Urządzenie do obróbki termicznej KIPPKO 1200-WIP, Berief

Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
BER_KIPPKO_1200
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

Urządzenie do obróbki termicznej KIPPKO 1200-WIP, Berief

KIPPKO-1200 jest wychylnym, przemysłowym horyzontalnym kotłem do gotowania i smażenia, który zwiększa efektywność kuchni od 20 do 30% poprzez wprowadzone innowacje ! Przez ostatnie lata koncepcja KIPPKO zrewolucjonizowała na Całym Świecie wiele przemysłowych kuchni przygotowujących dania gotowe będąc używanym jako uniwersalne urządzenie do obróbki termicznej: zarówno gotowania jak i smażenia. Od pierwszych modeli obecny różni się znacznym poprawieniem efektywności poprzez:

  • skrócony czas rozgrzewania płaszcza parowego,
  • szybsze odzyskanie temperatury po załadunku produktu do gotowania / smażenia,
  • zatrzymanie witamin i minerałów dzięki intensywnemu procesowi obróbki termicznej,
  • większą oszczędnością czasu i energii.

WIP (Washing in Place):

  • wykonanie systemu WIP jest opatentowane,
  • WIP to zintegrowana funkcja automatycznego mycia (Washing-In-Place) zaprezentowanego po raz pierwszy na targach Anuga Food Tec i IFFA w roku 2023,
  • W górnej części zbiornika znajduje się rura z obrotowymi i statycznymi dyszami natryskowymi, która umożliwia automatyczne płukanie pośrednie kotła wewnątrz podczas pracy mieszadła,
  • w pozycji gotowania (roboczej) i w pozycji przechylonej. Jest to możliwe przy użyciu zimnej lub gorącej wody.

Najważniejsze procesy, jakie możemy przeprowadzić w urządzeniu to:

  • smażenie,
  • gotowanie,
  • duszenie,
  • blanszowanie,
  • koncentracja, redukcja wody,
  • mieszanie,
  • homogenizacja,
  • chłodzenie.

KIPPKO dzięki zastosowaniu płaszcza parowego z przyłączem aż 10 bar [145 psi] pary technicznej daje możliwość szybkiego uzyskania temperatury, nawet do 183°C.

KIPPKO dzięki nowoczesnemu sterowaniu PLC daje możliwość ustawienia do 200 różnych receptur gotowania czy smażenia i dodatkowo do 20 kroków w każdym procesie.

System gotowania polecany dla produktów:

  • gotowanie sosów (ketchup, sos grzybowy, sos serowy, bolognese, beszamel, sosy z cząstkami lub bez do emulgacji w kolejnym procesie itp.),
  • gotowanie zup (klarowne bez cząstek lub z cząstkami, gulaszowe, krupniki itp.),
  • gotowanie / duszenie dań gotowych (ratatouille, gulasze, fasolka po bretoń-sku, puree ziemniaczane, ryż, kasze, bigosy, makarony, kuskus),
  • smażenie (smażona cebula, typowe dania azjatyckie lub indyjskie ze smażonym ryżem itp.),
  • gotowanie półproduktów i produktów specjalnych (wywar rosołowy, marcepan, kompoty, baby food, musy jabłkowe itp.).

Funkcjonalność: Ogrzewanie/Chłodzenie

  • wysokie ciśnienie pary do 10 bar/145psi; temperatura nawet do 183C,
  • rozdzielenie strefy grzania na 2 części do stosowania z mniejszą ilością produktów (opcjonalnie za dopłatą),
  • ogrzewanie płaszcza za pomocą oleju termalnego (opcjonalnie za dopłatą),
  • funkcja automatycznego odprowadzania kondensatu pary,
  • wtrysk pary bezpośrednio do komory (opcjonalnie za dopłatą),
  • system chłodzenia zimną wodą (opcjonalnie za dopłatą).

Wyposażenie mechaniczne:

  • horyzontalny system mieszania ze skrobakami ścianek,
  • urządzenie przygotowane do przyłączenia wyposażenia opcjonalnego,
  • przyłącze – zawór DN65 – na wyjściu z kotła do podłączenia pompy lub emulsyfikatora,
  • hydrauliczny wychył kotła,
  • hydrauliczna aktywacja kraty zabezpieczającej (auto),
  • system podawania wody z góry np. do spryskiwania produktu,
  • dodatkowe przyłącze do zimnej wody (2”) do spryskiwania (opcjonalnie za dopłatą).

System zarządzania / PLC

  • system zarządzania recepturami (200 receptur/20 kroków),
  • kreowanie receptur na poziomie PC i przenoszenie do PLC (opcjonalnie za dopłatą),
  • sterowany przez PLC urządzenie do redukcji pary wodnej (opcjonalnie za dopłatą),
  • sterowany przez PLC system dozowania dla zimnej i ciepłej wody,
  • system PLC zarządzany zdalnie (opcja serwisowa Remote Control), (opcjonalnie za dopłatą).

Podłączenie mediów

    • Podłączenie pary technicznej: 40x48,3 DIN 2633, podłączenie: ca. 900 kg/h, max. 1.000 kPa (g) = 10 bar (g), konsumpcja ca. 300 kg/h,
    • Podłączenie pary technicznej – wtrysk bezpośredni (opcja): C 32x42,4 DIN 2633, konsumpcja 200 kg/h 2,5 bar, (g) max. 300 kg/h,
    • Zasilanie elektryczne: 3 PH N PE, 400 V, 50 Hz, TN-S, ca. 6 kW,
    • Sprężone powietrze: 8,0 mm, 0,5 N m³/h, 600-1000 kPa (g) = 6-10 bar (g),
    • Przyłącze zimnej / ciepłej wody sieciowej: R 3/4" DIN 2999, max. 600 kPa (g) = 6 bar (g),
    • Przyłącze wody zimnej / lodowej (chłodzenie): C 32x42,4 DIN 2633, (max. 3 °dH),
    • Sprężone powietrze (przy opcji chłodzenia): sprężone powietrze: 1/2" (stała rura) 230 l/min max. 500-600 kPa (g) = 5-6 bar (g) tylko do opróżniania podwójnego płaszcza po zakończonym procesie chłodzenia,
    • Podłączenie homogenizatora: MRV DN 65 DIN 11851.

Urządzenie do obróbki termicznej KIPPKO, Berief