Krajalnica ultrasoniczna ULTRACUT NADO Döinghaus
Krajalnica ultrasoniczna ULTRACUT NADO Döinghaus
Ultracut Nado zapewnia pełną funkcjonalność krajalnicy ultrasonicznej, zachwycając wyrafinowaną technologią cięcia za pomocą ultradźwiękowego ostrza tnącego (sonotrody). Technologia ultradźwięków znalazła szerokie zastosowanie w branży cukierniczej i piekarniczej oraz przy krojeniu produktów spożywczych. Maszyna Nado tnie i porcjuje szeroką gamę produktów na kawałki o dowolnie regulowanej ilości i wielkości. Urządzenie zapewnia doskonałą jakość cięcia okrągłych i kwadratowych produktów. Indywidualne wymiary porcji produktów, segmenty i prędkości cięcia można dowolnie regulować za pomocą intuicyjnie obsługiwanego panelu dotykowego. Produkt jest umieszczany na przenośniku taśmowym przez operatora. Maszyna automatycznie podaje produkty do stacji cięcia. Po zakończeniu procesu cięcia produkt zostanie automatycznie wyprowadzony przez maszynę. Istotną zaletą tej maszyny jest fakt, że urządzenie to może być obsługiwana przez jedną osobę.
Cechy i zalety urządzenia:
- Obudowa i rama maszyny wykonana ze stali nierdzewnej na regulowanych stopach,
- Maszyna może być obsługiwana przez jedną osobę,
- Przezroczyste drzwi wykonane z neutralnego dla żywności tworzywa sztucznego umożliwiają wizualną kontrolę procesu cięcia podczas produkcji,
- Wszystkie drzwi i zdejmowane osłony są wyposażone w wyłączniki bezpieczeństwa,
- Ultradźwiękowa głowica tnąca 20 kHz z tytanową sonotrodą Halfwave szer. 315 mm,
- Servo napędy przemieszczają ultradźwiękową głowicę tnącą do wymaganej pozycji cięcia,
- Żądany wzór cięcia jest wprowadzany za pomocą łatwego w obsłudze ekranu dotykowego,
- Bezobsługowe Servo napędy zapewniają wysoką dynamikę i precyzję ruchu głowicy tnącej,
- Zintegrowany system zarządzania recepturami jest w stanie przechowywać do 99 receptur chronionych hasłem,
- Ekrany funkcyjne ekranu dotykowego są chronione hasłem, aby mieć pewność, że tylko upoważnione osoby mają dostęp do kilku funkcji maszyny,
- Przemysłowe sterowanie PLC,
- Wszelkiego rodzaju ostrzeżenia lub usterki są wyświetlane na wyświetlaczu funkcji wraz z krótkim opisem w celu łatwego i szybkiego wykrycia problemu,
- Higieniczna stacja myjąca ostrze świeżą wodą i suszenie sprężonym powietrzem umożliwiają automatyczne czyszczenie w okresowych odstępach czasu,
- Jesteśmy członkiem EHEDG w celu promowania produkcji bezpiecznej żywności poprzez ulepszanie projektowania w zakresie higieny,
- Cała konstrukcja maszyny jest zoptymalizowana pod kątem wytycznych HACCP,
- Różne bezobsługowe servo napędy do: transportera, osi wzdłużnej, poprzecznej, obrotowej i podnoszącej,
- Transporter taśmowy z mechanicznym napinaniem taśmy,
- Szybka wymiana taśmy,
- Skrobak ze stali nierdzewnej z tacą na odpady,
- Urządzenie do centrowania produktu - do krojenia na tacach / blachach lub do krojenia mrożonych produktów okrągłych; urządzenie służy do zaciśnięcia blach lub jeśli ciasta są twarde i przesuwają się podczas krojenia jako dodatkowe prowadzenie; ciasta okrągłe: w przypadku różnych średnic lub różnych porcji potrzebne są dodatkowe prowadnice.
Produkty i zastosowanie:
- Torty i ciasta prostokątne
- Wymiar 400 x 600 mm, cięcie na płytach i blachach,
- Wysokość produktu: maksymalnie do 70 mm,
- Na płycie lub bezpośrednio na przenośniku,
- Świeże lub lekko mrożone,
- Max. rozmiar płyty 600x800 mm,
- Okrągłe ciasta o średnicy do 300 mm
- Na kartonie lub bezpośrednio na przenośniku,
- Świeże lub lekko mrożone,
- Różne porcje.
Stosowane produkty oraz wszystkie płyty / blachy należy zdefiniować przed złożeniem zamówienia. Grubość stosowanych blach musi być spójna.
- Wymiary produktów: dowolnie regulowane za pomocą programowalnego sterowania,
- Czas cięcia: ok. 1,5 - 2 sekundy / cięcie.
Czas cięcia określono w oparciu o doświadczenie i może się różnić w zależności od produktu. Jakość cięcia zależy od produktu (w tym temperatury, wilgotności i zawartości tłuszczu) oraz odpowiednich ustawień parametrów maszyny i dlatego może odbiegać od wyników testów cięcia wykonanych wcześniej.
- Temperatura produktu: produkty o temperaturze otoczenia, schłodzone lub zamrożone, ale nadal wystarczająco miękkie aby można je było ciąć za pomocą ultradźwięków; jakość cięcia zależy od rodzaju produktu, temperatury, wilgotności i ilości tłuszczu.
Dane techniczne krajalnicy:
- Długość: 3504 mm,
- Szerokość: 1686 mm,
- Wysokość: 1938 mm (+/- 25mm),
- Wysokość robocza: 900 mm,
- Waga: 700kg,
- Szerokość taśmy transportera: 500mm,
- Zasilanie elektryczne: ok. 5 kW, 400V/50Hz /3-fazy/N/PE,
- Woda: ok. 2,5 bar, przy stałym ciśnieniu,
- Sprężone powietrze: ok. 5 bar, przy stałym ciśnieniu,
- Wymiary maszyny mogą się różnić w zależności od ostatecznej konfiguracji urządzenia,
- Maszyna została zaprojektowana w oparciu o niemieckie i europejskie zasady bezpieczeństwa zgodnie z wytycznymi CE.
Opcjonalnie za dopłatą:
- Zdalny Modem Diagnostyczny - Adapter TS z modemem do zdalnej diagnostyki maszyny i wspomagającego rozwiązywania problemów przez serwisantów,
- Dezynfekcja UV - Pojemnik do dezynfekcji w połączeniu ze stacją myjącą służy do sterylizacji powierzchni noża światłem ultrafioletowym. Opcja ta umożliwia, sterowane programem, czyszczenie ostrza podczas procesu cięcia. Cykle czyszczenia można ustawić w ustawieniach parametrów lub przez operatora, naciskając przycisk na panelu sterowania,
- Program do specjalnego krojenia - Rozszerzenie programu do cięcia specjalnych kształtów – wymaga konsultacji i wyjaśnień technicznych,
- System pozycjonowania produktów okrągłych – przeznaczony do produktów mrożonych,
- Moduł produktu okrągłego – dodatek do systemu pozycjonowania, ilość wkładów zależna od rodzaju, wymiarów i ilości krojonych produktów,
- System pozycjonowania tac – dodatkowy system środkujący tace,
- Laser - Wiązki laserowe używane są do wyświetlania dwóch linii laserowych na taśmie przenośnika jako pomoc w regulacji umieszczania produktów na taśmie transportera,
- Centralna jednostka przyłączeniowa - Centralna jednostka przyłączeniowa do sprężonego powietrza, wody i prądu do zainstalowania w pobliżu maszyny.