Kocioł do gotowania EASYBASKETT Firex
Uniwersalny szybkowar do gotowania Easybaskett Firex
Ten wielofunkcyjny szybkowar jest konkurencyjnym, nowatorskim i wytrzymałym urządzeniem, idealnym do licznych zastosowań, od sosów do dżemów i marmolad, od mięsa do gotowanych warzyw, zup oraz nie zliczonej masy innych produktów, mających zastosowanie w ogólnorozumianym przemyśle spożywczym.
EASYBASKETT gwarantuje proste i najbardziej uniwersalne rozwiązanie do gotowania na wysokim poziomie, szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów oraz zapobiega ryzyku przypalenia i przywierania produktów do spodu/boków kotła w trakcie ich gotowania.
Najważniejsze cechy urządzenia:
- Spód kotła jest skonstruowany ze stali AISI 316, która jest zalecana do produktów o kwaśnym odczynie.
- Pozostałe zewnętrzne elementy konstrukcji urządzenia wykonane są ze stali AI-SI304.
- Wychył kotła za pomocą silnika (przełącznik góra/dół)
- Ciśnienie w płaszczu kotła regulowane jest za pomocą mechanicznego zaworu ciśnieniowego (0,5 bar) oraz ciśnieniomierza.
- Dopełnianie wody w płaszczu za pomocą zintegrowanego kranu.
- System kontroli poziomu wody w płaszczu za pomocą dwóch wskaźników; (1) poziom minimalny wody w płaszczu (można dalej pracować ca. 50 min), (2) poziom wody w płaszczu nie pozwalający na uruchomienie elementów grzewczych (zabezpieczenie).
- W wersji elektrycznej do ogrzewania płaszcza wodnego stosowany jest system grzałek „INCLOY 800” umieszczonych wewnątrz płaszcza mający certyfikat CD DIN 18855.
- W wersji gazowej do ogrzewania płaszcza wodnego służy system wysokowydajnych palników gazowych umieszczonych na spodzie kotła. Zapłon automatyczny za pomocą baterii 1,5V.
- W wersji parowej ogrzewania płaszcza kotła odbywa się za pomocą dostarczenia zewnętrznej pary technicznej. Ilość pary wewnątrz płaszcza regulowana jest za pomocą automatycznych zaworów otwierających i zamykających jej dopływ.
Dostępne są 4 wersje Easybaskett o różnych pojemnościach:
- gazowa z grzaniem bezpośrednim (płyta dolna), (poj.100-150-200-300),
- gazowa z grzaniem pośrednim (płaszcz wodny), (poj.100-150-200-300-500),
- elektryczna z grzaniem pośrednim (płaszcz wodny), (poj.100-150-200-300-500),
- parowa z grzaniem pośrednim (płaszcz parowy), (poj.100-150-200-300-500).
Produkty i zastosowanie:
zupy | minestrone | polenta | puree | makarony | ryż | warzywa | leczo | sosy | żelki | dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | puddingi | dżemy i marmolady | oraz wiele innych dań przygotowywanych w procesie gotowania…