Porady i inspiracje

Koncept „Mini Boulangerie”, czyli tzw. małej piekarni rzemieślniczej zakłada dobór urządzeń niezbędnych do rozpoczęcia produkcji piekarniczej w mini skali.

W niniejszej ofercie skupiamy się na technice i technologii produkcji, pomijając bardzo ważny element tj. wyposażenie i dekorację punktu sprzedaży, która również może być przedmiotem oferty jednego z naszych działów tj. biura projektowego „Hert Studio”.

Oferta obejmuje procesy:

  • Fermentacji zakwasu lub podmłody
  • Schładzania i dozowania wody
  • Mieszania ciasta
  • Formowania ciasta
  • Schładzania i odroczonego rozrostu uformowanego ciasta
  • Wypieku pieczywa

Piotr Kulik – Product Manager

Tel. 507-088-502

Email: piotr.kulik@hert.pl

 


Zestawienie urządzeń:

1. Fermentator "MAMA" 30 (25L)

Fermentator „MAMA” jest urządzeniem technologicznym do produkcji podmłody lub prowadzenia płynnych naturalnych kwasów.
Urządzenie jest wyposażone w programy kontroli czasu i temperatury.
„MAMA 30” może wydać do 17,5 kg płynnych drożdży.


4 programy dedykowane do pracy:

- D0 czas i temperatura programowana przez operatora:

- Programy weekendowe:

   - Przechowywanie drożdży D1 przez 24 h

   - Przechowywanie drożdży D2 przez 48 h

   - Przechowywanie drożdży D3 przez 72 h

  • Zakres temperatury: 0 - 43°C
  • Automatyka utrzymująca zadaną temperaturę ze sterowaniem grzaniem lub schładzaniem
  • Mieszadło z programowaną prędkością obrotową
  • Zasilanie 230V
  • Moc 1,0 kW
  • Wymiary: 65x77x117 cm
  • Waga: 107 kg


2. Mieszacz wody AQUAMIX-21

Mieszacz wody ma za zadanie dokładnie odmierzać zadaną ilość wody o określonej temperaturze do mieszałki. Powinien być połączony z przepływowym schładzaczem wody, wówczas w bardzo łatwy sposób można precyzyjnie dozować wodę do dzieży.

  • zakres dozowania wody jednorazowo: 0,1-999 L,
  • dokładność dozowania wody: +/- 0,1 L,
  • zakres pracy z temperaturą wody: +0,5 do +80°C,
  • dokładność odmierzania temperatury (°C) przy dozowaniu powyżej 5 L wody: +/- 1°C,
  • przepływ wody przy ciśnieniu 3 bar: 30 L/min.,
  • zalecane przyłącze wodne w zakresie: 2-4 bar,
  • przyłącze wody: 3/4″ / DIN10,
  • podłączenie elektryczne: ~230 V 50/60 Hz,
  • pobór energii elektrycznej (max/dzień): 0,55 A / 0,12 kW,
  • wymiary mieszacza /LxBxH/: 200x120x300 mm,
  • klasa bezpieczeństwa: IP65.


3. Schładzacz przepływowy L60

Schładzanie wody jest niezbędne do zachowania odpowiedniej temperatury wody, szczególnie w okresach letnich, gdzie występują wysokie temperatury otoczenia, mąki – wówczas łatwo o „przepalenie ciasta”.

    • woda podawana jest w trybie ciągłym.
    • możliwość podłączenia do mieszacza wody bez dodatkowej pompy tłoczącej – bazując na ciśnieniu wody w sieci.
    • gwarantują pewność uzyskania wysokiej jakości ciasta oraz szybkiego związania połączeń glutenowych w procesie jego mieszania
    • 100% bezpieczeństwa i higieny – zbiornik wodny (czynnik chłodzący) oraz woda w rurkach zabezpieczona jest w pełni przed zanieczyszczeniem.
    • agregat: zintegrowany ze schładzaczem.
  • Wydajność schładzania: 90 L/h.
  • Zalecany jednorazowy pobór wody: 15 L
  • Wielkość warstwy lodowej: 10 kg
  • Wydajność chłodnicza: 1013 W
  • Przyłącza elektryczne: ~230 V, 1Ph, 50 Hz
  • Pobór mocy przez agregat: 575 W
  • Waga schładzacza netto: 50 kg
  • Wymiary (LxBxH): 65x40x56 cm


4. Miesiarka TAURO 40 PLUS

Miesiarka spiralna o pojemności 40 kg ciasta.2 prędkości z automatycznym przejściem z 1 na 2 bieg. Wzmocniony silnik do pracy z ciężkim ciastem.

