Czekoladziarki, pomadziarki i żelownice

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 30

na stronę
Ustaw kierunek malejący
  1. Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 10 Bakon Food Equipment
    Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 10 Bakon Food Equipment
    8 643,70 zł 10 631,75 zł
  2. Urządzenie do natrysku masy Bazz 11 Bakon Food Equipment
    Urządzenie do natrysku masy Bazz 11 Bakon Food Equipment
    8 643,70 zł 10 631,75 zł
  3. Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 30 Bakon Food Equipment
    Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 30 Bakon Food Equipment
    18 227,90 zł 22 420,32 zł
  4. Urządzenie do natrysku masy Bazz 33 Bakon Food Equipment
    Urządzenie do natrysku masy Bazz 33 Bakon Food Equipment
    18 227,90 zł 22 420,32 zł
  5. Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 40 Bakon Food Equipment
    Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 40 Bakon Food Equipment
    15 227,24 zł 18 729,51 zł
  6. Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 45 Bakon Food Equipment
    Urządzenie do natrysku emulsji Bazz 45 Bakon Food Equipment
    22 079,50 zł 27 157,78 zł
  7. Urządzenie do natrysku masy Bazz 50 Bakon Food Equipment
    Urządzenie do natrysku masy Bazz 50 Bakon Food Equipment
    24 901,02 zł 30 628,25 zł
  8. Urządzenie natryskujące SIROMIX Bakon Food Equipment
    Urządzenie natryskujące SIROMIX Bakon Food Equipment
    13 256,66 zł 16 305,69 zł
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 30

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Jedną z funkcji dekoracji cukierniczej jest zachowanie właściwości wnętrza, charakteru i smaku wyrobu oraz ograniczenie parowania i wydłużenie świeżości przez pokrycie warstwą ochronnego żelu lub kremu. Pod określeniem dekoracja cukiernicza kryje się też bardzo ważne zadanie – wizualny efekt, który wpływa na decyzje zakupowe klientów, a tym samym efekt finansowy cukierni.

Czekoladziarki

Czekoladziarki Bakon to małe urządzenia zapewniające szybki i efektowny natrysk na dowolny produkt masami na bazie tłuszczu kokosowego. Urządzenia te pozwalają na tworzenie dekoracji z efektem weluru, delikatnego sprayu lub pasków. Natryskiwana masa jest utrzymywana w gotowości do pracy i zabezpieczona przed zastyganiem dzięki cyrkulacji gorącego powietrza wokół zbiornika masy roboczej oraz podgrzewanym przewodom i uchwytom pistoletów. Firma Bakon produkuje dwie wersje czekoladziarek: z jednym pojemnikiem i pistoletem lub z dwoma pojemnikami i pistoletami (wersja TWIN).

Pomadziarki

Pomadziarki pozwalają na usprawnienie pracy oraz generowanie oszczędności poprzez zmniejszenie zużycia i ograniczenie strat surowców. O szybkości pracy pomadziarek świadczą przykładowe wydajności osiągane przez urządzenia NBS Schumann – dekoracja 1000 ciastek lukrowanych w około 35 minut, pokrycie pomadą wyrobów układanych na blasze w około 1,5 minuty, pokrycie pełną glazurą 50-60 sztuk wyrobów na minutę lub nawet 900 sztuk na godzinę przy ręcznej obsłudze.

Pokrycie produktu może mieć różne formy: pełne lub bardziej oszczędne, z efektem skórki pomarańczowej, przyprószenia śniegiem, granulacji, nakrapiania, nitkowe, krzyżowe w kratkę, falowane czy rotacyjne. W zależności od producenta i modelu urządzenia może zostać zastosowana technika natrysku (Bakon) bądź oblewania kurtynowego (NBS Schumann).

Żelownice

Żelownice to urządzenia, które natryskowo glazurują wyroby, nadając im atrakcyjny wygląd i przedłużając trwałość produktów poprzez ograniczanie ich obsychania. Żelownice sprawdzają się nawet w najmniejszych cukierniach – przy niskiej wydajności produkcji rekomendowane są przede wszystkim żelownice nablatowe. W zależności od modelu mogą być wyposażone w jeden lub dwa pistolety, montowane po wybranej stronie maszyny. Do wysokowydajnych i zautomatyzowanych linii produkcyjnych wstawia się przemysłowe moduły natryskujące za pomocą dysz, w których produkty są przesuwane na transporterze.

