Smażalnik L2000E WP Riehle
Smażalnik L2000E WP Riehle
Firma Riehle specjalizuje się od wielu lat w produkcji urządzeń służących do smażenia produktów w głębokim tłuszczu. Wszystkie smażalniki są tak skonstruowane aby proces smażenia przebiegał bezpiecznie, równomiernie i z możliwie najmniejszym zaangażowaniem pracy i uwagi ludzkiej. Prezentowana w niniejszej ofercie Linia 2000 w pełni automatyczny przebieg procesu smażenia oraz gwarantuje dzięki zastosowanej technice stały, powtarzalny i wysokiej jakości produkt końcowy. Wygarowane na specjalnych szalkach załadowczych kęsy dają się delikatnie i przy użyciu jednego palca załadować w tłuszcz. Po naciśnięciu przycisku zamyka się pokrywa gwarantując dodatkowy rozrost spodniej warstwy pączka podczas pierwszego cyklu smażenia. Automatyczne sterowania pozwala na zaprogramowanie 10 gotowych programów smażenia. W każdym z tych programów możemy dowolnie ustawić cztery czasy smażenia. Przewracanie pączków odbywa się również automatycznie. Krótko przed zakończeniem programu urządzenie wydaje sygnał akustyczny. Następnie kosz przewrotowy wynurza się sam z tłuszczu i pozostaje w pozycji górnej ponad lustrem frytury. Umożliwie to swobodne ociekanie nadmiaru tłuszczu do wanny. Pracownik może teraz podjechać W-blachą z ociekacza bocznego pod pączki i wyładować wszystkie pączki jednocześnie po czym odjechać na ociekacz boczny. Tutaj pączki mogą być nadziewane. Tłuszcz jest podgrzewany taktowo aby zapobiegać jego miejscowemu przypalaniu i zapewnić równomierną temperaturę w całej wannie. Jest to tzw. funkcja migotania grzałek.
Opcje Vario i Trio
Riehle Linia 2000 jest bardzo uniwersalnym urządzeniem jeśli chodzi o rozwój zakładu i zwiększenie produkcji. Do istniejącego już i pracującego smażalnika można dostawić drugi – „lustrzany” i połaczyć je wspólnym ociekaczem. Zwiększy to dwukrotnie wydajność produkcji, nie zwiększając liczby zatrudnionych do obsługi pracowników. Powstaje tzw „stacja vario”. W tym przypadku jeden pracownik jest w stanie wysmażyć i nadziać 1000 pączków w ciągu godziny. Taka wydajność przy tak niewielkiej obsłudze jest trudna do osiągnięcia nawet w przypadku smażalników przelotowych.
Vario Stacja daje tą dodatkową korzyść, że w dniach w niewielką produkcją możemy odpalać jedynie jeden ze smażalników oszczędzając znaczne pieniądze na kosztach energii. W dniach większego obłożenia grzejemy tłuszcz w obydwu maszynach.
Obecnie dostępna jest również wersja ‘Trio’ pozwalająca na połączenie trzech urządzeń.
Cechy i zalety opcji Vario i Trio:
- Wszystkie części systemu można obracać w celu łatwego czyszczenia,
- Wydajna praca z 2 lub 3 urządzeniami i wspólnymi stołami centralnymi,
- Automatyczne nadziewanie,
- Automatyczne lukrowanie,
- Automatyczne pudrowanie,
- Talerz obrotowy do cukru,
- Dalsza automatyzacja systemu odbywa się za pomocą robotyzacji.
Dlaczego warto zainwestować w automatyczny smażalnik do pączków Riehle Linia 2000?
- Automatyczne zamykanie i otwieranie pokrywy,
- Elektronicznie sterowany system podgrzewania tłuszczu zapewniający równomierne rozłożenie temperatury i zabezpieczający przed miejscowym przepalaniem tłuszczu,
- Mobilność dzięki kółkom transportowym,
- Sygnał akustyczny,
- Możliwość stworzenia 10 gotowych programów smażenia z 4 czasami na każdym z nich,
- W pełni automatyczny przebieg procesu smażenia. Ograniczenie pracy ludzkiej jedynie do zała-dunku trwającego 10 sekund oraz wyładunku trwającego również 10 sekund,
- Możliwość pracy manualnej. Przydatne przy nowych, nietypowych produktach,
- Zapewnienie powtarzalności i wysokiej jakości produktu końcowego,
- Bardzo niskie zużycie tłuszczu,
- Automatyczny wyjazd kosza z tłuszczu po skończeniu cyklu. Niezależnie od obecności obsługi lub jej braku,
- Wiele opcji wyposażenia dodatkowego do dyspozycji klienta,
- Bezpłatna porada techniczna i technologiczna na telefon. Szybki serwis gwarancyjny i pogwarancyjny,
- Możliwość zastosowania zintegrowanej garowni, systemu filtracji tłuszczu lub urządzenia do do-zowania ciast szprychowych.
Cechy i zalety RIEHLE L2000 Touch Energy
- Skrócenie czasu nagrzewania o połowę,
- Ok. 50% oszczędności energii podczas rozgrzewania,
- Ok. 25% oszczędności energii podczas smażenia,
- Ok. 25% oszczędności energii podczas spoczynku,
- Ergonomiczna wysokość robocza od 91,5 cm,
- 10 litrów mniej tłuszczu w wannie,
- Możliwość smażenia z zamkniętą pokrywą,
- Szczelnie przylegająca pokrywa parowa WP RIEHLE zapewnia większą objętość pączka przy tej samej wadze produktu,
- Dłuższa żywotność tłuszczu dzięki stałej temperaturze,
- Niskie zużycie energii i stała temperatura dzięki bezpośredniemu ogrzewaniu w oleju,
- Niskie zużycie energii dzięki energooszczędnej wannie,
- Sterowanie komputerowe z indywidualnie programowalnymi programami smażenia dla stałej jakości,
- Elastyczność umożliwiająca optymalizację procesów produkcyjnych,
- Mobilność dzięki rolkom z hamulcem postojowym,
- Wysoka oszczędność energii,
- Produkcja oszczędzająca zasoby (prąd, tłuszcz, personel, przestrzeń),
- Dostępne są różne konfiguracje systemu, np.: urządzenie pojedyncze, stacja Vario, stacja Trio,
- Izolowana podstawa misy zmniejsza straty promieniowania w dół, minimalizuje straty ciepła i pomaga zwiększyć wydajność,
- Izolowane ściany boczne zmniejszają straty promieniowania bocznego, co lepiej utrzymuje cie-pło wewnątrz systemu i oznacza mniejsze straty energii,
- Szczelnie przylegająca pokrywa zbiornika, nawet po procesie obracania, zmniejsza straty pro-mieniowania w górę i zapewnia utrzymanie ciepła wewnątrz systemu,
- Zmniejszenie objętości misy z 50 do 40 litrów oznacza, że do podgrzewania wymagana jest mniejsza ilość energii. Prowadzi to do bardziej efektywnego wykorzystania energii.
Dane techniczne:
- Zasilanie elektryczne: 9 kW, 400 V / 50 Hz,
- Nowa wysokość załadunku: 91,5 cm (stara: 105,5 cm),
- Zabezpieczenie: 16 A,
- Ilość tłuszczu: ok. 40 L,
- Szerokość pączka: do 110 mm.