Miesiarki TAURO 40A PLUS przeznaczone są do miesienia ciasta jako urządzenia wspomagające w piekarniach lub jako główne miesiarki w małych cukierniach, pizzeriach, kuchniach hoteli i restauracjach.

W miesiarkach TAURO można miesić ciasta lekkie oraz średnio ciężkie o zawartości wody min. 50%. Są to idealne urządzenia do zastosowań przy produkcji cista chlebowego, pizzy, ciasta drożdżowego a nawet ciast pierogowych.

  • Pojemność w kg ciasta: 40 kg (60L)
  • Wymiary dzieży: 530x300 mm
  • Max. Ilość mąki: 25 kg
  • Min. Ilość wody: 15 l.
  • Obroty RPM/min: 90/180
  • Moc: 1,2/1,55 Kw
  • Waga: 100 kg
  • Szer. x Dług. x Wys.: 53 x 78 x 83 cm


5. Dzielarko - formierka do ciasta „ATOUPIAN”

Wielofunkcyjne urządzenia do:

- Dzielenia porcji ciasta o gramaturze 3 -20 kg na dwadzieścia równych kęsów ( 150-100 g.) Proces dzielenia hydraulicznego za pomocą dwudziestu wysuwanych noży ze stali nierdzewnej.

- opatentowany system Alveoform do dzielenia bagietek. (jedno cięcie-10 kęsów)

- dzielenie za pomocą wymiennych kratek (27 wzorów!) dla różnego rodzaju i kształtu pieczywa (kęs ciasta od 50-1600g) (w cenie maszyny zawarte dwie kratki do wyboru z katalogu kratek + dzielenie hydrauliczne 20k. + kratka do bagietki)

- precyzyjna kontrola ciasta, dzięki regulacji ciśnienia dostosowanego do danego ciasta,

- duży wybór kęsów ciasta dzięki kilkunastu modelom dostępnych kratek teflonowych,

- system Adapress® zapewnia / utrzymuje dwa ustawienia ciśnienia w zależności od rodzaju ciasta (sztywne - luźne)

- przyłącze: 380 Volt / 50 Hz / 1,5 kW / 4,1 A

- wymiary: 974 x 857 x 1735 mm (dług. szer. wys.)


6. Komora kontrolowanej fermentacji ciasta na blachy 2x12 600x800 AA24BD1LUXE

  • Front i wnętrze w pełni ze stali nierdzewnej 304.
  • Na zewnątrz stal emaliowana.
  • Panele izolacyjne: Płyty sandwichowe o grubości 50 mm wykonane z pianki poliuretanowej o gęstości 35kg/m3 (wysoki współczynnik izolacji LAMBDA 0,021 W/m.K)
  • Panele połączone są za pomocą haków co umożliwia szybki i prosty demontaż i ponowny montaż urządzenia.
  • Parownik z specjalnym pokryciem farbą epoksydową chroniącą przed korozją.
  • Panel kontrolny z krzywą temp. ustawienie czasu, temperatury i wilgotności, funkcja autom. powrotu do zimna (coldreset) – ciasto nie przegarowywuje.

Dane techniczne:

  • Zakres regulacji temperatury -10/+32 °C
  • Moc 1,1 kW
  • Przyłącze: 230 Volt; 1 f. + E 50HZ
  • Moc grzewcza: 2 x 594 Watt
  • Moc chłodnicza: 2 x 500 Watt
  • Moc rozmrażania: 2 x 300 Watt
  • Parametry ustawiane na panelu sterowania: wilgotność, czas i temperatura.
  • Wymiary komory [szer. x gęb. x wys.]: 775 x 1200 x 2250


7. Piec wsadowy-półkowy; 3x 8/6 z okapem kondensacyjnym i podstawą h:75

Wykonanie pieców jest bardzo solidne, widać dbałość o najmniejsze szczegóły techniczne, co przekłada się na ich trwałość i użytkowość funkcjonalną również z punktu widzenia obsługi – ekspedientki – dla, której sterowanie jest bardzo intuicyjne.

