PLN

Kocioł do obróbki termicznej 350l Basic Roboqbo

Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
RBQ_350-4_BASIC_001
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

Kocioł do obróbki termicznej z zewnętrznym agregatem parotwórczym, wersja BASIC, model 350-4 Roboqbo

ALL IN ONE… ONE FOR ALL… …to motto mówi samo za siebie, gdyż urządzenie ROBOQBO to wszystkie procesy w jednym urządzeniu i zarazem jedno urządzenie do wielu zastosowań od produkcji żywności w piekarniach, cukierniach, gastronomii czy przemyśle spożywczym po produkcję kosmetyków czy przemysł farmaceutyczny.

Urządzenia od modelu QBO120 do modelu QBO860, to urządzenia stricte przemysłowe, bez zintegrowanego generatora pary, zasilane z oddzielnego źródła pary technicznej (agregat dedykowany lub kotłowania parowa). Urządzenia te mają wiele opcji, dostosowujących je do konkretnego produktu lub grupy produktów.

Urządzenia każdorazowo są konfigurowane indywidualnie, stąd konieczne jest poznanie przez nas Państwa procesu, Państwa produktów oraz Państwa potrzeb.

Jakie procesy możemy przeprowadzić w ROBOQBO?

  • ROZDRABNIANIE, nawet do frakcji 20µ dzięki zastosowaniu wysokich obrotów oraz noża z ząbkowanym bądź gładkim ostrzem emulsyfikacja nie jest problemem,
  • SCHŁADZANIE, które jest niezbędne przy mieleniu produktów na zimno np. pesto z rukoli, mąka migdałowa itp. Szybkie schładzanie umożliwia również pasteryzację produktów,
  • GOTOWANIE SFERYCZNE czyli w temperaturze ~100°C,
  • GOTOWANIE NADCIŚNIENIOWE czyli w temperaturze do ~120°C z ciśnieniem w kotle tj. znacznie przyspieszające gotowanie niektórych produktów,
  • GOTOWANIE PODCIŚNIENIOWE w częściowej próżni, gdzie woda wrze już w okolicach 65°C,
  • VACUUM STATYCZNE oraz DYNAMICZNE, umożliwiające zachowanie naturalnych (nieutlenionych) kolorów oraz bardzo szybką koncentrację produktu,
  • PRZYŚPIESZONA KANDYZACJA z zastosowaniem vacuum oraz specjalnego kosza do kandyzacji owoców, proces można znacznie przyspieszyć,
  • HOMOGENIZACJA za pomocą specjalnego młynu kulowego BILLA, za pomocą którego można przygotować np. krem czekoladowy a’la nutella,
  • Elektroniczny panel sterujący z pełnym komputerem oraz możliwością ustawienia wielofunkcyjnych programów gotowania,
  • Zaawansowany system self - checking, monitorujący pracę urządzenia i informujący o błędach.

Najważniejsze cechy urządzenia:

  • Obróbka termiczna w nadciśnieniu do max. 120ºC,
  • Obróbka termiczna w podciśnieniu VACUUM, gdzie punkt wrzenia osiągamy już od temperatury 55ºC,
  • Statyczne VACUUM, które zapobiega utlenianiu produktów w trakcie obróbki termicznej oraz powoduje „przytrzymanie” temperatury podczas mielenia produktu na zimno,
  • Szybkie osiąganie zadanej temperatury dzięki płaszczowi parowemu,
  • Szybki proces wymiany wody w płaszczu, co umożliwia bardzo szybkie przejście z procesu gotowania do procesu chłodzenia,
  • Możliwość podłączenia dodatkowo wody lodowej, aby osiągnąć niższe wartości przy chłodzeniu produktów,
  • Szybkie obroty noża tnącego umożliwiające emulsyfikację czy homogenizację produktów,
  • Możliwość pracy z narzędziami mieszającymi na niskich obrotach, tak aby zachować cząstki produktów w trakcie obróbki termicznej,
  • Napowietrzanie produktów w procesie obróbki za pomocą narzędzia Aeroqbo,
  • Nowoczesne gotowanie wielopoziomowe w specjalistycznym koszu,
  • Młyn kulowy umożliwiający lepsze połączenie cząsteczek tłuszczu i wody np. przy produkcji kremów czekoladowych,
  • Kandyzowanie owoców w ciągu zaledwie 8h dzięki zastosowaniu kosza do kandyzacji i procesu VACUUM,
  • Trzy stopniowy system mycia; zimny, gorący i wyparzanie oraz mycie w protokole CIP,
  • Tensometry wagowe,
  • Możliwość pobierania próbek produktu w trakcie procesu,
  • Zintegrowany z urządzeniem refraktometr,
  • System ciśnieniowego opróżniania zbiornika z produktu za pomocą zaworu pneumatycznego,
  • System klasycznego opróżniania zbiornika z produktu za pomocą wychyłu >90º,
  • Zaawansowany system self - checking, monitorujący pracę urządzenia i informujący o błędach,
  • Możliwość zdalnej diagnozy serwisowej za pomocą połączenia WF-FI,
  • Możliwość integracji systemu z komputerem zewnętrznym w celu zarządzania recepturami online.

Dane techniczne:

  • pojemność: 350L,
  • max. załadunek: 250kg,
  • min. szacowana wydajność: 84-1120 kg/h,
  • prędkość obrotowa min/max: 30/1000 obr/min,
  • moc przyłączeniowa: 45kW.

Kocioł do obróbki termicznej Roboqbo