Krajalnica ultrasoniczna liniowa INLINE Bakon Food Equipment

Strona główna Cukiernictwo Krojenie Pionowe na sztuki Krajalnica ultrasoniczna liniowa INLINE Bakon Food Equipment
Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
UCM_INLINE
Michał Barcicki
phone icon 507 [wyświetl numer]

Krajalnica ultrasoniczna INLINE Bakon Food Equipment

Krajalnica ultrasoniczna jest zaprojektowana do cięcia prostokątnych i okrągłych produktów na taśmie transportowej. Produkt jest załadowywany ręcznie, bezpośrednio do podajnika, który przekazuje produkt do sekcji krojenia. Krajalnica ultrasoniczna uruchamia się automatycznie, gdy sensor na transporterze wykryje obecność produktu. Maszyna posiada również system do mocowania i kalibrowania blachy w procesie cięcia, który blokuje blachę i nie pozwala się jej przesuwać podczas pracy noża. Po zakończeniu cięcia produkt przechodzi do sekcji wydawczej.

Konfiguracja ostrza:

Maszyna posiada jedno ostrze Halfwave o długości 315 mm. Pozwala ono na cięcie produktów o maksymalnej wysokości wynoszącej 115 mm. Nóż może być obracany o 180º za pomocą napędu Servo. Obszar cięcia wykonany jest ze stali nierdzewnej i innych nierdzewnych materiałów. Dla bezpieczeństwa zainstalowana jest kurtyna świetlna.

System przesuwania się i pozycjonowania noży:

Dokładne i szybkie cięcie następuje dzięki ultrasonicznym ostrzom napędzanym Servo motorem na mostku, ponad transporterem. Dzięki temu ostrze może być przesuwane w każdą żądaną pozycję i pozwala kroić ciasto na równe kawałki o dowolnej wielkości. Mostek, który może przesuwać się wzdłuż osi X i Y,  jest wyposażony również w funkcję obracania noża.

System mycia noża:

Maszyna posiada solidny system czyszczenia ostrza wodą. Częstotliwość czyszczenia można ustawić na panelu kontrolnym wedle preferencji, np. po każdym produkcie, po 5 – 10 produktach czy po skończonym procesie produkcji. Pozwala to na zachowanie najwyższej jakości i bezpieczeństwa produkowanego wyrobu. Po włączeniu cyklu mycia, ostrze przesuwane jest z pozycji cięcia do wodoodpornej, szczelnej stacji. Nóż przesuwa się najpierw przez gumowy skrobak od boku wewnątrz modułu. Następnie uruchamia się mycie natryskowe poprzez dysze myjące. Na koniec cyklu załącza się osuszanie sprężonym powietrzem, by zdmuchnąć resztki wody. Po skończonym procesie mycia, ostrze wraca na pozycję cięcia. Cały cykl mycia trwa ok. 20 – 30 sek.

Taśma transportowa:

Na wejściu ciasta do maszyny transporter jest wyposażony w system automatycznego samonapinania taśmy. Rolka na zawiasie może być opuszczona do szybkiego luzowania naciągu taśmy, żeby ułatwić dostęp pod taśmą do mycia i konserwacji. Zgarniaki po zewnętrznej stronie podajnika, pod transporterem, z tacą zbierającą, usuwają zanieczyszczenia z taśmy.

Sterownie Touchpanel:

Maszyna może być zaprogamowana poprzez prosty i intuicyjny touch panel z ekranem LCD. Parametry tj. liczba porcji, szybkość cięcia, odcięcie rantu, etc. są łatwo dostępne. Całkowita wydajność produkcji jest różna i może być łatwo ustawiona na touch panelu. Możemy ustawić różne poziomy dostępu do maszyny: Operator, Kierownik i Technik. Dostępność różnych poziomów kontroli zostanie zaprojektowana zgodnie z Państwa specyfikacją i zabezpieczona hasłem.

Modem EWON:

Maszyna jest podłączona do modemu internetowego Bakona, aby mieć wsparcie techniczne lub operacyjne lub możliwość przeprogramowania, w przypadku takiej potrzeby.

Cechy i zalety:

  • kierunek pracy: od lewej do prawej,
  • konieczne podłączenie do wody, przy użytkowaniu systemu czyszczącego,
  • łatwe mycie i konserwacja maszyny,
  • wbudowany system czyszczenia ostrza,
  • zabezpieczająca kurtyna świetlna w obszarze cięcia,
  • wbudowany panel kontrolny z ekranem LCD,
  • wbudowany system do mocowania i kalibrowania blachy podczas cięcia.

Dane techniczne:

Produktu:

  • dla blachy zwykłej – 20% produkcji:
  • wymiary blachy: 400 x 600 mm,
  • wymiary porcji: 7 x 8, czyli 56 kawałków (ok. 55 x 70 mm),
  • wydajność: ok. 18 – 20 małych kawałków / min.,
  • dla blachy płaskiej – 80% produkcji:
  • wymiary blachy: 390 x 250 mm,
  • wymiary porcji: 2 x 3 kawałki,
  • wydajność: ok. 200 tac / h,
  • średnica ciast okrągłych: ø 240 mm,
  • wysokość ciasta: 70 – 80 mm (może być dopasowane do noża Halfwave),
  • ciasta powinny być schłodzone przed cięciem, ale nie zamrożone!

Krajalnicy:

  • nóż: 1x 315 mm, Halfwave,
  • wysokość robocza: 1050 mm,
  • zasilanie elektryczne: 3 x 400 VAC + PE Neutral, 50 Hz
  • moc: 8 kW,
  • zużycie powietrza: 100 L/min, przy 6 bar,
  • wydajność: nawet 1 cięcie / sek.,

Komponenty standardowe:

  • IPC, falownik, napęd Servo: Lenze,
  • taśmy: Habasit (blue),
  • elektryczne komponenty: Moeller,
  • łożyska: IBS,
  • czujniki: IFM,
  • pneumatyczne komponenty: SMC,

Komponenty ultrasoniczne:      

  • generator, ostrze, booster/wzmacniacz: Bakon.