Kocioł smażąco – gotujący CUCIMIX model 70L, Firex
Gazowy, elektryczny, elektryczny z pakietem cukierniczym kocioł do gotowania i smażenia CUCIMIX 70l Firex.
FIREX seria CUCIMIX 70L to kotły mieszające przeznaczone do obróbki termicznej produktów spożywczych, gdzie można nie tylko gotować (do 100°C), ale także smażyć (do 220°C). Proces obróbki termicznej może być zaprogramowany; urządzenie samodzielnie realizuje recepturę krok po kroku.
Dlaczego CUCIMIX?
- Kocioł ma podwójną funkcjonalność: GOTUJE i SMAŻY w zakresie temperatur od 20 do 220°C,
- Automatyka i możliwość dokładnego, precyzyjnego programowania procesu krok po kroku pozwala na minimalizację obsługi kotła, przez co 1 operator może obsługiwać nawet 2-3 kotły jednocześnie,
- Wygoda pracy; system zgarniaków i mieszadeł nie dopuszcza do uciążliwych przypaleń,
- Duża powierzchnia dolna i niska ściana pozwalają z jednej strony na zwiększenie efektu smażenia/prażenia na płycie a z drugiej strony łatwość pracy,
- Kocioł jest w pełni wychylny a dodatkowo może mieć zainstalowany zawór kulowy do zlewania płynów.
- Sterowanie dotykowe Easy Touch Screen V1 z programowaniem i zapisem HACCP
- 2 czujniki temperatury: produktu oraz medium grzewczego
- Budowa ze stali nierdzewnej AISI304 i AISI316
- Pojemność robocza kotła: 70l
- Zasilanie elektryczne: ~400V 50/60Hz 3N+PE AC
- Moc grzewcza kotła: 9,6kW
- Moc pakietu cukierniczego: 3,0kW
- Obroty zgarniaków: 6-22 obr/min
- Moc silnika zgarniaków: 0,37kW
- Zakres temperatury płyty dolnej: 20 – 200 °C
- Zakres temperatury ścian kotła: 20-130 °C
- Przyłącze wodne: ½”
- Ciśnienie wody (max): 50-300 kPa
- Wymiary kotła wewnątrz: Ø600 h:290
- Wymiary urządzenia: 1000x715x925(1705)
- Waga urządzenia netto: 205kg
- Pojemność robocza kotła: 70l
- Zasilanie elektryczne: ~230V 50Hz 1N+PE AC
- Moc grzewcza kotła: 13,5kW
- Obroty zgarniaków: 6-22 obr/min
- Moc silnika zgarniaków: 0,37kW
- Zakres temperatury płyty dolnej: 20 – 200 °C
- Przyłącze wodne: ½”
- Ciśnienie wody (max): 50-300 kPa
- Wymiary kotła wewnątrz: Ø600 h:290
- Wymiary urządzenia: 1000x830x925(1705)
- Waga urządzenia netto: 215kg
Do jakich produktów najczęściej stosujemy CUCIMIX?
PIEKARNICTWO:
- Zaparzanie ziaren (w wodzie)
- Zaprażanie ziaren (na sucho)
- Farsze kapuściane i mięsne
- Wszelka inna obróbka termiczna wymagająca wysokiej temperatury
CUKIERNICTWO:
- Zaparzanie ciasta
- Budynie i inne kremy mleczne
- Karmele, kajmaki, tofee
- Smażenie powideł
- Gotowanie dżemów
- Prażenie orzechów
- Karmelizacja orzechów
- Wszelka inna obróbka termiczna związana ze smażeniem lub gotowaniem
ŻYWNOŚĆ GOTOWA
- Bigosy
- Gulasze
- Kasze
- Farsze pieczarkowe
- Sosy np. sos mięsny bolognese
- Smażone mięso mielone jako farsz
- Świeżonka; kawałki mięsa z cebulą w sosie
- Smażenie cebuli
- Wytapianie smalcu
- Gotowanie zup i dań jednogarnkowych
- Gotowanie ziemniaków czy to na farsz czy na puree (znakomity efekt w Autoclave)
- Smażenie i gotowanie warzyw i owoców
- Wszelka inna obróbka termiczna związana ze smażeniem, duszeniem czy gotowaniem
Gazowy kocioł do gotowania i smażenia z dodatkowym pakietem cukierniczym CUCIMIX 70l Firex