PLN

Smażalnik SFE-E 1600/600 Schomaker

Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
SOM_SFE_600
Bartłomiej Klakla
phone icon 512 [wyświetl numer]

Smażalnik SFE-E 1600/600 Schomaker

  • Energooszczędny system smażenia do produkcji ciągłej produktów spożywczych,
  • Możliwość gotowania warzyw,
  • Nowy system grzewczy,
  • 35% oszczędności oleju w porównaniu do zwykłych smażalników,
  • Stała temperatura oleju dzięki pompie cyrkulacyjnej,
  • Dokładna kontrola temperatury powierzchni elementów grzewczych,
  • Długość linii smażenia: 1 600 mm,
  • Szerokość taśmy przenośnika: 550 mm,
  • Pojemność oleju: ok. 220 litrów przy poziomie oleju ok. 10 mm nad przenośnikiem.

Wydajność: do 250 kg obsmażonego produktu / godzinę przy smażeniu do 35 sekund.

Wydajność: do 120-150 kg usmażonego produktu / godzinę w zależności długości czasu smażenia.


Opis i konstrukcja urządzenia:

  • Konstrukcja urządzenia w standardzie higienicznym całkowicie wykonana ze stali nierdzewnej i materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością,
  • Solidna konstrukcja ramy została posadowiona na 4 regulowanych stopach,
  • Izolowana komora smażalnika 80mm z pokrywą ze stali nierdzewnej,
  • Taśma przenośnika wykonana z siatki drucianej ze stali nierdzewnej,
  • Zsuwanie produktu na wyjściu przenośnika długości ok. 100 mm,
  • Strefa wejściowa i wyjściowa pokrywy z regulacją wysokości,
  • Napęd taśmy umieszczony na końcu taśmy wyjściowej,
  • Prędkość taśmy transportera regulowana za pomocą silnika SEW i falownika,
  • Komora smażenia przykrywana pokrywą - okapem wykonanym ze stali nierdzewnej co pozwala na usunięcie oparów oleju tak aby ograniczyć jego przenikanie do otoczenia, centralnie umieszczony króciec,
  • Rura teleskopowa do 2m długości,
  • Elektryczny system podnoszenia okapu umożliwiający podnoszenie transportera do czyszczenia,
  • Pompa cyrkulacji oleju zapewniająca zachowanie stałej temperatury i ułatwiająca opróżnianie smażalnika z oleju,
  • 2 x filtr boczny do pompy,
  • Regulator temperatury Jumo z czujnikiem temperatury PT100 odpowiadający za kontrolę temperatury smażenia,
  • Elektryczny system grzania.


Zabezpieczenia:

  • Czujnik minimalnego poziomu oleju służący do natychmiastowego wyłączenia elektrycznych elementów grzewczych, aby uniknąć przegrzania oleju,
  • Ogranicznik temperatury dla zachowania bezpieczeństwa,
  • Kontrola temperatury 3 grup elementów grzewczych za pomocą 3 oddzielnych czujników temperatury i regulacji temperatury,
  • Temperatura elementów grzewczych została ograniczona do poziomu poniżej 280°C.


Dane techniczne:

  • Długość całkowita: ok. 3 300 mm,
  • Szerokość całkowita: ok. 1360 mm,
  • Długość linii smażenia: 1600 mm,
  • Szerokość transportera: 600 mm,
  • Robocza szerokość taśmy transportera: 550 mm,
  • Rodzaj taśmy transportera: siatka druciana ze stali nierdzewnej,
  • Grubość drutu taśmy: 2,35 mm, inna taśma dostępna na życzenie,
  • Elektryczna moc grzewcza: ok. 46,8 kW.


Taśma dociskowa

  • Produkty pływające w smażalniku pozostają utrzymywane w oleju.


Instalacja gaśnicza Fettex

  • Smażalniki o pojemności ponad 60 l oleju muszą być wyposażone w system gaśniczy,
  • System gaśniczy składa się z kilku elementów, takich jak butla gaśnicza, butla z czynnikiem gaśniczym rozpylanym przez specjalne dysze, ręczne urządzenie wyzwalające, automatyczne urządzenie odblokowujące,
  • Instalacja gaśnicza montowana jest w pokrywie smażalnika w firmie Schomaker.


System bezpieczeństwa przeciwpożarowego

Elementy grzejne są kontrolowane przez następujące przepisy bezpieczeństwa. Jeśli jeden z tych punktów nie zostanie potwierdzony, natychmiast wyłączają się elementy grzewcze, aby uniknąć przegrzania oleju.

  • Regularna temperatura oleju dzięki zastosowaniu systemu cyrkulacji,
  • Czujnik minimalnego poziomu oleju zapobiega nagrzewaniu się grzałek w przypadku gdy nie są zanurzone w oleju,
  • Pomiar temperatury powierzchni elementów grzejnych, aby dokładnie kontrolować temperaturę; maksymalna temperatura elementu grzejnego wynosi 280°C,
  • Temperatura oleju kontrolowana przez PT 100 i czujnik bezpieczeństwa temperatury ustawiony na poziomie 220°C,
  • Kompletny system gaśniczy o higienicznej konstrukcji.


Filtracja wstępna powietrza wylotowego

  • Przyłącze rurowe zamontowane przy smażalniku,
  • Obudowa filtra siatkowego ze stali nierdzewnej,
  • Przyłącze rurowe z uszczelką,
  • 2 filtry siatkowe ze stali nierdzewnej do wymiany podczas czyszczenia,
  • Możliwość mycia wodą i środkiem spieniającym,
  • Wymiar filtra siatkowego 500 x 250 x 55 mm.


Opcjonalne wyposażenie:

  • Oddzielny transporter podający,
  • Zabieraki na transporterze,
  • Różne taśmy transportowe,
  • Teflonowy transporter doprowadzający,
  • Izolowana pokrywa smażalnika,
  • Usuwanie brudu ze szczelin wanny smażalnika,
  • Oddzielny system filtracji oleju,
  • Zbiornik oleju,
  • Mobilny zbiornik sedymentacji / osadów.