Żelownice Bakon umożliwiają odczyt ustawionych parametrów oraz rzeczywistych, aktualnych wartości. Ułatwieniem w organizacji czynności glazurowania jest dozowanie właściwie każdego rodzaju żelu wprost z jego opakowania.

Urządzenia do natrysku emulsji i syropów

HERT dostarcza również maszyny skonstruowane w celu precyzyjnej aplikacji zimnych, płynnych substancji, emulsji jajowej lub tłuszczowej, mleka, wody i syropów na wyroby. Powierzchnie natryskiwane są dokładnie, równomiernie oraz bardzo delikatnie. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań surowiec nakładany jest tylko tam, gdzie jest to konieczne, przy jak najmniejszym nadmiarze natrysku.

Maszyny natryskujące Bakon pobierają surowiec bezpośrednio z opakowania, co jest rozwiązaniem wygodnym, bardzo higienicznym i spełniającym wymagania HACCP. W zależności od modelu urządzenia natrysk może odbywać się miejscowo pistoletem lub za pomocą dysków rozpylających mgłę nad produktami na transporterze wielożyłowym.

Stacje wykańczania ciast i tortów oraz dozowniki uniwersalne

Stacje wykańczania ciast i tortów to wyspecjalizowany rodzaj dozowników. W porównaniu do ręcznego wykonywania tych czynności urządzenia te zapewniają szybkie, powtarzalne i tańsze nakładanie warstwy kremu lub nadzienia na powierzchnie poziome oraz boczne bądź rozpylanie syropu w celu nasączania blatów. Nakładanie warstwy kremu lub śmietany na wierzch lub boki tortów może być gładkie lub w rozety.

Istnieje możliwość rozszerzenia funkcjonalności typowych dozowników i uniwersalnych multistacji za pomocą licznych, dostępnych akcesoriów, dysz, końcówek i pistoletów. Dzięki temu urządzenia mogą być wykorzystywane do wielu czynności w tym składania, napełniania, warstwowania, zaciągania kremem czy dekorowania tortów i ciast oraz do wykańczania i dekoracji innych wyrobów.

Urządzenia do dekoracji cukierniczych

Maszynowe nakładanie warstw surowca na wyrób zwiększa precyzję i ogranicza straty. Maszyny do dekoracji cukierniczych umożliwiają szybkie, proste, czyste, dokładne i powtarzalne dozowanie produktu z regulacją wielkości dozy od bardzo małej do dużej. W HERT szczególnie polecamy urządzenia marki Unifiller i Bakon. Cechą odróżniającą je od konkurencji jest przede wszystkim konstrukcja, zapewniająca wyjątkowo szybką zmianę konfiguracji lub rozebranie do czyszczenia maszyny i ponowne jej złożenie, bez konieczności użycia narzędzi. Ponadto wszystkie części robocze maszyny mogą być myte w zmywarce.

Maszyny do dekoracji Unifiller mogą pracować samodzielnie jako urządzenia wolnostojące lub jako element zintegrowany w zautomatyzowanej linii produkcyjnej. Urządzenia Unifiller mogą dozować porcje pojedynczo, wielokrotnie lub w trybie ciągłym. Urządzenia Unifiller i Bakon wyróżniają się wśród podobnych urządzeń delikatnym traktowaniem mas, bez niszczenia ich struktury, również z cząsteczkami. Wydajności konkretnych urządzeń są zmienne i uzależnione od rodzaju wyrobu, konsystencji dozowanej masy oraz wielkości porcji i produktu. Obsługę ułatwia także oprogramowanie maszyn umożliwiające zapamiętywanie receptur.

Inwestycja w urządzenia do dekoracji cukierniczych i wykańczania wyrobów ma podstawy ekonomiczne nawet przy najmniejszej skali produkcji. Doradcy HERT zapewniają wsparcie przy doborze optymalnych rozwiązań i urządzeń do konkretnej lub planowanej produkcji oraz stanowisk pracy w cukierniach o różnej wydajności i zakresie asortymentu. Jako lider w branży posiadamy ogromne doświadczenie i szeroką wiedzę na temat usprawniania oraz automatyzacji dozowania i wykańczania produktów. Oferujemy zarówno wyposażenie cukierni w całe linie technologiczne, jak i dostarczenie drobnych narzędzi usprawniających pracę, jak pneumatyczna szpryca do wyciskania ciastek i innych ciężkich mas.