Kocioł do obróbki termicznej 5l Roboqbo
Kocioł do obróbki termicznej z wbudowaną wytwornicą pary, model QBO5 – „Micro space – Macro potential” Roboqbo, NOWOŚĆ 2023!
Qbo5 to nowy 5-litrowy system Roboqbo, który łączy w sobie wszystkie opcje użytkownika i zalety całego laboratorium przetwórczego Qbo w jednym rozwiązaniu. Qbo5 to idealne rozwiązanie dla laboratoriów, restauracji, delikatesów i firm rolniczych, które nie dysponują dużą przestrzenią, ale chcą osiągnąć najlepsze wyniki pod względem jakości i produkcji.
ALL IN ONE… ONE FOR ALL… …to motto mówi samo za siebie, gdyż urządzenie ROBOQBO to wszystkie procesy w jednym urządzeniu i zarazem jedno urządzenie do wielu zastosowań od produkcji żywności w piekarniach, cukierniach, gastronomii czy przemyśle spożywczym po produkcję kosmetyków czy przemysł farmaceutyczny. Oto główne procesy...
GOTUJE…
Ale to byłoby zbyt proste. Gotuje w niskiej temperaturze i w stanie próżni, aby zachować jakość surowca, a także gotuje pod ciśnieniem w wysokiej temperaturze, aby skrócić czas gotowania. Jak? Szybko i przy użyciu delikatnego ciepła, aby uniknąć zmiany produktu.
SCHŁADZA…
Szybko i w kontrolowanej temperaturze, skracając czas chłodzenia i natychmiast zatrzymując proces gotowania.
KONCENTRUJE I DEHYDRATYZUJE…
W próżni, dzięki odparowaniu poniżej 100°C. Pozwala to zachować właściwości organoleptyczne produktu i umożliwia ultraszybkie i konfigurowalne stężenia.
USZLACHETNIA…
Bez przegrzewania lub utleniania produktu, dzięki procesowi próżniowemu i kontrolowanemu chłodzeniu.
MIELI, SIEKA, ROZDRABNIA…
W zależności od rodzaju cięcia, prędkość można regulować, aby uzyskać posiekane mięso o odpowiedniej wielkości cząstek.
GRANULUJE…
Qbo jest fantastycznym granulatorem, zapewniającym skuteczną i ultraszybką wydajność. Do granulowania proszków farmaceutycznych, kosmetycznych, a nawet metalowych.
BLENDUJE…
I robi to perfekcyjnie, dzięki szerokiej gamie akcesoriów zaprojektowanych w celu zachowania rozmiaru kawałków, zarówno w procesie na zimno, jak i w trybie gotowania.
UBIJA, NAPOWIETRZA…
Dzięki Aeroqbo, specjalnemu narzędziu, które umożliwia wprowadzanie powietrza, gazów obojętnych lub CO2, można uzyskać napowietrzone, miękkie i spienione rezultaty.
EMULGUJE…
Dzięki próżni, specjalnym akcesoriom i stałej kontroli temperatury produkty mają idealną strukturę, są stabilne w czasie i pozbawione powietrza.
PASTERYZUJE…
Wykorzystuje opatentowany system gotowania na parze z podwójnym płaszczem, który zapewnia szybkość, pełną kontrolę i jednolitą temperaturę.
TOPI…
Osiąganie lepszych strukturalnie stopionych produktów dzięki synergicznemu działaniu wydajności ogrzewania, systemu próżniowego i mocy mieszania.
KANDYZUJE…
A dzięki Qbo można osiągnąć wiele poziomów kandyzacji cukru. Proces osmozy jest szybki dzięki próżni.
ROZDRABNIA…
Połączone użycie skrobaka i ostrza pozwala na idealne rozproszenie składników w mieszance, zapewniając maksymalną jednorodność.
HOMOGENIZUJE…
Dzięki Qbo uzyskasz jednorodne produkty i kremowe rezultaty: prędkość ostrza zmniejsza rozmiar cząstek produktu, a kształt wanny zapewnia jednolity proces.
Dane techniczne:
- Materiał: Inox AISI 316L,
- Pojemność misy: 5,5 litra,
- Napięcie trójfazowe: 400V / 50Hz (230V / 60Hz),
- Maksymalna temperatura: 115°C,
- Maksymalna próżnia: -980 mbar,
- Zmienna prędkość: 3000 obr/min,
- Wymiary: 700 x 570 x 710 mm,
- Waga netto: 75 kg,
- Podłączenie wody: 1/4” (min +15°C, max +20°C), ciśnienie 0,5-2,0 bar,
- Pobór wody: 4L/min,
- Odpływ: 1/2 cala, ciśnienie wylotowe: 0,8 bar, maks. +100°C,
- Podłączenie elektryczne: ~400V 50Hz (3P+N+T) / bezpiecznik typ D,
- Moc zainstalowana: 5kW (24A).

Wyposażenie standardowe i opcjonalne:
Urządzenie QBO5 dostarczane jest standardowo z nożem z mikro-ząbkami, za pomocą którego, można przeprowadzić 80% procesów. Dodatkowe narzędzia dedykowane są konkretnym procesom i produktom.
- Mieszadło do produktów z cząstkami np. dżem z cząstkami owoców,
- Nóż z ząbkami będący standardowym wyposażeniem,
- Nóż z ostrzem gładkim do jeszcze lepszej homogenizacji,
- Aeroqbo – napowietrzanie mas np. marshmallow, beza,
- Koszyk do kandyzacji owoców oraz do gotowania na parze lub przygotowywania np. wywarów,
- Narzędzie do wszystkich przepisów, w których konieczne jest emulgowanie i wprowadzanie powietrza do cieczy w idealnie jednorodny sposób. Pozwala na uzyskanie mieszanek, takich jak musy, majonezy i ganasze.
Dodatkowe informacje:
- Panel sterujący z ekranem dotykowym, łatwy w obsłudze,
- Praca manualna lub w trybie automatycznym (zaprogramowanym),
- Port USB do przenoszenia danych,
- Kompletny system do wytworzenia podciśnienia Vacuum (-980 mbar) i pracy w nadciśnieniu (+115°C co daje nadciśnienie bliskie 1 bar),
- Chłodzenie zintegrowane ze 115°C do 20°C za pomocą wody sieciowej zimnej,
- Łatwo dostępny filtr pompy Vacuum dla lepszej konserwacji urządzenia,
- Koszt poboru energii na 1kg produktu = +/- 0,1kW x cena za energię,
- Łatwo dostępny filtr pompy Vacuum dla lepszej konserwacji urządzenia,
- Wbudowany agregat parowy zasilany elektrycznie,
- Urządzenie łatwe w czyszczeniu,
- Zintegrowane 3 programy mycia: zimny, gorący oraz wyparzanie,
- Ręczne zamykanie pokrywy zbiornika,
- Opróżnianie zbiornika tylko za pomocą ręcznego wychyłu.