Wszechstronna patelnia w gotowaniu i smażeniu FIGARO Firex
Wszechstronna patelnia w gotowaniu i smażeniu, szybka w nagrzewaniu, kompaktowa w rozmiarze FIGARO Firex
Nowa technologia podgrzewania sprawia, że patelnia Figaro jest 4 razy szybsza niż tradycyjna patelnia gastronomiczna. Może służyć jako patelnia do duszenia, do gotowania, urządzenie do gotowania makaronu, parowar ciśnieniowy, szybkowar, frytkownica, płyta do smażenia, urządzenie do gotowania sous-vide i tradycyjna patelnia. Jedno urządzenie, które zapewnia wyjątkową wydajność gotowania.
Pojemność: 100 i 150 litrów.
Zasilanie: elektryczne.
Dostępne wersje z gotowaniem pod ciśnieniem oraz bezpośrednim odpływem.
Zalety urządzenia:
Inteligentne rozwiązanie podgrzewania płyty grzewczej w patelni, dajce równomierną temperaturę na płycie
- 6 do 8 stref grzewczych, obejmujących całą powierzchnię dna zbiornika, automatycznie sterowanych przez płytę elektroniczną,
- Niezwykle szybkie osiąganie temperatury,
- Ogrzewanie wyłącza się w obszarach, w których nie ma produktu,
- Maksymalna oszczędność energii.
Ciśnienie: doskonała kontrola ciśnienia wewnątrz zbiornika
- DFIE100A V2 | DFIE150A V2 z możliwością uzyskania nadciśnienia do 0,45 bara a tym samym temperatury do 110C,
- Inteligentne sterowanie systemem grzewczym zapewnia bardziej wydajne zarządzanie również ciśnieniem w zbiorniku,
- Redukcja strat wody i zużycia energii dzięki automatycznym funkcjom gotowania pod ciśnieniem,
- Pełne bezpieczeństwo programowe i mechaniczne.
Płyta elektroniczna V2
- Płyta elektroniczna nowej generacji,
- Przyjazne dla użytkownika sterowanie dotykowe,
- Łatwe tworzenie i zapisywanie kompletnych, niestandardowych programów gotowania,
- Precyzyjna kontrola temperatury,
- Idealnie jednolite rezultaty gotowania.
Automatyczny licznik litrów wody
- Podłączenie zimnej i ciepłej wody w standardzie,
- Kran wbudowany standardowo w zbiornik do automatycznego napełniania ciepłą i zimną wodą.
Nowa wersja prysznica w standardzie
- Wewnętrzny, z elastycznym złączem i rurą zewnętrzną, ze sterowaniem z poziomu panelu PLC,
- Zawór elektromagnetyczny obsługiwany przez płytę FTC, zapewniający bardziej praktyczne użytkowanie,
- Zwiększone bezpieczeństwo dzięki automatycznej blokadzie wody, gdy tryb pracy ustawiony jest na smażenie.
Zawór spustowy
- Zawór spustowy zintegrowany ze zbiornikiem,
- Umożliwia opróżnianie i czyszczenie przy minimalnym przechyleniu zbiornika,
- Zwiększone bezpieczeństwo dla użytkownika,
- Szybsze opróżnianie komory patelni.
Sondy temperatury
- Stałe automatyczne monitorowanie temperatury produktu,
- Sonda temperatury wewnątrz urządzenia,
- Sonda rdzenia dla produktu umieszczona w samym środku pod pokrywą,
- Doskonała kontrola temperatury dna patelni.
Procesy jakie można uzyskać na patelni FIGARO:
- Blanszowanie,
- Gotowanie,
- Gotowanie w nadciśnieniu do 110C (0,45bar),
- Duszenie,
- Smażenie powierzchniowe,
- Smażenie w głębokim tłuszczu,
- Gotowanie w niskich temperaturach (sous-vide).
Urządzenie dedykowane m.in. do zastosowań dla:
- Dań jednogarnkowych, zup, gulaszy itp.,
- Gęstych sosów, mięsnych i warzywnych,
- Gotowania produktów skrobiowych jak: makarony, ryż, kasze itp.,
- Smażenia, duszenia ryb i owoców morza,
- Smażenia mięs,
- Smażenia w głębokim tłuszczu.