PLN
Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
RIE_L2000E_GR60
Michał Barcicki
phone icon 507 [wyświetl numer]

Smażalnik L2000E WP Riehle

Firma Riehle specjalizuje się od wielu lat w produkcji urządzeń służących do smażenia produktów w głębokim tłuszczu. Wszystkie smażalniki są tak skonstruowane aby proces smażenia przebiegał bezpiecznie, równomiernie i z możliwie najmniejszym zaangażowaniem pracy i uwagi ludzkiej. Prezentowana w niniejszej ofercie Linia 2000 w pełni automatyczny przebieg procesu smażenia oraz gwarantuje dzięki zastosowanej technice stały, powtarzalny i wysokiej jakości produkt końcowy. Wygarowane na specjalnych szalkach załadowczych kęsy dają się delikatnie i przy użyciu jednego palca załadować w tłuszcz. Po naciśnięciu przycisku zamyka się pokrywa gwarantując dodatkowy rozrost spodniej warstwy pączka podczas pierwszego cyklu smażenia. Automatyczne sterowania pozwala na zaprogramowanie 10 gotowych programów smażenia. W każdym z tych programów możemy dowolnie ustawić cztery czasy smażenia. Przewracanie pączków odbywa się również automatycznie. Krótko przed zakończeniem programu urządzenie wydaje sygnał akustyczny. Następnie kosz przewrotowy wynurza się sam z tłuszczu i pozostaje w pozycji górnej ponad lustrem frytury. Umożliwie to swobodne ociekanie nadmiaru tłuszczu do wanny. Pracownik może teraz podjechać W-blachą z ociekacza bocznego pod pączki i wyładować wszystkie pączki jednocześnie po czym odjechać na ociekacz boczny. Tutaj pączki mogą być nadziewane. Tłuszcz jest podgrzewany taktowo aby zapobiegać jego miejscowemu przypalaniu i zapewnić równomierną temperaturę w całej wannie. Jest to tzw. funkcja migotania grzałek.

Opcje Vario i Trio

Riehle Linia 2000 jest bardzo uniwersalnym urządzeniem jeśli chodzi o rozwój zakładu i zwiększenie produkcji. Do istniejącego już i pracującego smażalnika można dostawić drugi – „lustrzany” i połaczyć je wspólnym ociekaczem. Zwiększy to dwukrotnie wydajność produkcji, nie zwiększając liczby zatrudnionych do obsługi pracowników. Powstaje tzw „stacja vario”. W tym przypadku jeden pracownik jest w stanie wysmażyć i nadziać 1000 pączków w ciągu godziny. Taka wydajność przy tak niewielkiej obsłudze jest trudna do osiągnięcia nawet w przypadku smażalników przelotowych.

Vario Stacja daje tą dodatkową korzyść, że w dniach w niewielką produkcją możemy odpalać jedynie jeden ze smażalników oszczędzając znaczne pieniądze na kosztach energii. W dniach większego obłożenia grzejemy tłuszcz w obydwu maszynach.

Obecnie dostępna jest również wersja ‘Trio’ pozwalająca na połączenie trzech urządzeń.



Cechy i zalety opcji Vario i Trio:

  • Wszystkie części systemu można obracać w celu łatwego czyszczenia,
  • Wydajna praca z 2 lub 3 urządzeniami i wspólnymi stołami centralnymi,
  • Automatyczne nadziewanie,
  • Automatyczne lukrowanie,
  • Automatyczne pudrowanie,
  • Talerz obrotowy do cukru,
  • Dalsza automatyzacja systemu odbywa się za pomocą robotyzacji.

Dlaczego warto zainwestować w automatyczny smażalnik do pączków Riehle Linia 2000?

  • Automatyczne zamykanie i otwieranie pokrywy,
  • Elektronicznie sterowany system podgrzewania tłuszczu zapewniający równomierne rozłożenie temperatury i zabezpieczający przed miejscowym przepalaniem tłuszczu,
  • Mobilność dzięki kółkom transportowym,
  • Sygnał akustyczny,
  • Możliwość stworzenia 10 gotowych programów smażenia z 4 czasami na każdym z nich,
  • W pełni automatyczny przebieg procesu smażenia. Ograniczenie pracy ludzkiej jedynie do zała-dunku trwającego 10 sekund oraz wyładunku trwającego również 10 sekund,
  • Możliwość pracy manualnej. Przydatne przy nowych, nietypowych produktach,
  • Zapewnienie powtarzalności i wysokiej jakości produktu końcowego,
  • Bardzo niskie zużycie tłuszczu,
  • Automatyczny wyjazd kosza z tłuszczu po skończeniu cyklu. Niezależnie od obecności obsługi lub jej braku,
  • Wiele opcji wyposażenia dodatkowego do dyspozycji klienta,
  • Bezpłatna porada techniczna i technologiczna na telefon. Szybki serwis gwarancyjny i pogwarancyjny,
  • Możliwość zastosowania zintegrowanej garowni, systemu filtracji tłuszczu lub urządzenia do do-zowania ciast szprychowych.

Cechy i zalety RIEHLE L2000 Touch Energy

  • Skrócenie czasu nagrzewania o połowę,
  • Ok. 50% oszczędności energii podczas rozgrzewania,
  • Ok. 25% oszczędności energii podczas smażenia,
  • Ok. 25% oszczędności energii podczas spoczynku,
  • Ergonomiczna wysokość robocza od 91,5 cm,
  • 10 litrów mniej tłuszczu w wannie,
  • Możliwość smażenia z zamkniętą pokrywą,
  • Szczelnie przylegająca pokrywa parowa WP RIEHLE zapewnia większą objętość pączka przy tej samej wadze produktu,
  • Dłuższa żywotność tłuszczu dzięki stałej temperaturze,
  • Niskie zużycie energii i stała temperatura dzięki bezpośredniemu ogrzewaniu w oleju,
  • Niskie zużycie energii dzięki energooszczędnej wannie,
  • Sterowanie komputerowe z indywidualnie programowalnymi programami smażenia dla stałej jakości,
  • Elastyczność umożliwiająca optymalizację procesów produkcyjnych,
  • Mobilność dzięki rolkom z hamulcem postojowym,
  • Wysoka oszczędność energii,
  • Produkcja oszczędzająca zasoby (prąd, tłuszcz, personel, przestrzeń),
  • Dostępne są różne konfiguracje systemu, np.: urządzenie pojedyncze, stacja Vario, stacja Trio,
  • Izolowana podstawa misy zmniejsza straty promieniowania w dół, minimalizuje straty ciepła i pomaga zwiększyć wydajność,
  • Izolowane ściany boczne zmniejszają straty promieniowania bocznego, co lepiej utrzymuje cie-pło wewnątrz systemu i oznacza mniejsze straty energii,
  • Szczelnie przylegająca pokrywa zbiornika, nawet po procesie obracania, zmniejsza straty pro-mieniowania w górę i zapewnia utrzymanie ciepła wewnątrz systemu,
  • Zmniejszenie objętości misy z 50 do 40 litrów oznacza, że do podgrzewania wymagana jest mniejsza ilość energii. Prowadzi to do bardziej efektywnego wykorzystania energii.


Dane techniczne:

  • Zasilanie elektryczne: 9 kW, 400 V / 50 Hz,
  • Nowa wysokość załadunku: 91,5 cm (stara: 105,5 cm),
  • Zabezpieczenie: 16 A,
  • Ilość tłuszczu: ok. 40 L,
  • Szerokość pączka: do 110 mm.