  • Powierzchnia komory wypiekowej 68x84 cm / x 3 komory
  • Wysokość komory wewnątrz: 20 cm
  • Łącznie powierzchnia wypiekowa: 1,71 m2
  • Wydajność pieca: 27 bochenków 0,6kg / 1h ~216 bochenków/8h
  • Przyłącze elektryczne: ~400V 50Hz
  • Moc zainstalowana:
  • Okap kondensacyjny: 0,8kW
  • Komory pieca: 19,2kW
  • Max. temperatura +350°C
  • Zaparowanie komory
  • Niezależne sterowanie grzałkami górną i dolną w komorze
  • Wymiary pieca: szer x gł x h: 1165x750x2260 mm

Funkcje sterowania:

  • Panel sterujący typu „touch” – dotykowy 7’ ekran
  • Obsługa panelu: manualnie / automatycznie (programy)
  • 99 programów z możliwością ustawienia do 6-ciu kroków w każdym programie oraz 7-iu parametrów w każdym kroku: 1- wstępne rozgrzanie komory / 2- ustawienie temperatury grzałek górnych i dolnych / 3- czas pieczenia / 4- zaparowanie / 5- ilość pary w ml wody / 7- zamknięcie, uchylenie lub otwarcie komina
  • Funkcja przedłużenia wypieku (tzw.”dopiekanie”)
  • Gniazdo USB do przenoszenia programów
  • Podłącznie LAN do sieci internetowej


8. Zmywarka wielofunkcyjna z opcją zlewu Jeros 9115AB z wyposażeniem standard

Zalety zmywarki Jeros:

  • solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej
  • automatyczny start po zamknięciu komory myjącej
  • regulowana temperatura mycia
  • sterowanie za pomocą sensorów dotykowych
  • niskie zużycie wody
  • pompa odprowadzająca brudną wodę
  • program płukania czystą, gorącą wodą (płukanie na połysk)
  • zintegrowana bateria na czystą i zimną wodę (funkcja zlewu)
  • szlauch do mycia zewnętrznego

Jeros 9115 zmywa podczas jednego cyklu:

    • do 15 sztuk blach 60x80
    • lub 30 sztuk blach 40x60
    • lub 2 Euro-kosze o wysokości 40 cm
    • lub 4 – 6 koszy o wysokości 20 cm
    • lub osprzęt piekarniczy i cukierniczy różnych rozmiarów i ilości

Dane techniczne:

  • Czas mycia: 1-60 minut
  • Zużycie wody: 0 – 6L / cykl
  • Moc zainstalowana: 9,5kW
  • Zasilanie: ~400V 50Hz
  • Ciśnienie na dyszach myjących: 1,4bar
  • Temperatura wody: 60 – 90 °C
  • Wymiary komory myjącej: 810 x 635 x 590 mm

9. Krajalnica do bezolejowego cięcia chleba gatunkowego MHS Schneidetechnik model „S”.

Zastosowanie maszyn:

- Chleby żytnie

- Chleby z ziarnami

- Chleby mieszane

- Chleby gatunkowe, ciężkie

- Chleby typu Pumpernikiel


Dane techniczne:

  • Wymiary maszyny: 650 x 1130 x 710 mm
  • Wymiary komory krojącej: 320 x 140-160 x 320 mm
  • Nóż: tarczowy Ø 420 mm
  • Wydajność: 160 kromek / min
  • Regulacja: 4-24 mm, co 0,5 mm
  • Moc/zasilanie: 2,1 kW ~230V/50-60Hz
  • Hałas: 67 dB

Poprawa higieny przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia wody
JEROS A/S robi wielką różnicę dla producentów żywności na całym świecie, oferując gamę produktów do mycia komponentów produkcyjnych i czyszczenia blach i tacek do produkcji żywności. Dzięki swoim rozwiązaniom czyszczącym, producenci żywności mogą osiągnąć niezrównany poziom higieny, jednocześnie zmniejszając zużycie wody, tym samym odgrywając główną rolę w osiągnięciu bardziej zrównoważonej produkcji.

