
Polecane konserwatory do lodów
Wysokiej klasy konserwator do lodów Dolce Vita 4 o wyróżniającym się designie mieści 2, 4, 6, 8 lub 10 smaków lodów. Szczególnym atutem tego modelu jest rezerwa w postaci podwójnej ilości kuwet, co przekłada się na możliwość przechowywania większej ilości masy lodowej. Można go również wyposażyć w osłonę z półką na akcesoria, na przykład kubeczki, szpatułki czy łyżeczki jednorazowe. Urządzenie utrzymuje zakres temperatur od -5 do -20 °C.
Nablatowy konserwator do lodów Nemox jest dostępny w dwóch wersjach. Konserwator do lodów nablatowy Microgel Tecfrigo 2 mieści 2, 3 lub 4 kuwety o wymiarach 360x165xh120/150 mm albo 4, 6, lub 8 kuwet o wymiarach 80x165xh120/150 mm. Urządzenie pozwala na utrzymanie temperatury w zakresie od -10 do -22 °C. Pokrywa wykonana z poliwęglanu skutecznie chroni zawartość przed działaniem czynników zewnętrznych. Przestrzeń ekspozycyjna została oświetlona diodami LED, co wpływa korzystnie na sposób prezentacji lodów i wygląd masy lodowej, tym samym zachęcając do zakupu.
Model 4 Magic Pro 100 mieści 4 kuwety o wymiarach 360x165xh120/150 i pracuje w temperaturze od -12 do -20 °C. Jest wyposażony w pokrywy wykonane ze szkła hartowanego, które chronią lody przed niekorzystnym wpływem temperatury.
Kolejna, mniej typowa propozycja to konserwator do lodów Sweet 4 Nemox typu pozetti. Elegancki wózek jest w pełni mobilny, można wystawić go przed lokal lub podjechać nim prosto do stolika. To rozwiązanie nietuzinkowe nie tylko pod względem designu, ale też komfortu i sposobu obsługi klienta. Skutecznie przykuwa uwagę, a także sprawia, że klienci czują się luksusowo i chętnie wracają do miejsca z ulubionymi lodami i doskonałą obsługą, która nie wymaga wchodzenia do środka lokalu. Polecamy także maszyny do lodów HERT, które pozwolą na produkcję doskonałej jakości lodów.