Selecta

Linia do bułek Selecta

Opis urządzenia / zastosowanie

Mała, niewymagająca dużej powierzchni, automatyczna linia do produkcji bułek o wysokiej wydajności i szerokiej palecie wyrobów produkowana przez WP Technologies. Selecta służy do formowania okrągłych bułek gładkich i stemplowanych oraz produktów wydłużanych, nacinanych i nienacinanych, np. pączki, kajzerki, słoneczka, piłki, rozetki, ze znakiem chałki imitującym ręcznie wypleciony produkt, hamburgery, bułki na hot-dogi, bagiety i wiele innych w zakresie gramatur 30–90  g (produkty stemplowane do 65  g) i wydajności 3.200-9.000 szt./h w zależności od ilości rzędów (max 2.000 szt./h/rząd) i kształtu produktów. Istnieje możliwość stworzenia własnego, unikalnego znaku stemplowanego na bułce. Ciasto poddawane jest delikatnej, bezstresowej obróbce zgodnie z założeniem inżynierów WP Bakery Group, aby obróbka mechaniczna ciast dawała efekty jak najbardziej zbliżone do pracy rąk ludzkich. W skład linii do bułek wchodzą: dzielarko-zaokrąglarka Multimatic, Selecta: dwuczęściowa garownia, wydłużarka, stemplarka, moduł formujący, stacja nacinająca.

Główne zalety urządzenia

  • Automatyczne włączanie i wyłączanie modułów dzięki wykrywaniu kęsów ciasta – oszczędność energii, mąki, dłuższa żywotność urządzenia.
  • Zmienna wydajność – zawsze optymalne czasy garowania i odpoczynku; garowanie między wydłużarką a nacinarką 6 min.; całkowity czas garowania od głowicy do stemplarni 12 min.
  • Automatyczna regulacja gramatury.
  • Pneumatyczna nacinarka do wzdłużnego nacinania kęsów ciasta z ręczną regulacją głębokości nacięcia (pełna precyzja).
  • Głowica rewolwerowa albo dla 4 rzędów stałych stempli lub wymiennych listw ze stemplami - produkcja różnorodnego asortymentu (właściwie nieograniczona liczba rodzajów znaków, w tym indywidualne wg unikalnego projektu) przy krótkim czasie przezbrajania.
  • Możliwość zwiększenia automatyzacji: podłączenie załadunku do blach - dostosowanie do podłączenia Robotera oraz o boczna stacja wyjściowa, np. na rogalikarkę.

Dane techniczne


     SELECTA BASIC  SELECTA STANDARD  SELECTA STANDARD plus
 Wydajność godzinowa*
(szt./godz.)
Produkty formowe –
5-rzędowe
4.500 6.000 7.500
Bułki nacinane
– 4-rzędowe
3.600 4.800 6.000
Bułki bagietki
– 3-rzędowe
3.240 4.320 5.400
 Czas garowania wstępnego (min.) 12/12/10 12/12/10 12/12/10
 Zakres gramatury (g) 4-rzędowe (bułki nacinane) 40–65 40–65 40–65
3-rzędowe (bułki bagietki) 35–85 35–85 35–85
Przez taśmę Bypass do 85 do 85 do 85
 Wymiary nośników garowniczych (mm) 400 x 600 400 x 600 400 x 600
580 x 780 580 x 780 580 x 780
580 x 980 580 x 980 580 x 980
 Wartości przyłączeniowe elektryczne (kW) 13 13 15
 Przyłącze wody zimnej (“) 1/4 1/4 1/4
 Sprężone powietrze 1/2“ przyłącze wtykowe 7 Normal m³/godz. lub
117 Nl/min. do 6–8 bar
7 Normal m³/godz. lub
117 Nl/min. do 6–8 bar
7 Normal m³/godz. lub 117 Nl/min. do 6–8 bar
 Wymiary dł. x szer. x wys. (mm) 3.000 x 1.000 x 2.500 3.000 x 1.000 x 2.750 3.000 x 1.000 x 3.250
 Otwór dla wniesienia (mm) 1.000 x 2.250 1.000 x 2.500 1.000 x 3.000
Otwór dla wniesienia po podzieleniu na części
(mm) 1.000 x 2.000 1.000 x 2.000
1.000 x 2.000
* Wydajność zmienna zależna od produktu

SimpleViewer requires JavaScript and the Flash Player. Get Flash
 
Prospekt Selecta Kompacl

 

Aby dowiedzieć się więcej prosimy o kontakt z Menedżerem Produktu: 

 

Menedżer Produktu
MAREK POGONOWSKI
(+48) 507 088 500
marek.pogonowski@hert.pl