Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
BER_DUBRA
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

Piec kontaktowy DUBRA, Berief

Piec kontaktowy DUBRA to nic innego jak przelotowy grill, na którym można przygotować (grillować i opiekać) w bardzo szybki sposób różnego rodzaju żywność z zachowaniem najwyższej jej jakości. Pieczenie polega na obustronnym (góra i dół) styku produktu z teflonową, nieprzywierającą taśmą, która ogrzewana jest za pomocą specjalnych płyt z gorącym olejem termicznym.

Dzięki jednoczesnemu pieczeniu kontaktowemu z obu stron można wyeliminować dodatkowe tłuszcze lub oleje kuchenne tak nie pożądane obecnie w procesie przygotowywania zdrowej żywności. Efekt wizualny opiekanych produktów jest podobny do produktu smażonego na patelni. Piec DUBRA daje możliwość, aby produkt był całkowicie usmażony z jednej strony, a z drugiej np. tylko przyrumieniony. Możliwy jest również proces pieczenia bez przyrumieniania, a więc bez powierzchniowej karmelizacji. Jedną z głównych cech pieca DUBRA jest teflonowa taśma (Teflon®), która umożliwia delikatną i intensywną w smaku obróbkę produktu z niewielkimi stratami wody i tłuszczu podczas procesu pieczenia. W rezultacie otrzymujemy produkt końcowy o typowym smaku bazującym na własnych sokach i o niezmiennie wysokiej jakości.

Dzięki modyfikacjom konstrukcyjnym piec DUBRA dzisiaj osiąga od 20 do 40% wyższą wydajność w porównaniu z wcześniejszymi typami urządzeń o tej samej wielkości. Optymalizacja rozkładu temperatury w obszarze smażenia pozwala również na wydłużenie żywotności samych pasów teflonowych. Żywotność taśm jest dodatkowo wydłużona dzięki ciągłemu ich czyszczeniu podczas procesu produkcyjnego za pomocą pary. Sterownik PLC kontroluje wszystkie parametry produkcji, w tym czas smażenia, temperaturę smażenia i odległość między płytami (wysokość dopuszczalną produktu), a po zaprogramowaniu odtwarza te parametry w sposób automatyczny.

Podstawowe parametry techniczne:

  • Temperatura smażenia może być precyzyjnie ustawiona do 280°C,
  • Płyty opiekające wykonane ze stali nierdzewnej z 5-cio letnią gwarancją!,
  • Pasy do pieczenia wykonane z wysokiej jakości teflonu (Teflon®),
  • Olej termiczny jako pośredni czynnik grzewczy idealnie rozkładający temperaturę,
  • Produkty o grubości od min.2 mm,
  • Delikatny napęd taśmy i automatyczny system pozycjonowania taśmy,
  • Ciągłe czyszczenie taśmy za pomocą pary,
  • Łatwe czyszczenie w przerwie technicznej dzięki otwartej konstrukcji ramy,
  • Modułowy system umożliwiający indywidualne dostosowanie wielkości maszyny do produktu i wydajności zakładu,
  • Sterowanie PLC z zarządzaniem recepturami,
  • Możliwość podłączenia do zdalnego sterowania procesem produkcyjnym,
  • Standardowa szerokość taśmy: 600 i 1000 mm.

Zakres typowego zastosowania pieca DUBRA:

Produkty mięsne: wołowe / wieprzowe

  • Mięso na gulasz,
  • Paski mięsne,
  • Mięso w całości,
  • Hamburgery (waga ~100g) = 120 sekund,
  • Karkówka (waga ~150g) = 200 sekund,
  • Rolady wołowe, wieprzowe itp.,
  • Chipsy z kiełbasy,
  • Kiełbaski typu "Nuernberger" czy „Curry Wurst”,
  • Smażone kiełbaski (waga ~120g) = 180 sekund,
  • Policzki wołowe,
  • Cevapcici,
  • Filety wołowe,
  • Eskalopki wieprzowe,
  • Pieczona wołowina,
  • Pulpety mięsne,
  • Mięso formowane w rolady lub kulki, również z nadzieniem,
  • Steki wołowe,
  • Medaillony z polędwicy wieprzowej,
  • Wieprzowina „carrée”,
  • Bekon, Sandwich-Bacon,
  • Kostki boczku,
  • Jagnięce ragout.

Produkty mięsne drobiowe

  • Filety z piersi kurczaka i indyka czy kaczki,
  • Steki z indyka,
  • Paski drobiowe, hamburgery,
  • Skrzydełka typu „bufalo”,
  • Nogi drobiowe.

Produkty roślinne

  • Grzyby,
  • Cebula,
  • Papryka,
  • Plastry pomidorów,
  • Bakłażany,
  • Cukinia,
  • Burgery warzywne.

Produkty ziemniaczane i jajeczne

  • Placki ziemniaczane,
  • Smażone ziemniaki / ziemniaki z masłem,
  • Placki jajeczne.

Ryby i owoce morza

  • Filety rybne np. z łososia,
  • Zawijaki z łososia,
  • Burgery rybne,
  • Raki, krewetki itp.,
  • Mątwa, kalmary,
  • Inne owoce morza.

Piec kontaktowy DUBRA, Berief