Czekoladziarka CHOCOSPRAY 100 Bakon Food Equipment
Czekoladziarka CHOCOSPRAY 100/ 100 TWIN Bakon Food Equipment
CHOCOSPRAY 100 / CHOCOSPRAY 100 TWIN to kompaktowe urządzenia do bezpośredniego rozpylania (glazurowania) czekolady (mieszanki lub pokrycia) i innych podobnych mas bezpośrednio z otwartego podgrzewanego zbiornika. Maszyna doskonale nadaje się do szybkiej, efektownej, natryskowej dekoracji masami na bazie tłuszczu kokosowego - dekoracji ciast, powlekania kawałków marcepanu masłem kakaowym, efektu weluru, delikatnego sprayu oraz pasków. W celu uniknięcia zastygania czekolady oraz zachowania jej stałej temperatury i gotowości do pracy, zbiorniki mas są podgrzewane za pomocą systemu cyrkulacji gorącego powietrza, którego temp. jest regulowana cyfrowo, natomiast przewody i uchwyt pistoletu podgrzewane są elektrycznie. Występują dwie wersje: z jednym pojemnikiem i pistoletem lub z dwoma pojemnikami i pistoletami (wersja TWIN).
Jako opcje dodatkowe można zakupić kompresor lub mobilną podstawę jezdną.
Najważniejsze cechy urządzenia:
- Do rozpylania można używać każdego rodzaju czekolady lub podobnej masy,
- Rozpylanie odbywa się bezpośrednio z otwartego zbiornika, podgrzewanego za pomocą obiegu gorącego powietrza,
- System ogrzewania zamknięty - ogrzewane powietrze znajduje się w systemie cyrkulacji dla zapewnienia stabilnych warunków pracy z masą,
- Podgrzewany elektrycznie wąż,
- Końcówka pistoletu, odwieszona na uchwyt, ogrzewana w trakcie pracy maszyny,
- Stabilna temperatura regulowana przy pomocy sterowania cyfrowego,
- Oddzielnie regulowane ciśnienie masy i powietrza,
- Pistolet działa na zasadzie tzw. systemu airmix “powietrza mieszanego” - technologia natrysku produktu z mieszaniem powietrza i niskim ciśnieniem,
- Różne możliwości dekoracji dzięki osobnej regulacji ciśnienia cieczy i ciśnienia powietrza (efekt aksamitny, linie lub drobny spray).
Zalety urządzenia:
- Czekolada zawsze gotowa do użycia,
- Mobilna i kompaktowa konstrukcja,
- Przyjazna w użyciu maszyna - intuicyjna i prosta obsługa,
- Wysoka wydajność dzięki oszczędnemu używaniu masy,
- Solidne wykonanie maszyny w standardzie higienicznym HACCP,
- Ergonomiczna konstrukcja pozwala na łatwe utrzymanie czystości,
- Urządzenie mobilne – jezdne lub w wersji stołowej.
Dane techniczne:
- Wydajność: zależna od gęstości masy, ok. 400 cm³/min,
- Konstrukcja obudowy wykonana ze stali nierdzewnej,
- Sterowanie mieszane: manualne i elektroniczne,
- Wymiary: 380x405x410mm, TWIN 380x505x410mm,
- Zasilanie powietrzem: ciśnienie robocze 6 bar,
- Zasilanie elektryczne: 220/50Hz, 0,5kW (model Twin 2 x 0,5kW),
- Masa: ok. 22kg bez opcjonalnej podstawy jezdnej,
- Wąż elastyczny: długość: 1,8 m.