Łopatka - szpatuła prosta z jednej strony, Schneider
1-3 tygodnie
Łopatka - szpatuła prosta z jednej strony, Schneider
Łopatka wykonana jest ze stali nierdzewnej, posiada kute ostrze, rączka z wykonana tradycyjnego twardego ebonitu odpornego na działanie czynników chemicznych. Łopatka cukiernicza jest z jednej strony ostra.
Wymiary łopatki:
- Długość (do wyboru): 210, 260, 310, 360 mm,
- Szerokość: 34 mm.
Wszystkie noże i szpatułki do ciasta nadają się do mycia w zmywarce. Zaleca się czyszczenie ręczne, co zapobiegnie kontaktowi ostrza z agresywnymi detergentami.
Resztki jedzenia, takie jak kwas askorbinowy, silnie stężone detergenty lub długotrwałe narażenie na gorącą parę wodną, mogą w najgorszym przypadku spowodować plamienie ostrza, a nawet rdzę.
Silne chemiczne środki czyszczące powodują jednocześnie elektrochemiczne uszkodzenie krawędzi skrawającej. Dlatego też od razu po każdym użyciu zalecamy przepłukanie pod bieżącą wodą, miękką ściereczką i łagodnym detergentem.
Wycieranie noża miękką ściereczką po czyszczeniu zapobiegnie powstawaniu plam na ostrzu. Pozwoli to zaoszczędzić krawędź tnącą, co oznacza, że pozostanie ostra znacznie dłużej.