Czekoladziarka CHOCO Bakon Food Equipment
Czekoladziarka CHOCO Bakon Food Equipment
Czekoladziarka CHOCO to kompaktowe urządzenie do bezpośredniego rozpylania (glazurowania) czekolady (mieszanki lub pokrycia) i innych podobnych mas bezpośrednio z otwartego podgrzewanego zbiornika. Maszyna doskonale nadaje się do szybkiej, efektownej, natryskowej dekoracji masami na bazie tłuszczu kokosowego - dekoracji ciast, powlekania kawałków marcepanu masłem kakaowym, efektu weluru, delikatnego sprayu oraz pasków. W celu uniknięcia zastygania czekolady oraz zachowania jej stałej temperatury i gotowości do pracy, zbiorniki mas są podgrzewane za pomocą systemu cyrkulacji gorącego powietrza, którego temp. jest regulowana cyfrowo, natomiast przewody i uchwyt pistoletu podgrzewane są elektrycznie. Występują dwie wersje: CHOCO 1 z jednym pojemnikiem i pistoletem lub CHOCO 2 z dwoma pojemnikami i pistoletami.
Jako opcje dodatkowe można zakupić kompresor lub mobilną podstawę jezdną.
Najważniejsze cechy urządzenia:
- Do rozpylania można używać każdego rodzaju czekolady lub podobnej masy,
- Natrysk odbywa się za pomocą pistoletu, który ma wiele możliwości regulacji,
- 1 lub 2 pojemniki na masę, podgrzewane za pomocą obiegu gorącego powietrza,
- System ogrzewania zamknięty - ogrzewane powietrze znajduje się w systemie cyrkulacji dla zapewnienia stabilnych warunków pracy z masą,
- Podgrzewany elektrycznie wąż,
- Końcówka pistoletu, odwieszona na uchwyt, ogrzewana w trakcie pracy maszyny,
- Stabilna temperatura regulowana przy pomocy sterowania cyfrowego,
- Oddzielnie regulowane ciśnienie masy i powietrza,
- Pistolet działa na zasadzie tzw. systemu airmix “powietrza mieszanego” - technologia natrysku produktu z mieszaniem powietrza i niskim ciśnieniem (2 pistolety w komplecie),
- Różne możliwości dekoracji dzięki osobnej regulacji ciśnienia cieczy i ciśnienia powietrza (efekt aksamitny, linie lub drobny spray).
Zalety urządzenia:
- Czekolada zawsze gotowa do użycia,
- Mobilna i kompaktowa konstrukcja,
- Przyjazna w użyciu maszyna - intuicyjna i prosta obsługa,
- Wysoka wydajność dzięki oszczędnemu używaniu masy,
- Solidne wykonanie maszyny w standardzie higienicznym HACCP,
- Ergonomiczna konstrukcja pozwala na łatwe utrzymanie czystości,
- Urządzenie mobilne – wersja stołowa lub w opcji jezdnej na podstawie.
Dane techniczne:
- Wymiary: CHOCO 1: 410 x 405 x 380 mm, CHOCO 2: 410 x 515 x 380 mm,
- Waga: CHOCO 1: 16kg, CHOCO 2: 20kg bez opcjonalnej podstawy jezdnej,
- Zasilanie elektryczne: 230 VAC + N + PE, 50/60 Hz,
- Moc: CHOCO 1: 475W, CHOCO 2: 525W,
- Wydajność: zależna od gęstości masy, max. CHOCO 1: 0,6L/min, CHOCO 2: 1,2L/min,
- Pojemność zbiornika: CHOCO 1: 1x1 litr, CHOCO 2: 2x1 litr,
- Konstrukcja obudowy wykonana ze stali nierdzewnej,
- Sterowanie mieszane: manualne i elektroniczne,
- Zasilanie powietrzem: urządzenie wymaga zewnętrznego kompresora powietrza,
- Wymagane przyłącze powietrza 6 bar,
- Podgrzewany wąż elastyczny: CHOCO 1: 1 sztuka lub CHOCO 2: 2 sztuki, długość: ok. 1,8 m,
- Zakres temperatury: 0-60°C.