Kocioł do gotowania w podciśnieniu VACUUM model HIGH-P 130, Firex
1 dzień
Kocioł do gotowania w podciśnieniu VACUUM model HIGH-P 130, Firex
FIREX. High-P uniwersalne urządzenie do gotowania próżniowego i podciśnieniowego. OFERTA SPECJALNA (okazyjna cena).
Wprowadzenie technologii gotowania podciśnieniowego do tradycyjnego urządzenia do gotowania pozwala na zastosowanie dwóch systemów gotowania w jednym urządzeniu, co gwarantuje szerszy zakres możliwych jego zastosowań.
Urządzenie High-P może być używane jako kocioł do obróbki termicznej dla różnych produktów, owoców również mięsa czy warzyw. Cykl gotowania można zakończyć poprzez dynamiczną fazę gotowania podciśnieniowego (vacuum). W zestawie: Zgarniak boczny ścienny do zastosowania z systemem noży.
- gotowanie z wykorzystaniem hermetycznych (worków) tj. style sous-vide,
- dynamiczne gotowanie podciśnieniowe, czyli szybka koncentracja produktu,
- planetarny system krojący z ostrzami zębatymi; rozdrabnianie produktu,
- system mieszania ze zgarniaczami łopatkowymi (OPCJA); delikatne mieszanie,
- system gotowania z koszami obrotowymi (OPCJA).
Procesy, jakie można przeprowadzić na urządzeniu High-P
- próżnia statyczna (-0,850 bar) w celu obniżenia punktu wrzenia wody (~60-80ºC) oraz ograniczenia oksydacji produktu,
- gotowanie przez wrzenie (~100ºC) lub w niskiej temperaturze (~60-80ºC),
- gotowanie w podciśnieniu VACUUM (-0,930 bar) / niska temperatura wrzenia ~60-80ºC,
- rozdrabnianie w trakcie gotowania (system noży i zgarniaków).
Seria HIGH-P gwarantuje:
- innowacyjne gotowanie próżniowe VACUUM (statycznie i dynamicznie),
- bardzo szybką ewaporację produktu po załączeniu pompy VACUUM,
- uzyskanie dużo niższych temperatur wrzenia wody w podciśnieniu VACUUM (np. ~60-80ºC,
- intensyfikację smaku oraz podwyższenie jakości i wyglądu potraw gotowanych w niższych temperaturach i wydłużonym czasie (technika sous vide),
- przygotowywanie kremów, mas itp. w trakcie jednego procesu (wszystko w 1 kotle).
Polecany szczególnie dla:
firm produkcji spożywczej, cukierni przygotowujących samodzielnie sosy i masy na bazie świeżych lub mrożonych owoców, mleka, czekolady i nie tylko.
Wszędzie tam, gdzie liczy się czas skrócenia procesu obróbki termicznej z jednoczesnym zwiększe-niem wydajności pracy i jakości produktu.
Zalety gotowania VACUUM i funkcje urządzenia:
- oszczędność energii, nawet do 60% wskutek uzysku niskiej temperatury wrzenia wody w podciśnieniu VACUUM,
- naturalność, aromat, wartości odżywcze i witaminy – wszystkie właściwości produktów zo-stają zachowane, dzięki skróconej obróbce termicznej w niższej temp.,
- warzywa i owoce nie tracą koloru, zachowując wysoki poziom jakości cech organoleptycz-nych gotowej żywności, dzięki braku dostępu powietrza w trakcie gotowania,
- skraca czas gotowania o 30-40%, zmniejsza zużycie wody do 70%, zachowuje wodę w go-towanych produktach,
- zagęszcza i koncentruje produkty, poprzez kontrolowane odsysanie wody,
- grzanie pośrednie (płaszcz wodny) gwarantujące równomierny rozkład temperatury,
- zasilanie: elektryczne (modele E) lub parowe (modele V),
- zawór pozwalający na dolewanie surowca w trakcie gotowania bez utraty podciśnienia w kotle,
- pomiar temperatury przez 2 sondy; w medium grzewczym i wewnątrz kotła,
- IPX5 – zabezpieczenie umożliwiające mycie pod małym strumieniem bieżącej wody (do 12L/min).
Elektroniczny panel sterowania. Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.
- Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 20-130ºC,
- Pozwala ustawić czas gotowania dla każdej wybranej temperatury oddzielnie,
- Prędkość mieszadła z nożami regulowana: 120 – 600 obr. / min.,
- Prędkość zgarniaków regulowana w lewą i prawą stronę: 12 – 60 obr. / min.,
- Obroty programowalne: czas użycia mieszadła – lewo / prawo + funkcja pauzy,
- Sygnał akustyczny ostrzegający o niskim poziomie wody w płaszczu wodnym,
- Sygnał akustyczny procesu rozgrzewania,
- Sygnał akustyczny po osiągnięciu ustawionej temperatury oraz po zakończeniu gotowania,
- Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać z czytnika USB.
Dane techniczne:
- Urządzenie wym. A: 1400 mm,
- Urządzenie wym. B: 1135 mm,
- Urządzenie wym. H1: 1600 mm,
- Urządzenie wym. H: 1130 mm,
- Urządzenie wym. H2: 2050 mm.
Dane techniczne (użytkowe):
- Średnica kotła: 700 mm,
- Wymiar patelni H: 400 mm,
- Powierzchnia patelni: 38 dm²,
- Objętość całkowita: 154 l,
- Objętość użytkowa: 130 l,
- Prędkość urządzenia do krojenia: 120-600 obr./min,
- Prędkość mieszadła: 12-60 obr./min,
- Prędkość kosza: 8 obr./min,
- Moment mieszadła: 580 Nm,
- Moc mieszadła: 2,2 kW,
- Gotowanie podciśnieniowe: -930 mbar.
- Temperatura: 20÷140°C,
- Ciśnienie: 2 bar,
- Poziom hałasu: < 70 dbA,
- Moc elektryczna: 4 kW,
- Przepływ pary: 100 kg/h.
Opcjonalnie za dopłatą:
- Zgarniak boczny ścienny do zastosowania z mieszadłami,
- Zgarniak dolny do zastosowania z nożami (modyfikacja HERT).
W cenie urządzenia zawarte są koszty opakowania, koszty sprowadzenia do Polski, uruchomienie techniczne urządzenia oraz wdrożenie urządzenia przez technologa.