Kocioł elektryczny CUCIMIX 90-310 Firex

Czas realizacji zamówienia:
12-14 tygodni
SKU
FIR_CBTE090-310V1
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

Elektryczny kocioł do smażenia i gotowania bez dodatkowego pakietu cukierniczego do modeli 90-130-180-310L CUCIMIX FIREX

FIREX seria CUCIMIX 90-310L to przemysłowe kotły mieszające przeznaczone do obróbki termicznej produktów spożywczych, gdzie można nie tylko gotować (do 100°C) ale także smażyć (do 220°C). Proces obróbki termicznej może być zaprogramowany; urządzenie samodzielnie realizuje recepturę krok po kroku.

Dlaczego CUCIMIX?

  • Kocioł ma podwójną funkcjonalność: GOTUJE i SMAŻY w zakresie temperatur od 20 do 220°C,
  • Kocioł ma też funkcję (opcjonalnie) AUTOCLAVE a więc może gotować w nadciśnieniu pary 0,5bar – co jest bardzo przydatne przy gotowaniu włókien, mięsa, bulw skracając proces i oszczędzając energię, dając jednocześnie lepszy produkt finalny (można nie używać wody),
  • Automatyka i możliwość dokładnego, precyzyjnego programowania procesu krok po kroku pozwala na minimalizację obsługi kotła, przez co 1 operator może obsługiwać nawet 2-3 kotły jednocześnie,
  • Wygoda pracy; system zgarniaków i mieszadeł nie dopuszcza do uciążliwych przypaleń,
  • Duża powierzchnia dolna i niska ściana pozwalają z jednej strony na zwiększenie efektu smażenia/prażenia na płycie a z drugiej strony łatwość pracy,
  • Kocioł jest w pełni wychylny a dodatkowo może mieć zainstalowany zawór kulowy do zlewania płynów.
  • Sterowanie dotykowe Easy Touch Screen V1 z programowaniem i zapisem HACCP
  • 2 czujniki temperatury: produktu oraz medium grzewczego
  • Budowa ze stali nierdzewnej AISI304 i AISI316
  • Pojemności modeli: 90 - 130 - 180 - 310L
  • Moc zainstalowana: 13,5 - 13,5 - 21 - 29KW
  • Zasilanie: ~400 50/60Hz
  • Obroty zgarniaków: 6-21 / 6-18 / 6-14 / 4-10 obr/min
  • Wymiary kotła wewnątrz: od ø70 cm, h:30 cm do ø100 cm, h:45cm


Do jakich produktów najczęściej stosujemy CUCIMIX?

PIEKARNICTWO:

  • Zaparzanie ziaren (w wodzie)
  • Zaprażanie ziaren (na sucho)
  • Farsze kapuściane i mięsne
  • Wszelka inna obróbka termiczna wymagająca wysokiej temperatury

CUKIERNICTWO:

  • Zaparzanie ciasta
  • Budynie i inne kremy mleczne
  • Karmele, kajmaki, tofee
  • Smażenie powideł
  • Gotowanie dżemów
  • Prażenie orzechów
  • Karmelizacja orzechów
  • Wszelka inna obróbka termiczna związana ze smażeniem lub gotowaniem

ŻYWNOŚĆ GOTOWA

  • Bigosy
  • Gulasze
  • Kasze
  • Farsze pieczarkowe
  • Sosy np. sos mięsny bolognese
  • Smażone mięso mielone jako farsz
  • Świeżonka; kawałki mięsa z cebulą w sosie
  • Smażenie cebuli
  • Wytapianie smalcu
  • Gotowanie zup i dań jednogarnkowych
  • Gotowanie ziemniaków czy to na farsz czy na puree (znakomity efekt w Autoclave)
  • Smażenie i gotowanie warzyw i owoców
  • Wszelka inna obróbka termiczna związana ze smażeniem, duszeniem czy gotowaniem

Elektryczny kocioł do smażenia i gotowania bez dodatkowego pakietu cukierniczego do modeli 90-130-180-310L CUCIMIX FIREX