Kocioł elektryczny CUCIMIX 90-310 Firex
Elektryczny kocioł do smażenia i gotowania bez dodatkowego pakietu cukierniczego do modeli 90-130-180-310L CUCIMIX FIREX
FIREX seria CUCIMIX 90-310L to przemysłowe kotły mieszające przeznaczone do obróbki termicznej produktów spożywczych, gdzie można nie tylko gotować (do 100°C) ale także smażyć (do 220°C). Proces obróbki termicznej może być zaprogramowany; urządzenie samodzielnie realizuje recepturę krok po kroku.
Dlaczego CUCIMIX?
- Kocioł ma podwójną funkcjonalność: GOTUJE i SMAŻY w zakresie temperatur od 20 do 220°C,
- Kocioł ma też funkcję (opcjonalnie) AUTOCLAVE a więc może gotować w nadciśnieniu pary 0,5bar – co jest bardzo przydatne przy gotowaniu włókien, mięsa, bulw skracając proces i oszczędzając energię, dając jednocześnie lepszy produkt finalny (można nie używać wody),
- Automatyka i możliwość dokładnego, precyzyjnego programowania procesu krok po kroku pozwala na minimalizację obsługi kotła, przez co 1 operator może obsługiwać nawet 2-3 kotły jednocześnie,
- Wygoda pracy; system zgarniaków i mieszadeł nie dopuszcza do uciążliwych przypaleń,
- Duża powierzchnia dolna i niska ściana pozwalają z jednej strony na zwiększenie efektu smażenia/prażenia na płycie a z drugiej strony łatwość pracy,
- Kocioł jest w pełni wychylny a dodatkowo może mieć zainstalowany zawór kulowy do zlewania płynów.
- Sterowanie dotykowe Easy Touch Screen V1 z programowaniem i zapisem HACCP
- 2 czujniki temperatury: produktu oraz medium grzewczego
- Budowa ze stali nierdzewnej AISI304 i AISI316
- Pojemności modeli: 90 - 130 - 180 - 310L
- Moc zainstalowana: 13,5 - 13,5 - 21 - 29KW
- Zasilanie: ~400 50/60Hz
- Obroty zgarniaków: 6-21 / 6-18 / 6-14 / 4-10 obr/min
- Wymiary kotła wewnątrz: od ø70 cm, h:30 cm do ø100 cm, h:45cm
Do jakich produktów najczęściej stosujemy CUCIMIX?
PIEKARNICTWO:
- Zaparzanie ziaren (w wodzie)
- Zaprażanie ziaren (na sucho)
- Farsze kapuściane i mięsne
- Wszelka inna obróbka termiczna wymagająca wysokiej temperatury
CUKIERNICTWO:
- Zaparzanie ciasta
- Budynie i inne kremy mleczne
- Karmele, kajmaki, tofee
- Smażenie powideł
- Gotowanie dżemów
- Prażenie orzechów
- Karmelizacja orzechów
- Wszelka inna obróbka termiczna związana ze smażeniem lub gotowaniem
ŻYWNOŚĆ GOTOWA
- Bigosy
- Gulasze
- Kasze
- Farsze pieczarkowe
- Sosy np. sos mięsny bolognese
- Smażone mięso mielone jako farsz
- Świeżonka; kawałki mięsa z cebulą w sosie
- Smażenie cebuli
- Wytapianie smalcu
- Gotowanie zup i dań jednogarnkowych
- Gotowanie ziemniaków czy to na farsz czy na puree (znakomity efekt w Autoclave)
- Smażenie i gotowanie warzyw i owoców
- Wszelka inna obróbka termiczna związana ze smażeniem, duszeniem czy gotowaniem
Elektryczny kocioł do smażenia i gotowania bez dodatkowego pakietu cukierniczego do modeli 90-130-180-310L CUCIMIX FIREX