Sterylizatory rurowe Fenco
- Sterylizajca do 115°C
- System recyrkulacji niedogrzanego produktu
- Wykonanie ze stali nierdzewnej AISI 304
Sterylizatory rurowe do zakładów przetwórstwa spożywczego
Modułowe sterylizatory rurowe marki Fenco są przeznaczone dla zakładów zajmujących się przetwórstwem pomidorów, cytrusów i owoców tropikalnych, produkcją przecierów i soków oraz dżemów i marmolad.
Wszystkie elementy sterylizatora Fenco są wyprodukowane ze stali nierdzewnej AISI 304, dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Dzięki temu mogą mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, np. purée owocowym lub koncentratem pomidorowym.
Budowa sterylizatora rurowego Fenco
Na sterylizator rurowy Fenco składa się przede wszystkim jednostka podtrzymująca temperaturę i jednostka chłodząca. Pierwsza z nich odpowiada za podtrzymanie procesu sterylizacji przez co najmniej 60 sekund. Zadaniem jednostki chłodzącej, zbudowanej z koncentrycznych rur, jest obniżenie temperatury produktu do 80-90 °C, co zapobiega przegrzaniu całego systemu. 115°C to maksymalna temperatura sterylizacji produktów. System recyrkulacji niedogrzanego produktu zapewnia stuprocentową skuteczność sterylizatora.