PLN

System gotowania Cook&Chill z uchylnym koszem 500L, Berief

Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
BER_HODAKOS_001
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

System gotowania Cook&Chill z uchylnym koszem 500L, Berief

Kluczowym czynnikiem sukcesu w kuchniach przemysłowych jest efektywna elastyczność, zwłaszcza jeśli chodzi o produkcję małych partii produktu. Głównie w branży dań gotowych często nie opłaca się stosować ciągłych systemów gotowania*.

System gotowania z obrotowym koszem oferuje możliwość produkcji małych ilości (do 150kg produktu/wsad) produktu przeznaczonego do szybkiego blanszowania lub gotowania. Szczególnie bardzo szybkie osiągnięcie punktu wrzenia zapewnia niezbędną elastyczność w kuchni. Osiąga się to dzięki ogrzewaniu parą pod wysokim ciśnieniem. Poprzez tworzenie kaskady kilku połączonych urządzeń można wykonać proces gotowania i jednocześnie chłodzenia. W tym przypadku jedno urządzenie służy jako kocioł do gotowania, a następne jako urządzenie chłodzące. Chłodzenie odbywa się bezpośrednio przez świeżą i / lub schłodzoną wodę lodową. Urządzenia pracują w systemie standardowych wózków Euro-bin typu ”Cymbr” o poj. 200L.

C&C-500L jest idealny do blanszowania lub gotowania

  • ryżu,
  • makaronów,
  • mięsa, ryb, owoców morza,
  • warzyw,
  • owoców,
  • ziemniaków,
  • innych artykułów spożywczych, które muszą być gotowane w wodzie lub w bulionie rosołowym.

Jednostka gotująca HODAKO-S:

  • Kocioł gotujący o poj. 500L z perforowanym koszem uchylnym o poj. 350L i możliwością jednorazowego przygotowania do 150kg finalnego produktu (zależenie od tego, jaki to będzie produkt: ryż, kasza, makaron itd.),
  • Perforacja standardowa kosza to #4,0 mm. Inne perforacje dostępne są opcjonalnie na zamówienie indywidualne,
  • Sterowanie: automatyczny system kontrolowany przez PLC (regulacja temperatury + czas, kontrola pompy, wychył kosza),
  • Wychył kosza: pneumatycznie,
  • Siłowniki kosza: wykonane z aluminium lub opcjonalnie ze stali nierdzewnej 1.403,
  • Grzanie za pomocą pary nasyconej o ciśnieniu max. 5,0bar (72 psi),
  • Zapotrzebowanie na parę: ~250kg/h,
  • Uzupełnianie wody w komorze: automatyczne za pomocą czujnika poziomu wody,
  • Cyrkulacja wody w komorze: woda cyrkuluje za pomocą odśrodkowej pompy cyrkulacyjnej, która wprawia w ruch gotowany produkt. Natężenie mocy pompy jest regulowane,
  • Po odmierzonym czasie gotowania kosz wychodzi z komory gotującej automatycznie,
  • System spryskiwania wstępnego produktu po wyjściu z komory gotującej zimną wodą. W trakcie spryskiwania wodą kosz w ruchu swingującym,
  • Podłączenie gorącej wody: R 1”,
  • Podłączenie zimnej wody: R 1”,
  • Sprężone powietrze: 1 Nm3/h ,
  • Zasilanie elektryczne: ~400V 50Hz – TN-S / 4,0 kW.

Jednostka chłodząca HODAKO-S:

  • Jednostka chłodząca o poj. 500L z perforowanym koszem uchylnym o poj. 350L i możliwością jednorazowego przygotowania do 150kg finalnego produktu (zależenie od tego, jaki to będzie produkt: ryż, kasza, makaron itd.),
  • Sterowanie: wyświetlacz temperatury, zegar czasu,
  • Perforacja standardowa kosza to #4,0 mm. Inne perforacje dostępne są opcjonalnie na zamówienie indywidualne,
  • Wychył kosza: pneumatycznie,
  • Siłowniki kosza: wykonane z aluminium lub opcjonalnie ze stali nierdzewnej 1.403,
  • Uzupełnianie wody w komorze: automatyczne za pomocą czujnika poziomu wody,
  • Zapotrzebowanie na parę: ~250kg/h,
  • Uzupełnianie wody w komorze: automatyczne za pomocą czujnika poziomu wody,
  • Cyrkulacja wody w komorze: woda cyrkuluje za pomocą odśrodkowej pompy cyrkulacyjnej, która wprawia w ruch chłodzony produkt. Natężenie mocy pompy jest regulowane,
  • Po odmierzonym czasie chłodzenia kosz wychodzi z komory automatycznie,
  • Podłączenie zimnej lub wody lodowej: R 1”,
  • Sprężone powietrze: 1 Nm3/h.

Układ kaskadowy 1 lub 2 stopniowy:

  • Instalacja kotła gotującego wraz z jednym lub opcjonalnie dwoma urządzeniami chłodniczymi tworzy układ kaskadowy,
  • PLC SIEMENS type S7 (100 programów gotowania),
  • Automatyczne napełnianie wodą zarówno dla systemu gotującego jak i chłodzącego,
  • Zadane temperatury są kontrolowane automatycznie przez czujniki,
  • W momencie, kiedy wszystkie zadane parametry są osiągnięte program startuje automatycznie,
  • Kosz zasypowy urządzenia gotującego może być zasypywany ręcznie lub z automatycznego systemu załadunkowego pracującego w standardzie Euro-bins „Cymbr” 200L,
  • W trakcie gotowania jak i chłodzenia pompy cyrkulacyjne dbają o wymuszony ruch wody w zbiornikach zapobiegając np. sklejaniu się produktów,
  • Po zakończeniu procesu gotowania kosz automatycznie podnoszony jest do góry – wyjeżdża z komory gotującej – gdzie następuje ociekanie produktu oraz wstępne schładzanie.

Opcjonalny stół wibrujący:

  • Lej odbiorczy z pojemnością 300L,
  • Wykonanie ze stali nierdzewnej 1.403,
  • Dwa niezależne silniki elektryczne: napęd + wibracja,
  • Szerokość transportera 1.000 mm, długość 2.000 mm, ranty ograniczające,
  • Zasilanie elektryczne: 2kW – 400V 50Hz – TN-S.