System gotowania Cook&Chill z uchylnym koszem 500L, Berief
System gotowania Cook&Chill z uchylnym koszem 500L, Berief
Kluczowym czynnikiem sukcesu w kuchniach przemysłowych jest efektywna elastyczność, zwłaszcza jeśli chodzi o produkcję małych partii produktu. Głównie w branży dań gotowych często nie opłaca się stosować ciągłych systemów gotowania*.
System gotowania z obrotowym koszem oferuje możliwość produkcji małych ilości (do 150kg produktu/wsad) produktu przeznaczonego do szybkiego blanszowania lub gotowania. Szczególnie bardzo szybkie osiągnięcie punktu wrzenia zapewnia niezbędną elastyczność w kuchni. Osiąga się to dzięki ogrzewaniu parą pod wysokim ciśnieniem. Poprzez tworzenie kaskady kilku połączonych urządzeń można wykonać proces gotowania i jednocześnie chłodzenia. W tym przypadku jedno urządzenie służy jako kocioł do gotowania, a następne jako urządzenie chłodzące. Chłodzenie odbywa się bezpośrednio przez świeżą i / lub schłodzoną wodę lodową. Urządzenia pracują w systemie standardowych wózków Euro-bin typu ”Cymbr” o poj. 200L.
C&C-500L jest idealny do blanszowania lub gotowania
- ryżu,
- makaronów,
- mięsa, ryb, owoców morza,
- warzyw,
- owoców,
- ziemniaków,
- innych artykułów spożywczych, które muszą być gotowane w wodzie lub w bulionie rosołowym.
Jednostka gotująca HODAKO-S:
- Kocioł gotujący o poj. 500L z perforowanym koszem uchylnym o poj. 350L i możliwością jednorazowego przygotowania do 150kg finalnego produktu (zależenie od tego, jaki to będzie produkt: ryż, kasza, makaron itd.),
- Perforacja standardowa kosza to #4,0 mm. Inne perforacje dostępne są opcjonalnie na zamówienie indywidualne,
- Sterowanie: automatyczny system kontrolowany przez PLC (regulacja temperatury + czas, kontrola pompy, wychył kosza),
- Wychył kosza: pneumatycznie,
- Siłowniki kosza: wykonane z aluminium lub opcjonalnie ze stali nierdzewnej 1.403,
- Grzanie za pomocą pary nasyconej o ciśnieniu max. 5,0bar (72 psi),
- Zapotrzebowanie na parę: ~250kg/h,
- Uzupełnianie wody w komorze: automatyczne za pomocą czujnika poziomu wody,
- Cyrkulacja wody w komorze: woda cyrkuluje za pomocą odśrodkowej pompy cyrkulacyjnej, która wprawia w ruch gotowany produkt. Natężenie mocy pompy jest regulowane,
- Po odmierzonym czasie gotowania kosz wychodzi z komory gotującej automatycznie,
- System spryskiwania wstępnego produktu po wyjściu z komory gotującej zimną wodą. W trakcie spryskiwania wodą kosz w ruchu swingującym,
- Podłączenie gorącej wody: R 1”,
- Podłączenie zimnej wody: R 1”,
- Sprężone powietrze: 1 Nm3/h ,
- Zasilanie elektryczne: ~400V 50Hz – TN-S / 4,0 kW.
Jednostka chłodząca HODAKO-S:
- Jednostka chłodząca o poj. 500L z perforowanym koszem uchylnym o poj. 350L i możliwością jednorazowego przygotowania do 150kg finalnego produktu (zależenie od tego, jaki to będzie produkt: ryż, kasza, makaron itd.),
- Sterowanie: wyświetlacz temperatury, zegar czasu,
- Perforacja standardowa kosza to #4,0 mm. Inne perforacje dostępne są opcjonalnie na zamówienie indywidualne,
- Wychył kosza: pneumatycznie,
- Siłowniki kosza: wykonane z aluminium lub opcjonalnie ze stali nierdzewnej 1.403,
- Uzupełnianie wody w komorze: automatyczne za pomocą czujnika poziomu wody,
- Zapotrzebowanie na parę: ~250kg/h,
- Uzupełnianie wody w komorze: automatyczne za pomocą czujnika poziomu wody,
- Cyrkulacja wody w komorze: woda cyrkuluje za pomocą odśrodkowej pompy cyrkulacyjnej, która wprawia w ruch chłodzony produkt. Natężenie mocy pompy jest regulowane,
- Po odmierzonym czasie chłodzenia kosz wychodzi z komory automatycznie,
- Podłączenie zimnej lub wody lodowej: R 1”,
- Sprężone powietrze: 1 Nm3/h.
Układ kaskadowy 1 lub 2 stopniowy:
- Instalacja kotła gotującego wraz z jednym lub opcjonalnie dwoma urządzeniami chłodniczymi tworzy układ kaskadowy,
- PLC SIEMENS type S7 (100 programów gotowania),
- Automatyczne napełnianie wodą zarówno dla systemu gotującego jak i chłodzącego,
- Zadane temperatury są kontrolowane automatycznie przez czujniki,
- W momencie, kiedy wszystkie zadane parametry są osiągnięte program startuje automatycznie,
- Kosz zasypowy urządzenia gotującego może być zasypywany ręcznie lub z automatycznego systemu załadunkowego pracującego w standardzie Euro-bins „Cymbr” 200L,
- W trakcie gotowania jak i chłodzenia pompy cyrkulacyjne dbają o wymuszony ruch wody w zbiornikach zapobiegając np. sklejaniu się produktów,
- Po zakończeniu procesu gotowania kosz automatycznie podnoszony jest do góry – wyjeżdża z komory gotującej – gdzie następuje ociekanie produktu oraz wstępne schładzanie.
Opcjonalny stół wibrujący:
- Lej odbiorczy z pojemnością 300L,
- Wykonanie ze stali nierdzewnej 1.403,
- Dwa niezależne silniki elektryczne: napęd + wibracja,
- Szerokość transportera 1.000 mm, długość 2.000 mm, ranty ograniczające,
- Zasilanie elektryczne: 2kW – 400V 50Hz – TN-S.
System gotowania Cook&Chill z uchylnym koszem 500L, Berief