PLN

Kocioł do gotowania w podciśnieniu VACUUM model HIGH-P 130, Firex

Strona główna Gastronomia Przemysł Spożywczy Obróbka termiczna żywności Obróbka termiczna żywności Firex Firex Kocioł do gotowania w podciśnieniu VACUUM model HIGH-P 130, Firex
335 982,46 zł 273 156,47 zł
Czas realizacji zamówienia:
1 dzień
W magazynie
SKU
FIR_HIGH-P130V
Najniższa cena netto w ciągu ostatnich 30 dni: 61 555,00 €
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]
-
+

Kocioł do gotowania w podciśnieniu VACUUM model HIGH-P 130, Firex

FIREX. High-P uniwersalne urządzenie do gotowania próżniowego i podciśnieniowego. OFERTA SPECJALNA (okazyjna cena).

Wprowadzenie technologii gotowania podciśnieniowego do tradycyjnego urządzenia do gotowania pozwala na zastosowanie dwóch systemów gotowania w jednym urządzeniu, co gwarantuje szerszy zakres możliwych jego zastosowań.

Urządzenie High-P może być używane jako kocioł do obróbki termicznej dla różnych produktów, owoców również mięsa czy warzyw. Cykl gotowania można zakończyć poprzez dynamiczną fazę gotowania podciśnieniowego (vacuum). W zestawie: Zgarniak boczny ścienny do zastosowania z systemem noży.

  • gotowanie z wykorzystaniem hermetycznych (worków) tj. style sous-vide,
  • dynamiczne gotowanie podciśnieniowe, czyli szybka koncentracja produktu,
  • planetarny system krojący z ostrzami zębatymi; rozdrabnianie produktu,
  • system mieszania ze zgarniaczami łopatkowymi (OPCJA); delikatne mieszanie,
  • system gotowania z koszami obrotowymi (OPCJA).

Procesy, jakie można przeprowadzić na urządzeniu High-P

  • próżnia statyczna (-0,850 bar) w celu obniżenia punktu wrzenia wody (~60-80ºC) oraz ograniczenia oksydacji produktu,
  • gotowanie przez wrzenie (~100ºC) lub w niskiej temperaturze (~60-80ºC),
  • gotowanie w podciśnieniu VACUUM (-0,930 bar) / niska temperatura wrzenia ~60-80ºC,
  • rozdrabnianie w trakcie gotowania (system noży i zgarniaków).

Seria HIGH-P gwarantuje:

  • innowacyjne gotowanie próżniowe VACUUM (statycznie i dynamicznie),
  • bardzo szybką ewaporację produktu po załączeniu pompy VACUUM,
  • uzyskanie dużo niższych temperatur wrzenia wody w podciśnieniu VACUUM (np. ~60-80ºC,
  • intensyfikację smaku oraz podwyższenie jakości i wyglądu potraw gotowanych w niższych temperaturach i wydłużonym czasie (technika sous vide),
  • przygotowywanie kremów, mas itp. w trakcie jednego procesu (wszystko w 1 kotle).

Polecany szczególnie dla:

firm produkcji spożywczej, cukierni przygotowujących samodzielnie sosy i masy na bazie świeżych lub mrożonych owoców, mleka, czekolady i nie tylko.

Wszędzie tam, gdzie liczy się czas skrócenia procesu obróbki termicznej z jednoczesnym zwiększe-niem wydajności pracy i jakości produktu.

Zalety gotowania VACUUM i funkcje urządzenia:

  • oszczędność energii, nawet do 60% wskutek uzysku niskiej temperatury wrzenia wody w podciśnieniu VACUUM,
  • naturalność, aromat, wartości odżywcze i witaminy – wszystkie właściwości produktów zo-stają zachowane, dzięki skróconej obróbce termicznej w niższej temp.,
  • warzywa i owoce nie tracą koloru, zachowując wysoki poziom jakości cech organoleptycz-nych gotowej żywności, dzięki braku dostępu powietrza w trakcie gotowania,
  • skraca czas gotowania o 30-40%, zmniejsza zużycie wody do 70%, zachowuje wodę w go-towanych produktach,
  • zagęszcza i koncentruje produkty, poprzez kontrolowane odsysanie wody,
  • grzanie pośrednie (płaszcz wodny) gwarantujące równomierny rozkład temperatury,
  • zasilanie: elektryczne (modele E) lub parowe (modele V),
  • zawór pozwalający na dolewanie surowca w trakcie gotowania bez utraty podciśnienia w kotle,
  • pomiar temperatury przez 2 sondy; w medium grzewczym i wewnątrz kotła,
  • IPX5 – zabezpieczenie umożliwiające mycie pod małym strumieniem bieżącej wody (do 12L/min).

Elektroniczny panel sterowania. Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.

  • Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 20-130ºC,
  • Pozwala ustawić czas gotowania dla każdej wybranej temperatury oddzielnie,
  • Prędkość mieszadła z nożami regulowana: 120 – 600 obr. / min.,
  • Prędkość zgarniaków regulowana w lewą i prawą stronę: 12 – 60 obr. / min.,
  • Obroty programowalne: czas użycia mieszadła – lewo / prawo + funkcja pauzy,
  • Sygnał akustyczny ostrzegający o niskim poziomie wody w płaszczu wodnym,
  • Sygnał akustyczny procesu rozgrzewania,
  • Sygnał akustyczny po osiągnięciu ustawionej temperatury oraz po zakończeniu gotowania,
  • Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać z czytnika USB.


Dane techniczne:

  • Urządzenie wym. A: 1400 mm,
  • Urządzenie wym. B: 1135 mm,
  • Urządzenie wym. H1: 1600 mm,
  • Urządzenie wym. H: 1130 mm,
  • Urządzenie wym. H2: 2050 mm.


Dane techniczne (użytkowe):

  • Średnica kotła: 700 mm,
  • Wymiar patelni H: 400 mm,
  • Powierzchnia patelni: 38 dm²,
  • Objętość całkowita: 154 l,
  • Objętość użytkowa: 130 l,
  • Prędkość urządzenia do krojenia: 120-600 obr./min,
  • Prędkość mieszadła: 12-60 obr./min,
  • Prędkość kosza: 8 obr./min,
  • Moment mieszadła: 580 Nm,
  • Moc mieszadła: 2,2 kW,
  • Gotowanie podciśnieniowe: -930 mbar.
  • Temperatura: 20÷140°C,
  • Ciśnienie: 2 bar,
  • Poziom hałasu: < 70 dbA,
  • Moc elektryczna: 4 kW,
  • Przepływ pary: 100 kg/h.


Opcjonalnie za dopłatą:

  • Zgarniak boczny ścienny do zastosowania z mieszadłami,
  • Zgarniak dolny do zastosowania z nożami (modyfikacja HERT).

W cenie urządzenia zawarte są koszty opakowania, koszty sprowadzenia do Polski, uruchomienie techniczne urządzenia oraz wdrożenie urządzenia przez technologa.