W dzisiejszym świecie producentom żywności może być trudno zmniejszyć zużycie wody bez uszczerbku dla wysokiego poziomu higieny i przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, którego domagają się konsumenci i władze. Wyzwaniem dla producentów jest również kontrolowanie tych standardów podczas ręcznego mycia części produkcyjnych przez personel.


Wodooszczędne rozwiązanie zapewniające wysokie bezpieczeństwo żywności.

JEROS A/S jest duńską firmą z ponad 55-letnim doświadczeniem w zakresie rozwiązań myjących i czyszczących dla zakładów produkujących żywność. Jeden z ich systemów myjących, JEROS ACE, jest najbardziej elastycznym i wydajnym systemem myjącym dla komponentów wag wielogłowicowych i innych elementów produkcyjnych.

Tradycyjnie, operatorzy poświęcają około godziny czasu na ręczne mycie elementów 32-szalkowej wagi wielogłowicowej i zużywają do tego ok. 730 litrów wody. Jednakże, dzięki zastosowaniu systemu JEROS ACE, operatorzy byliby w stanie umyć tę samą ilość elementów w sześć minut i zmniejszyć zużycie wody do zaledwie 16 litrów.

DZIĘKI ZASTOSOWANIU SYSTEMU JEROS ACE, OPERATORZY MOGĄ MYĆ TĘ SAMĄ ILOŚĆ KOMPONENTÓW W CIĄGU ZALEDWIE SZEŚCIU MINUT, JEDNOCZEŚNIE ZNACZNIE ZMNIEJSZAJĄC ZUŻYCIE WODY.

System zapewnia również wysoki poziom dezynfekcji i bezpieczeństwa żywności, ponieważ temperatura płukania systemu wynosi 85 stopni Celsjusza, co zapewnia dezynfekcję termiczną wszystkich komponentów i zabicie wszystkich bakterii.

Zaufanie w wielu korporacjach na całym świecie

Dzięki wdrożeniu systemów JEROS, producenci żywności mogą szybko osiągnąć bardziej ekologiczną produkcję, jak również zoptymalizować poziom bezpieczeństwa produktów. Duże konglomeraty spożywcze, takie jak Pepsico, Nestlé i duński gigant mleczarski Arla Foods, wdrożyły rozwiązania JEROS w swojej produkcji obniżając zdecydowanie koszty operacyjne oraz czyniąc produkcję bardziej ekologiczną.


W razie pytań prosimy o kontakt poprzez stronę internetową bądź bezpośrednio z menagerem produktu:

Michał Barcicki – Product Manager

Tel. 507-088-501

Email: michal.barcicki@hert.pl

 

W dzisiejszych czasach zapewnienie najwyższych standardów higienicznych i optymalnej czystości w obszarach produkcyjnych decyduje o sukcesie producentów dań gotowych i żywności typu Convenience. Dozowniki Unifillera typu food service zostały zaprojektowane w celu zachowania najostrzejszych wymagań higienicznych w kuchniach, kantynach, cateringach, restauracjach fast-food lub żywności mrożonej. Zintegrowane w linie produkcyjną lub jako oddzielne stanowiska pracy, wyposażone w servo napęd lub nie – wszystkie nasze dozowniki zapewniają utrzymanie najwyższych standardów higienicznych i bezpieczeństwa żywności w pracy w otoczeniu gorącym, zimnym lub wilgotnym.

 

Integracja dozowników z serwonapędem w automatycznych liniach produkcyjnych jest bardzo prosta. Wszystkie receptury zachowane są w panelu PLC a zmiana produktu zajmuje sekundy..

