Piec konwekcyjny z zaparowaniem, seria HTB, model HTB-10, Fines
4-8 tygodni
Piec konwekcyjny z zaparowaniem, seria HTB, model HTB-10, Fines
FINES FB-S/HTB to seria nowa generacja pieców konwekcyjnych z zaparowaniem dedykowana do wypieków zarówno produktów piekarniczych, słodkich (cukierniczych) jak i gastronomicznych bezpośrednio w punkcie sprzedaży lub na zapleczu produkcyjnym.
Piece mogą być również łączone w zestawy: KONWEKCJA (HTB) + PÓŁKA (FIN-DEKO) + PODSTAWA lub GAROWNIA zależnie od potrzeb wypiekowych, co znacznie poprawia elastyczność dopasowania pieca do danego miejsca wypiekowego.
Wykonanie pieców jest bardzo solidne, widać dbałość o najmniejsze szczegóły techniczne, co przekłada się na ich trwałość i użytkowość funkcjonalną również z punktu widzenia obsługi – ekspedientki – dla, której sterowanie jest bardzo intuicyjne.
Przeznaczenie:
Piece serii HTB to jedyne tego typu piece na rynku posiadające podwójną parownicę. Te piece idealnie symulują odpiek pieczywa jak w piecach półkowych (FIN-DEKO) a jednocześnie dają o wiele większą powierzchnię wypiekową w porównaniu do pieców półkowych. HTB to solidne piece konwekcyjne z systemem zaparowania. Własna konstrukcja (FINES), solidność wykonania oraz łatwość obsługi panelu sterowania świadczy o tym, że piec ten jest elementem profesjonalnego sprzętu piekarniczego porównywalnego produktami dostępnymi na rynku.
Piece HTB-MINI wyposażone są w stopniowe pieczenie, płynną regulację prędkości wentylatora oraz pracę w rewersie, co daje równomierne efekty pieczenia na wszystkich blachach w komorze. Jakość wypieku zapewniają również mocne grzałki i wysoka gęstość izolacji pieca. Te dwie cechy są niezbędne do zapewnienia stabilnej temperatury po załadowaniu pieca oraz do równomiernego wypieku produktu.
Konstrukcja:
- okrągłe i wyprofilowane krawędzie wewnętrzne = proste czyszczenie,
- szybko zdejmowane prowadnice półek i osłona wentylatora,
- mocne elementy grzewcze ze stali nierdzewnej = długa żywotność,
- podwójne drzwi z hartowanego szkła antyrefleksyjnego,
- jasne wewnętrzne oświetlenie halogenowe,
- wytrzymały uchwyt z materiału o niskim przewodnictwie cieplnym,
- odporna na wysokie temperatury silikonowa podkładka pod drzwi,
- gruba izolacja z ceramiki i wełny mineralnej,
- odporna na rdzę konstrukcja ze stali nierdzewnej INOX 304/430,
- możliwość łączenia z tradycyjnymi piecami pokładowymi FIN-DEKO 6/4 i 6/8,
- wyprodukowany zgodnie z rozporządzeniem CE.
Nowy, rewolucyjny system parowania:
Innowacyjne połączenie dwóch systemów parowania zintegrowanych w jednym piecu umożliwia doskonałą regulację podania pary podczas wszystkich etapów procesu pieczenia. Technologia zaawansowanego wydajnego generatora pary pośredniej zapewnia odpowiednie zaparowanie przy minimalnych spadkach temperatury w komorze, co ma istotne znaczenie zwłaszcza w początkowej fazie procesu pieczenia. Można łączyć systemy parowania odśrodkowego (z wentylatora) i pośredniego (z parownicy) podczas wszystkich etapów procesu wypieku, dzięki czemu można dostosować zaparowanie idealnie do potrzeb danego pieczywa.
Ulepszone sterowanie wentylatorem:
Wybór aż 10 prędkości wentylatora zapewnia optymalne warunki do pieczenia każdego rodzaju produktów, również tych bardzo delikatnych – nie lubiących intensywnego obiegu powietrza w komorze. Superszybka zmiana obrotów wentylatora zapewnia równomierne pieczenie wszystkich produktów na każdej z blach w komorze.
Obroty wentylatora zmieniają się w ciągu zaledwie 2 sekund, nawet przy maksymalnej prędkości wentylatora, co poprawia jakość i wygląd wypiekanych produktów. Natychmiastowe i miękkie zablokowanie wentylatora przy każdym otwarciu drzwi zapobiega utracie energii i ciepła.
Automatyczny system mycia:
Bardzo prosty, skuteczny, wysokociśnieniowy system czyszczenia został opracowany dla pieców HTB. Teraz można wyczyścić swój piec przy użyciu zaledwie 20 litrów wody dzięki doskonale zaprojektowanemu urządzeniu płuczącemu i wysokowydajnej, cichej pompie wodnej. Wnętrze pieca jest doskonale wyczyszczone (łącznie ze wszystkimi krawędziami, szybą drzwi i częściami wentylatora umieszczonego za tylną pokrywą).
