PLN

Kocioł do obróbki termicznej 70l Base Roboqbo

Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
RBQ_70-4_BASE_000
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

Kocioł do obróbki termicznej z własnym agregatem parotwórczym, wersja BASIC, model 70-4 Roboqbo

ALL IN ONE… ONE FOR ALL… …to motto mówi samo za siebie, gdyż urządzenie ROBOQBO to wszystkie procesy w jednym urządzeniu i zarazem jedno urządzenie do wielu zastosowań od produkcji żywności w piekarniach, cukierniach, gastronomii czy przemyśle spożywczym po produkcję kosmetyków czy przemysł farmaceutyczny.

 

Jakie procesy możemy przeprowadzić w ROBOQBO?

  • ROZDRABNIANIE, nawet do frakcji 20µ dzięki zastosowaniu wysokich obrotów oraz noża z ząbkowanym bądź gładkim ostrzem emulsyfikacja nie jest problemem,
  • SCHŁADZANIE, które jest niezbędne przy mieleniu produktów na zimno np. pesto z rukoli, mąka migdałowa itp. Szybkie schładzanie umożliwia również pasteryzację produktów,
  • GOTOWANIE SFERYCZNE czyli w temperaturze ~100°C,
  • GOTOWANIE NADCIŚNIENIOWE czyli w temperaturze do ~120°C z ciśnieniem w kotle tj. znacznie przyspieszające gotowanie niektórych produktów,
  • GOTOWANIE PODCIŚNIENIOWE w częściowej próżni, gdzie woda wrze już w okolicach 65°C,
  • VACUUM STATYCZNE oraz DYNAMICZNE, umożliwiające zachowanie naturalnych (nieutlenionych) kolorów oraz bardzo szybką koncentrację produktu,
  • PRZYŚPIESZONA KANDYZACJA z zastosowaniem vacuum oraz specjalnego kosza do kandyzacji owoców, proces można znacznie przyspieszyć,
  • HOMOGENIZACJA za pomocą specjalnego młynu kulowego BILLA, za pomocą którego można przygotować np. krem czekoladowy a’la nutella,
  • Elektroniczny panel sterujący z pełnym komputerem oraz możliwością ustawienia wielofunkcyjnych programów gotowania,
  • Zaawansowany system self - checking, monitorujący pracę urządzenia i informujący o błędach.

 

Najważniejsze cechy urządzenia:

  • Obróbka termiczna w nadciśnieniu do max. 120ºC,
  • Obróbka termiczna w podciśnieniu VACUUM, gdzie punkt wrzenia osiągamy już od temperatury 55ºC,
  • Statyczne VACUUM, które zapobiega utlenianiu produktów w trakcie obróbki termicznej oraz powoduje „przytrzymanie” temperatury podczas mielenia produktu na zimno,
  • Szybkie osiąganie zadanej temperatury dzięki płaszczowi parowemu,
  • Szybki proces wymiany wody w płaszczu, co umożliwia bardzo szybkie przejście z procesu gotowania do procesu chłodzenia,
  • Możliwość podłączenia dodatkowo wody lodowej, aby osiągnąć niższe wartości przy chłodzeniu produktów,
  • Szybkie obroty noża tnącego umożliwiające emulsyfikację czy homogenizację produktów,
  • Możliwość pracy z narzędziami mieszającymi na niskich obrotach, tak aby zachować cząstki produktów w trakcie obróbki termicznej,
  • Napowietrzanie produktów w procesie obróbki za pomocą narzędzia Aeroqbo,
  • Nowoczesne gotowanie wielopoziomowe w specjalistycznym koszu,
  • Młyn kulowy umożliwiający lepsze połączenie cząsteczek tłuszczu i wody np. przy produkcji kremów czekoladowych,
  • Kandyzowanie owoców w ciągu zaledwie 8h dzięki zastosowaniu kosza do kandyzacji i procesu VACUUM,
  • Trzy stopniowy system mycia; zimny, gorący i wyparzanie oraz mycie w protokole CIP,
  • Tensometry wagowe,
  • Możliwość pobierania próbek produktu w trakcie procesu,
  • Zintegrowany z urządzeniem refraktometr,
  • System ciśnieniowego opróżniania zbiornika z produktu za pomocą zaworu pneumatycznego,
  • System klasycznego opróżniania zbiornika z produktu za pomocą wychyłu >90º,
  • Zaawansowany system self - checking, monitorujący pracę urządzenia i informujący o błędach,
  • Możliwość zdalnej diagnozy serwisowej za pomocą połączenia WF-FI,
  • Możliwość integracji systemu z komputerem zewnętrznym w celu zarządzania recepturami online.

Dane techniczne:

  • pojemność: 70L,
  • max. załadunek: 45kg,
  • min. szacowana wydajność: 170-220 kg/h,
  • prędkość obrotowa min/max: 30/2000 obr/min,
  • moc przyłączeniowa: 58kW,

Kocioł do obróbki termicznej Roboqbo