 

dozownik 1

 


Zalety dozowników Unifillera:

  • Bardzo łatwa obsługa i czyszczenie
  • Dzięki szerokiej gamie akcesoriów otrzymujemy wysoka elastyczność i możliwość zastosowania do wielu różnych aplikacji takich jak: produkty płynne lub lepkie, z cząsteczkami lub gładkie, gorące lub zimne.
  • Idealne do czyszczenia i zapewnienia wysokiej powtarzalności porcji w maszynach typu traysealers lub termo-formujących.
  • Nasz unikalny system dozowania tłokowego zapewnia delikatne porcjowanie produktów, tak aby zapewnić wysoką powtarzalność wagi i nie niszczyć ich struktury.
  • Niewielkie rozmiary maszyn i wysoka elastyczność zastosowań daje możliwości użycia ich w różnych obszarach produkcyjnych.
  • Wysoka jakość wykonania i zastosowanie stali nierdzewnej w większości elementów maszyny.
  • Wszystkie części maszyny mogą być łatwo rozmontowane, umyte i zmontowane bez użycia narzędzi i przez niewykwalifikowany personel.
  • Wszystkie części mające kontakt z żywnością można myć w zmywarkach.
  • Szybka i łatwa zmiana dozowanego produktu przy zminimalizowaniu strat produkcyjnych zwiększa opłacalność produkcji i redukuje marnowanie żywności.
  • Maszyny standardowe i akcesoria szybko dostępne z naszego magazynu w Polsce, zapewniamy też doskonały serwis i obsługę klienta na terenie Polski
  • Nasze wiedza i doświadczenie w rynku produkcji żywności gotowej zapewni Państwu mądre, zorientowane na Państwa potrzeby i łatwe w zintegrowaniu z Państwa produkcją rozwiązanie!

 

dozownik 2dozownik 3
dozownik 4dozownik 5

 


Poznaj działanie i zalety dozowników SERVO marki Unifiller!

 

Poznaj działanie i zalety dozownika wielo-tłokowego oraz ich integrację w linii!


W razie pytań prosimy o kontakt poprzez stronę internetową bądź bezpośrednio z menagerem produktu:

Bartłomiej Klakla – Product Manager

Tel. 512-027-300

Email: bartlomiej.klakla@hert.pl

 

 

W związku z brakiem w ostatnim czasie podstawowego surowca do produkcji płynów dezynfekujących natychmiastowych pojawiło się na rynku wiele preparatów, które działają zupełnie inaczej, ale w ogólnym zamęcie sprzedawane są na równi z preparatami do szybkiej dezynfekcji.

Są to preparaty dostępne na rynku i sprzedawane w niskich cenach. Są to jednak płyny, które można najogólniej porównać do płynu do zmywarek Górasal NMD, który też właściwości dezynfekujące posiada.

Nie jest to jednak preparat do szybkiej dezynfekcji.

Nie można porównywać cen preparatów o różnych składnikach, różnych charakterystykach, przeznaczonych do różnych celów. Wiele preparatów biobójczych nie zawiera alkoholu!


Przykładowy płyn ze zdjęcia to płyn porównywalny z Górasalem NMD, który też działa grzybobójczo i dezynfekująco. Ale w jaki sposób?

Działanie opisanego płynu polega na:

  • wcześniejszym dokładnym umyciu i spłukaniu powierzchni czystą wodą
  • przygotowaniu preparatu w odpowiednim do zastosowania stężeniu
  • naniesieniu roztworu na powierzchnię za pomocą, gąbki, szmatki, itd… ewentualnie przez natrysk
  • pozostawieniu powierzchni do przereagowania – w tym wypadku na 15 minut
  • dokładnym spłukaniu powierzchni czystą wodą


W przypadku opisanego powyżej przypadku czas takiego zabiegu to około 30 minut, jest to zdecydowanie za długi przestój na który np. cukiernik nie może sobie pozwolić.

ISP 60 - 0,5l
ISP 60 - 5l
ISP 70 - 5l

 

Oferowany przez nas Prochem Medical Płyn do dezynfekcji ISP 60/70, ma kompletnie inne zastosowanie.

To środek na bazie alkoholu o czasie reakcji 15 sekund.

Natryskujesz, przecierasz, alkohol odparowuje i masz gotowe. Czas operacji 30 sekund.


Zajrzyj na nasze płyny do dezynfekcji i porównaj parametry! --> Środki do dezynfekcji Prochem

 

 

Niestety z powodu trudnych czasów związaną z epidemią koronawirusa w tym roku nie mieliśmy okazji osobiście spotkać się na stoisku WP na targach INTERNORGA. Zobacz nowości WP Bakery Group nie wychodząc z domu na dzięki wirtualnemu stoisku internorga@HOME.

