PLN

Kocioł do obróbki termicznej 5l Roboqbo

Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
RBQ_5-5_BASE_000
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

Kocioł do obróbki termicznej z wbudowaną wytwornicą pary, model QBO5 – „Micro space – Macro potential” Roboqbo, NOWOŚĆ 2023!

Qbo5 to nowy 5-litrowy system Roboqbo, który łączy w sobie wszystkie opcje użytkownika i zalety całego laboratorium przetwórczego Qbo w jednym rozwiązaniu. Qbo5 to idealne rozwiązanie dla laboratoriów, restauracji, delikatesów i firm rolniczych, które nie dysponują dużą przestrzenią, ale chcą osiągnąć najlepsze wyniki pod względem jakości i produkcji.

ALL IN ONE… ONE FOR ALL… …to motto mówi samo za siebie, gdyż urządzenie ROBOQBO to wszystkie procesy w jednym urządzeniu i zarazem jedno urządzenie do wielu zastosowań od produkcji żywności w piekarniach, cukierniach, gastronomii czy przemyśle spożywczym po produkcję kosmetyków czy przemysł farmaceutyczny. Oto główne procesy...

GOTUJE…

Ale to byłoby zbyt proste. Gotuje w niskiej temperaturze i w stanie próżni, aby zachować jakość surowca, a także gotuje pod ciśnieniem w wysokiej temperaturze, aby skrócić czas gotowania. Jak? Szybko i przy użyciu delikatnego ciepła, aby uniknąć zmiany produktu.

SCHŁADZA…

Szybko i w kontrolowanej temperaturze, skracając czas chłodzenia i natychmiast zatrzymując proces gotowania.

KONCENTRUJE I DEHYDRATYZUJE…

W próżni, dzięki odparowaniu poniżej 100°C. Pozwala to zachować właściwości organoleptyczne produktu i umożliwia ultraszybkie i konfigurowalne stężenia.

USZLACHETNIA…

Bez przegrzewania lub utleniania produktu, dzięki procesowi próżniowemu i kontrolowanemu chłodzeniu.

MIELI, SIEKA, ROZDRABNIA…

W zależności od rodzaju cięcia, prędkość można regulować, aby uzyskać posiekane mięso o odpowiedniej wielkości cząstek.

GRANULUJE…

Qbo jest fantastycznym granulatorem, zapewniającym skuteczną i ultraszybką wydajność. Do granulowania proszków farmaceutycznych, kosmetycznych, a nawet metalowych.

BLENDUJE…

I robi to perfekcyjnie, dzięki szerokiej gamie akcesoriów zaprojektowanych w celu zachowania rozmiaru kawałków, zarówno w procesie na zimno, jak i w trybie gotowania.

UBIJA, NAPOWIETRZA…

Dzięki Aeroqbo, specjalnemu narzędziu, które umożliwia wprowadzanie powietrza, gazów obojętnych lub CO2, można uzyskać napowietrzone, miękkie i spienione rezultaty.

EMULGUJE…

Dzięki próżni, specjalnym akcesoriom i stałej kontroli temperatury produkty mają idealną strukturę, są stabilne w czasie i pozbawione powietrza.

PASTERYZUJE…

Wykorzystuje opatentowany system gotowania na parze z podwójnym płaszczem, który zapewnia szybkość, pełną kontrolę i jednolitą temperaturę.

TOPI…

Osiąganie lepszych strukturalnie stopionych produktów dzięki synergicznemu działaniu wydajności ogrzewania, systemu próżniowego i mocy mieszania.

KANDYZUJE…

A dzięki Qbo można osiągnąć wiele poziomów kandyzacji cukru. Proces osmozy jest szybki dzięki próżni.

ROZDRABNIA…

Połączone użycie skrobaka i ostrza pozwala na idealne rozproszenie składników w mieszance, zapewniając maksymalną jednorodność.

HOMOGENIZUJE…

Dzięki Qbo uzyskasz jednorodne produkty i kremowe rezultaty: prędkość ostrza zmniejsza rozmiar cząstek produktu, a kształt wanny zapewnia jednolity proces.


Dane techniczne:

  • Materiał: Inox AISI 316L,
  • Pojemność misy: 5,5 litra,
  • Napięcie trójfazowe: 400V / 50Hz (230V / 60Hz),
  • Maksymalna temperatura: 115°C,
  • Maksymalna próżnia: -980 mbar,
  • Zmienna prędkość: 3000 obr/min,
  • Wymiary: 700 x 570 x 710 mm,
  • Waga netto: 75 kg,
  • Podłączenie wody: 1/4” (min +15°C, max +20°C), ciśnienie 0,5-2,0 bar,
  • Pobór wody: 4L/min,
  • Odpływ: 1/2 cala, ciśnienie wylotowe: 0,8 bar, maks. +100°C,
  • Podłączenie elektryczne: ~400V 50Hz (3P+N+T) / bezpiecznik typ D,
  • Moc zainstalowana: 5kW (24A).



Wyposażenie standardowe i opcjonalne:

Urządzenie QBO5 dostarczane jest standardowo z nożem z mikro-ząbkami, za pomocą którego, można przeprowadzić 80% procesów. Dodatkowe narzędzia dedykowane są konkretnym procesom i produktom.

  • Mieszadło do produktów z cząstkami np. dżem z cząstkami owoców,
  • Nóż z ząbkami będący standardowym wyposażeniem,
  • Nóż z ostrzem gładkim do jeszcze lepszej homogenizacji,
  • Aeroqbo – napowietrzanie mas np. marshmallow, beza,
  • Koszyk do kandyzacji owoców oraz do gotowania na parze lub przygotowywania np. wywarów,
  • Narzędzie do wszystkich przepisów, w których konieczne jest emulgowanie i wprowadzanie powietrza do cieczy w idealnie jednorodny sposób. Pozwala na uzyskanie mieszanek, takich jak musy, majonezy i ganasze.

Dodatkowe informacje:

  • Panel sterujący z ekranem dotykowym, łatwy w obsłudze,
  • Praca manualna lub w trybie automatycznym (zaprogramowanym),
  • Port USB do przenoszenia danych,
  • Kompletny system do wytworzenia podciśnienia Vacuum (-980 mbar) i pracy w nadciśnieniu (+115°C co daje nadciśnienie bliskie 1 bar),
  • Chłodzenie zintegrowane ze 115°C do 20°C za pomocą wody sieciowej zimnej,
  • Łatwo dostępny filtr pompy Vacuum dla lepszej konserwacji urządzenia,
  • Koszt poboru energii na 1kg produktu = +/- 0,1kW x cena za energię,
  • Łatwo dostępny filtr pompy Vacuum dla lepszej konserwacji urządzenia,
  • Wbudowany agregat parowy zasilany elektrycznie,
  • Urządzenie łatwe w czyszczeniu,
  • Zintegrowane 3 programy mycia: zimny, gorący oraz wyparzanie,
  • Ręczne zamykanie pokrywy zbiornika,
  • Opróżnianie zbiornika tylko za pomocą ręcznego wychyłu.