Porady i inspiracje

Przemyślana konstrukcja narzędzi oraz optymalnie dobrane materiały z których są wykonane – gwarantują idealny proces przygotowania dedykowanych produktów i ich skuteczną homogenizację. Dla każdego modelu ubijaczki można dobrać wyjątkowy osprzęt, który pozwoli uzyskać najlepsze efekty produkcyjne. Oprócz narzędzi standardowych dostępna jest również pełna gama narzędzi specjalnych: rózgi skrzydłowe (bardzo gęste masy) i wzmocnione (gęste masy), rózgi z cieńszym drutem (śmietana, białka jaj), rózgi z grubszym drutem (gęstsze masy), rózgi krzyżowe (spulchniające do mąki) czy dwubolcowe haki do pizzy (wersja wzmocniona AR PIZZA).

HAK zawsze wykonywany jest ze stali nierdzewnej i wygięty tak, aby mógł pracować ze wszystkimi typami ciast. Wygięcie w punkcie 1 nie jest przypadkowe. Ten punkt zaczyna ugniatać ciasto w momencie rozpoczęcia pracy. Punkt 2 odpowiada za prawidłowe ugniatanie i napowietrzanie ciasta w momencie, gdy „wędruje” ono do góry. W punkcie 3 hak kończy zagniatanie ciasta. Finalnie jest ono (dzięki takiemu kształtowi haka) idealnie przygotowane i sprężyste!

RÓZGA wykonana jest ze stali nierdzewnej (kopuła mocująca druty z duraluminium). Geometria rózgi w punkcie 4 dopasowana jest idealnie do średnicy dzieży, a w punkcie 5 do jej spodu tak, aby ubijane produkty były idealnie napowietrzane.

MIESZADŁO wykonane jest w całości z mocnego duraluminium lub stali nierdzewnej (modele 100-140-200L). Mieszadło dopasowane jest idealnie do ścian dzieży w punkcie 6 oraz wyprofilowane tak, aby mieszany produkt nie wychodził z dzieży – punkt 7. W punkcie 8 z kolei poprzeczne łączenia odpowiadają za wytrzymałość łopatki na naprężenia oraz powodują lepsze „zawirowania” w mieszanym produkcie.

ZGARNIAK jest niezbędny przy ubijaniu mas lekkich i mających tendencje do obklejania ścianek dzieży. Aby produkt lepiej rozkładał się w dzieży zastosowano w jej spodzie grzybek (9). Wykorzystanie zgarniaka z wymiennym ostrzem (10) zaoszczędzi czas ubijania i przyspieszy dokładne wymieszanie składników (homogenizację).

bear 1 bear 2

 

Dla naszych klientów, którym zależy na szybszym odparowaniu produktu w trakcie gotowania przygotowaliśmy specjalną modyfikację pokrywy kotła. Modyfikacja polega na wycięciu zabudowanej części pokrywy i zastąpieniu jej specjalną bezpieczną kratą, dzięki czemu zyskujemy możliwość szybszego odparowywania produktu w trakcie gotowania z zachowaniem bezpieczeństwa produkcji, gdyż krata uniemożliwia włożenie ręki do kotła. Dodatkowo otwartą kratę możemy w razie potrzeby zamknąć dodatkową pokrywą. Rozwiązanie dostępne jest dla modeli CUCIMIX, CUCIMAX i BASKETT.

 

kociol 1
kociol 2
kociol 3

 

Korzystanie z różnorodnych możliwości przyrządzania potraw to fundament pracy punktów gastronomicznych. Jest to możliwe dzięki urządzeniom, które pozwalają na automatyczne wytworzenie konkretnego dania czy dodatku do niego. Przydaje się to profesjonalistom, którzy w pracy muszą tworzyć smaczne kompozycje szybko, bez utraty walorów smakowych.

 

maszyna do zapraw

Maszyna do zapraw i nie tylko
Jeśli restauracja czy stołówka chce korzystać z własnych produktów, niezbędne będzie urządzenie do pasteryzacji. Przyda się w szczególności do zaprawiania własnych słoików, które można wykorzystywać do celów własnych albo sprzedawać klientom. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. Kocioł do pasteryzacji sprawdzi się przy gotowaniu gęstych zup krem czy na bazie śmietany. Można go wykorzystać do ugotowania bulionu warzywnego lub mięsnego. Dzięki maszynie możliwe będzie ugotowanie dużej ilości jedzenia w temperaturze wrzenia. Proces podlega precyzyjnej kontroli dzięki możliwości umieszczenia specjalnej sondy. Pozwala ona na dokonanie odczytu temperatury w środku słoika jak i wewnątrz gotowanego sosu czy zupy.

Bezpieczne smażenie w oleju i fryturze
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez możliwości smażenia. Jest to czynność, przy której często dochodzi do wypadków jak oparzenia na skutek odprysku czy wylania. Dlatego opłaca się zainwestować w patelnie wychylne, które ograniczają kontakt pracownika ze smażonym produktem spożywczym. Jest to spowodowane m.in. tym, że główna komora smażalni jest zamykana na klapę. Ponadto, zautomatyzowana maszyna nie wymaga nadzoru pracownika kuchni. Po skończonym cyklu smażenia kosze samoistnie podniosą się, emitując jednocześnie dźwięk.

 

kotły warzelne

Wszechstronne kotły warzelne
Niektóre modele urządzeń służą także jako maszyny do produkcji kremów spożywczych. Przydaje się to zwłaszcza, jeśli dany lokal posiada także ofertę wyrobów cukierniczych czy piekarskich. Dzięki tej funkcji, sprzęt służy dodatkowo do produkcji przepysznych kremów czekoladowych lub karmelu. Kupując takie narzędzie, zyskuje się urządzenie wielofunkcyjne. Pozwoli to na zaoszczędzenie przestrzeni oraz środków finansowych. Oprócz wspomnianych wcześniej typów produktów, można w nich przygotować m.in. gulasze czy dania chińskie na bazie makaronu. Wielofunkcyjne urządzenia do gastronomii to cenione rozwiązanie. Posiadając takie zaplecze techniczne, można wydajniej gospodarować czasem pracowników. Nie muszą oni kontrolować zautomatyzowanych maszyn i poświęcają mniej czasu na utrzymanie ich w stanie czystości.