Ochrona klimatu i zrównoważony rozwój to kwestie, które coraz bardziej zawracają uwagę piekarzy i ich klientów. Rzeczywisty proces pieczenia zużywa dużo energii. Dlatego szczególnie ważny jest zoptymalizowany energetycznie piec. WP proponuje wypiek w neutralny dla klimatu sposób w piecu opalanym drewnem PELLADOR lub w piecu MATADOR TH zasilanym olejem termicznym (jeśli olej termalny można podgrzać biomasą). Natomiast korzystając z najnowszego pieca ROTOTHERM Green który zużywa nawet o nawet o 28,7% energii mniej, możesz zmniejszyć emisję CO2.

Mathador THRototherm Green

Różnorodność produktów na jednym urządzeniu

Wydajna produkcja kilku asortymentów jest ważnym zadaniem dla wielu piekarni. Właśnie do tego zostało stworzone urządzenie do produkcji chleba i bułek PANE.

Maszyna może kształtować zarówno bułki okrągłe, kwadratowe, wydłużane, ciabatty lub małe bochenki chleba: różne moduły, takie jak nowy moduł wydłużania lub opatentowana stacja bagietek, umożliwiają produkcję niezliczonego rodzaju asortymentu i wspierają rozwój własnych produktów. Dzięki koncepcji modułowej możliwa jest późniejsza rozbudowa i dalsze zwiększanie produkowanego asortymentu Dzięki PANE KOMBI zarówno produkty rustykalne jak i klasyczne mogą być wytwarzane na jednym urządzeniu. Nawet miękkie, długo garowane ciasto jest przetwarzane wyjątkowo delikatnie dzięki zintegrowanemu formowaniu wstęgi ciasta i modułowi walcowemu w kształcie litery S.

Pane WP

Więcej szczegółowych informacji w linku poniżej:

Wirtualne stoisko WP Bakery Group

 

 

Przemyślana konstrukcja narzędzi oraz optymalnie dobrane materiały z których są wykonane – gwarantują idealny proces przygotowania dedykowanych produktów i ich skuteczną homogenizację. Dla każdego modelu ubijaczki można dobrać wyjątkowy osprzęt, który pozwoli uzyskać najlepsze efekty produkcyjne. Oprócz narzędzi standardowych dostępna jest również pełna gama narzędzi specjalnych: rózgi skrzydłowe (bardzo gęste masy) i wzmocnione (gęste masy), rózgi z cieńszym drutem (śmietana, białka jaj), rózgi z grubszym drutem (gęstsze masy), rózgi krzyżowe (spulchniające do mąki) czy dwubolcowe haki do pizzy (wersja wzmocniona AR PIZZA).

HAK zawsze wykonywany jest ze stali nierdzewnej i wygięty tak, aby mógł pracować ze wszystkimi typami ciast. Wygięcie w punkcie 1 nie jest przypadkowe. Ten punkt zaczyna ugniatać ciasto w momencie rozpoczęcia pracy. Punkt 2 odpowiada za prawidłowe ugniatanie i napowietrzanie ciasta w momencie, gdy „wędruje” ono do góry. W punkcie 3 hak kończy zagniatanie ciasta. Finalnie jest ono (dzięki takiemu kształtowi haka) idealnie przygotowane i sprężyste!

RÓZGA wykonana jest ze stali nierdzewnej (kopuła mocująca druty z duraluminium). Geometria rózgi w punkcie 4 dopasowana jest idealnie do średnicy dzieży, a w punkcie 5 do jej spodu tak, aby ubijane produkty były idealnie napowietrzane.

MIESZADŁO wykonane jest w całości z mocnego duraluminium lub stali nierdzewnej (modele 100-140-200L). Mieszadło dopasowane jest idealnie do ścian dzieży w punkcie 6 oraz wyprofilowane tak, aby mieszany produkt nie wychodził z dzieży – punkt 7. W punkcie 8 z kolei poprzeczne łączenia odpowiadają za wytrzymałość łopatki na naprężenia oraz powodują lepsze „zawirowania” w mieszanym produkcie.