Odświeżanie komory w trakcie wypieku:
Funkcja ta odświeża wnętrze komory podczas ostatniego etapu procesu pieczenia, osuszając powietrze i w razie potrzeby chłodząc wnętrze. Wszystko to pozwala nadać wypiekanym produktom idealny, końcowy, lśniący wygląd.
Odświeżanie komory odbywa się automatycznie. Jest to proces kontrolowany z poziomu programu pieczenia.
Sterowanie w piecu:
Nowa generacja sterowania S-CONTROL LCD to zdecydowana przewaga technologiczna nad innymi piecami. Sterowanie pozwala na ustawienie zróżnicowanego poziomu dostępu dla:
- ekspedientki: widoczne tylko piktogramy produktów,
- kierownika: możliwość edycji i zmiany programów,
- serwisu: pełna konfiguracja ustawień.
Co bez wątpienia jest zaletą w przypadku, gdy w sklepie jest rotacja personelu. Ponadto zarówno kierownik jak i serwis pieca może sprawdzać HACCP online i sterować nim poprzez internet.
Taka funkcja jest bardzo przydatna w przypadku sieci sklepów, posiadanych w ramach 1 firmy i zdecydowanie pozwala na redukowanie kosztów związanych ze zmianami programów i ustawień lub wstępną diagnozą serwisową pieca.
Pozostałe funkcje sterowania:
- panel sterujący typu „touch” – dotykowy 7’ ekran,
- dodatkowo pokrętło nawigacji ułatwiające pracę,
- obsługa panelu: manualnie / automatycznie (programy),
- 99 programów z możliwością ustawienia do 6-ciu kroków w każdym programie 8-iu (HTB) parametrów w każdym kroku: 1- wstępne rozgrzanie komory, 2- prędkość wentylatora; 10 stopni, 3- czas pieczenia, 4- temperatura pieczenia, 5- ilość pary w ml wody, 6- zamknięcie, uchylenie lub otwarcie komina, 7- przewietrzanie komory pieca (tylko HTB), 8- typ zaparowania; statyczny i dynamiczny (tylko HTB),
- funkcja przedłużenia wypieku (tzw. ”dopiekanie”),
- gniazdo USB do przenoszenia programów,
- podłączenie LAN do sieci internetowej,
- funkcja mycia z wyborem stopnia zabrudzenia komory.
Dane techniczne:
- typ urządzenia: piec konwekcyjny z zaparowaniem [podwójna parownica],
- typ sterowania: HTB (S-CONTROL LCD),
- ilość blach 40x60 cm: 10,
- dystans między blachami: standardowy 90 mm / opcjonalny 75 mm,
- wymiary pieca: 980x840xh1150 mm,
- system zaparowania: HTB Generator pary / FBX-S woda na wentylator,
- max. temperatura: +260°C,
- moc generatora pary: 2,9 kW,
- moc zainstalowana: 20,5 + 2,9kW,
- zabezpieczenie: 3x 32A,
- podłączenie: ~400V 50Hz + opcjonalnie ~230V 50Hz,
- waga FBX-S//HTB: 225 kg.
Opcjonalnie za dopłatą:
- podstawa HTB-CU10/90: ilość blach: 10x 40x60 cm, wymiary: 930x750xh900 mm, waga: 29kg, materiał INOX – AISI304, koła z hamulcem,
- podstawa HTB-CU8/75: iość blach: 8x 40x60 cm, wymiary: 930x750xh750 mm, waga: 25kg, materiał INOX – AISI304, koła z hamulcem,
- podstawa HTB-CU6/50: ilość blach: 6x 40x60 cm, wymiary: 930x750xh500 mm, waga: 23kg , materiał INOX – AISI304, koła z hamulcem,
- podstawa HTB-CU6/CE: ilość blach: 6x 40x60 cm, wymiary: 930x750xh270 mm, waga: 18kg, materiał INOX – AISI304, koła z hamulcem,
- okap kondensacyjny HTB-HK:wymiary: 930x880xh340 mm, zasilanie: ~230V/50Hz (podłączenie do pieca), moc: 80W, waga: 30 kg, materiał INOX – AISI304, efektywność: 88-94%,
- zestaw 6 blach piekarniczych 40x60 cm, 3R. Teflon + rękawice,
- system filtracji pieca marki BRITA. Model PURITY C150.
W cenie urządzenia zawarte są koszty opakowania oraz koszty sprowadzenia do Polski. Nie ujęte są koszty dostawy w kraju, uruchomienia i ewentualnie wdrożenia technologicznego.