ZGARNIAK jest niezbędny przy ubijaniu mas lekkich i mających tendencje do obklejania ścianek dzieży. Aby produkt lepiej rozkładał się w dzieży zastosowano w jej spodzie grzybek (9). Wykorzystanie zgarniaka z wymiennym ostrzem (10) zaoszczędzi czas ubijania i przyspieszy dokładne wymieszanie składników (homogenizację).

 

Dla naszych klientów, którym zależy na szybszym odparowaniu produktu w trakcie gotowania przygotowaliśmy specjalną modyfikację pokrywy kotła. Modyfikacja polega na wycięciu zabudowanej części pokrywy i zastąpieniu jej specjalną bezpieczną kratą, dzięki czemu zyskujemy możliwość szybszego odparowywania produktu w trakcie gotowania z zachowaniem bezpieczeństwa produkcji, gdyż krata uniemożliwia włożenie ręki do kotła. Dodatkowo otwartą kratę możemy w razie potrzeby zamknąć dodatkową pokrywą. Rozwiązanie dostępne jest dla modeli CUCIMIX, CUCIMAX i BASKETT.

 

kociol 1
kociol 2
kociol 3

 

Korzystanie z różnorodnych możliwości przyrządzania potraw to fundament pracy punktów gastronomicznych. Jest to możliwe dzięki urządzeniom, które pozwalają na automatyczne wytworzenie konkretnego dania czy dodatku do niego. Przydaje się to profesjonalistom, którzy w pracy muszą tworzyć smaczne kompozycje szybko, bez utraty walorów smakowych.

 

maszyna do zapraw

Maszyna do zapraw i nie tylko
Jeśli restauracja czy stołówka chce korzystać z własnych produktów, niezbędne będzie urządzenie do pasteryzacji. Przyda się w szczególności do zaprawiania własnych słoików, które można wykorzystywać do celów własnych albo sprzedawać klientom. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. Kocioł do pasteryzacji sprawdzi się przy gotowaniu gęstych zup krem czy na bazie śmietany. Można go wykorzystać do ugotowania bulionu warzywnego lub mięsnego. Dzięki maszynie możliwe będzie ugotowanie dużej ilości jedzenia w temperaturze wrzenia. Proces podlega precyzyjnej kontroli dzięki możliwości umieszczenia specjalnej sondy. Pozwala ona na dokonanie odczytu temperatury w środku słoika jak i wewnątrz gotowanego sosu czy zupy.

Bezpieczne smażenie w oleju i fryturze
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez możliwości smażenia. Jest to czynność, przy której często dochodzi do wypadków jak oparzenia na skutek odprysku czy wylania. Dlatego opłaca się zainwestować w patelnie wychylne, które ograniczają kontakt pracownika ze smażonym produktem spożywczym. Jest to spowodowane m.in. tym, że główna komora smażalni jest zamykana na klapę. Ponadto, zautomatyzowana maszyna nie wymaga nadzoru pracownika kuchni. Po skończonym cyklu smażenia kosze samoistnie podniosą się, emitując jednocześnie dźwięk.

 

kotły warzelne

Wszechstronne kotły warzelne
Niektóre modele urządzeń służą także jako maszyny do produkcji kremów spożywczych. Przydaje się to zwłaszcza, jeśli dany lokal posiada także ofertę wyrobów cukierniczych czy piekarskich. Dzięki tej funkcji, sprzęt służy dodatkowo do produkcji przepysznych kremów czekoladowych lub karmelu. Kupując takie narzędzie, zyskuje się urządzenie wielofunkcyjne. Pozwoli to na zaoszczędzenie przestrzeni oraz środków finansowych. Oprócz wspomnianych wcześniej typów produktów, można w nich przygotować m.in. gulasze czy dania chińskie na bazie makaronu. Wielofunkcyjne urządzenia do gastronomii to cenione rozwiązanie. Posiadając takie zaplecze techniczne, można wydajniej gospodarować czasem pracowników. Nie muszą oni kontrolować zautomatyzowanych maszyn i poświęcają mniej czasu na utrzymanie ich w stanie czystości.